38 коментара

 1. Василева

  Здравейте,

  Наш служител, който е в продължителен болничен отпуск, помоли да му бъде попълнена производствена характеристика, която ще му бъде необходима пред ТЕЛК.
  Ние сме втори работодател в случая. Въпросът ми е дали и ние като втори работодател следва да попълваме производствена характеристика или тя се попълва само от първия работодател?

  Благодаря.

  Отговор

  1. Здравейте,

   производствената характеристика се попълва с цел комисията да може да прецени дали човекът може да изпълнява дейностите на съответната длъжност или не може. Производствената характеристика от първия работодател ще характеризира дейностите и опасностите само при него.
   Поради тази причина е необходимо и Вие да подготвите производствена характеристика. Възможно е първата работа да не е опасна за здравето, а втората да е опасна, както и обратното.

   Отговор
 2. veselin

  ЗДРАВЕЙТЕ

  ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ДАЛИ СЛЕД КАТО ВЪВ ФИРМАТА В КОЯТО РАБОТЯ
  НЯМАТ СКЛЮЧЕН ДОГОВОР СЪС СЛУЖБА-ТРУДОВА МЕДИЦИНА ДАЛИ САМ
  ТРЯБВА ДА НАМЕРЯ ТАКАВА ЗА ПРИКЛЮЧВАНЕТО НА ПРОИЗВОДСТВЕНАТА
  ХАРАКТЕРИСТИКА КОЯТО МИ ИСКАТ ОТ ТЕЛК В КРАЯ НА МЕСЕЦА
  ИЛИ МОЖЕ И БЕЗ ТРУДОВА МЕДИЦИНА

  Отговор

  1. Здравейте,
   от ТЕЛК/НЕЛК задължително изискват в изготвянето на производствената характеристика да има участие и службата по трудова медицина.

   Отговор
 3. Савова

  Здравейте! На 30.05.2013 година подадох документи за очен ТЕЛК, но до момента не съм получила писмо с дата на явяване. Телефона, който е посочен за връзка звъни, но никой не го вдига. Моля за разяснение по въпроса какво да правя.

  Отговор

  1. Здравейте, за съжаление не мога да Ви насоча с друго конкретно решение, освен проверка на място, а не по телефона.

   Отговор

 4. Как трябва да се попълни производствена характеристика за явяване на очен телк?

  Отговор

  1. Здравейте,
   няма разлика спрямо стандартното попълване на производствената характеристика.

   Отговор
 5. Николова

  Получих писмо за освидетестване, но са пропуснали да ми изпратят бланки професионална характеристика от работодателя. Проблем ли ще бъде ако си сваля бланката от интернет?

  Отговор

  1. Здравейте,
   използвайте актуалната утвърдена бланка, която може да свалите от сайта на НОИ, както и от линка в края на статията.

   Отговор

 6. Здравейте,
  бихте могли да например да запишете „климатизация на помещението“, ако има такава, разбира се.

  Отговор
 7. Илиева

  За изготвяне на производствена характеристика на човек работещ в държавна администрация какво следва да се впише в т. 22?

  Отговор

 8. Здравейте,
  често от ТЕЛК предоставят старата бланка за попълване. Това не е защото не знаят, че има нова, обикновено коментарът е, че харесват старата повече.

  Отговор
 9. Йорданка Иванова

  Здравейте, инж. Илиева!
  Моля за бърз отговор. Подадох заявление за първично освидетелстване от ТЕЛК. Получих известие кога да се явя, какви документи да подготвя и съответно 1 бланка на производствена характеристика. Ровейки се в интернет видях, че има нова и стара бланка. На мен са ми изпратили стара за попълване. Дали още са в сила старите бланки, дали няма да ме върнат от ТЕЛК, представяйки им стар формуляр, попълнен от работодателя?

  Благодаря предварително за отговора!
  Поздрави!

  Отговор
 10. Роси

  Добър ден! Лице назначено при един Работодател на две длъжности, 4 часа на едната длъжност и 4 часа на другата. Трябва да му изготвя производствена характеристика. Т.8 Професия (длъжност), как се попълва? Благодаря!
  Две производствени характеристики ли трябва да му издам, по една зa всяка длъжност?

  Отговор
 11. красимира павлова

  къде да потърся служба по трудова медицина във варна,като се има предвид че работя в частна фирма-ЕТ със двама човека персонал

  Отговор

 12. Попълването на производствената характеристика е задължение на работодателя, но лицето което се явява на ТЕЛК има задължение да осигури необходимите заявяването документи. Производствената характеристика по принцип има за цел да защити лицето от работа при условия, които могат да влошат здравословното му състояние.
  Въз основа на нея се прави предписание за трудоустрояване, при наличието на което пък съответно лицето става защитено по чл. 333 от Кодекса на труда.

  Отговор
 13. Дамян Мутафов

  Попълването на подобна характеристика си е чиста дискриминация защото хора нямащи трудов договор или хора неявяващи се на ТЕЛК не представят подобна.Инвалидите и без това са в неравностойно положение,а ТЕЛК ги дискриминира допълнително искайки от тях тази характеристика.Защо не ги искат директно от работодателите?

