Репортаж от Световния конгрес по безопасност и здраве при работа в Истанбул 2011

Ето че се завърнах от събитието на годината за специалистите по безопасност и здраве при работа – Световният конгрес, който се проведе в Истанбул.

Два дни подреждах снимки, събирах видеозаписите, преглеждах материалите и са ме обхванали различни идеи, мисли и усещания.

На първо място – чувството да се срещнеш с