  Отговор
  1. silvia

   Напълно съм съгласна, че е дискриминация, заради подобна декларация дори се отказах от ТЕЛК, толкова е унизително да ходиш за такъв документ, защо изобщо трябва да се чувстваме различни зарад някви документи като работим и повече от някои, риска си го преценяваме ние, а не некви си лекари. Моето мнение е, че този документ трябва да отпадне или поне да се измисли нещо друго, а не тая тромава процедура, а и срокът който дават за попълване и явяване е твърде кратък, ние все пак работим…, или може би всичко е умишлено…

   Отговор

 14. Здравейте,

  Съгласно Чл. 36. (1) от ПРАВИЛНИК за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи „За лицата по трудови и по служебни правоотношения към момента на освидетелстването осигурителите изготвят и предоставят на ТЕЛК (НЕЛК) производствена характеристика. “
  Не би трябвало да Ви искат производствена характеристика, но често ТЕЛК искат такава дори и от самоосигуряващи се лица. На практика като се зададе въпроса „работите ли?“ и отговорите, че работите, се казва, че трябва да има производствена характеристика и ще Ви върнат за такава.

  Отговор
 15. кристина тошева

  Здравейте,
  Искам да попитам след като упражнявам свободна дейност и съответно съм самоосигуряваща се необходимо ли е да се попълва производствена характеристика и ако не я представя пред ТЕЛК ще последва ли нещо?

  Отговор
 16. Емилия

  Здравейте !
  За пръв път попълвам Производствена характеристика – на т.6 Професионален маршрут какво се пише – служителката е била една длъжност 10 год. – в такъв случай пиша на един ред името на фирмата и къде се намира и стаж 10 г. или не ?

  Отговор

 17. Здравейте, Краси,
  производствената характеристика я попълва Вашия работодател с помощта на СТМ, а не Вие.

  Отговор
 18. Краси

  Здравейте! Работя в магазин като продавач – консултант. Ще се явявям на ТЕЛК комисия и ми искат попълнена производствена характеристика за работна среда. Как да си попълня бланката, като аз работя в помещение, с климатик, имам и санитарен възел. Продавам техника, която тежи не повече от около 2-3 килограма.
  Ще Ви бъда много благодарна, ако получа по-бързо отговор от Ваша страна, тъй като не разполагам с много време.

  Отговор
 19. Ваня

  Здравейте!
  Налага ми се да попълня производствена характеристика. Преди съм попълвала и при т.6 професионален маршрут в колона стаж съм попълвала трудовия стаж на лицето, защото до сега не съм попадала на лице работило по-малко от 8 часа. Сега описвам професионален маршрут на друго лице и изведнъж се запитах: Кой стаж трябва да се нанася ? Трудовия или осигурителния?

  Отговор

 20. Здравейте, господин Иванов,
  за съжаление аз не мога да отговоря на въпроса Ви, тъй като не съм специалист в тази област.

  Отговор

 21. Как се уволнява лице с постоянен трудов договор което придобило право на пенсия за изслужено време и старост

  Отговор

 22. Ако в момента на явяване пред ТЕЛК сте в трудово правоотношение (независимо дали сте в болничен, майчинство, отпуск и пр.), трябва да представите производствена характеристика. За определяне на процент намалена работоспособност , тя се попълва само от настоящия работодател.

  Отговор
 23. Елена

  Здравейте! На 6.06.2012 г. ще се явявам на ТЕЛК. До 14.05.2012 г. бях в майчинство. Интересува ме трябва ли да попълвам производствена характеристика и само от последния работодател ли се изисква попълването? Благодаря!

  Отговор

 24. Здравейте, това може да се наложи, ако се прави разследване за професионална болест. В този случай би трябвало да сте получили БЪРЗО ИЗВЕСТИЕ ЗА СЪМНЕНИЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА БОЛЕСТ със списък на изискваните документи, сред които е и производствена характеристика.

  Отговор
 25. Мария

  Здравейте!!
  Бих искала да зная какъв е ангажимента за попълване на производствена характеристика от работодателя на служител напуснал преди години.
  Предварително благодаря за отговора

  Отговор

 26. Здравейте, господин Пандурси,
  МКБ е Международната класификация на болестите и се изписва във всеки издаден болничен лист, така че само трябва да го препишете.
  В други видове усилия се попълват само тези, които са валидни за дейностите, изпълнявани от лицето и могат да имат съществено влияние.

  Отговор
 27. Пандурски

  тия, дето са изготвили този тъп документ -пр.х-ка са по-… от него.
  1. какво значи МКБ
  2.други видове усилия-по часове.колко ли часа един н-к смяна полага гласови усилия, колко-зрително напрежение, колко нервнопсх напрежение за да станат 8 часа

  Отговор

 28. Здравейте, господин Петрушев,

  за различна длъжност, конкретно работно място и използвана методика за оценка на риска попълнената производствена характеристика ще изглежда съвсем по различен начин.

  Ако се нуждаете от помощ за попълването на конкретна производствена характеристика, моля пишете на и-мейл sevstatieva@abv.bg или използвайте контактната фирма от страницата:

  http://otgovori.info/contacts/

  Отговор
 29. И.Петрушев

  Може ли да ми изпратите подробно попълнена някаква производствена характеристика с обяснение.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *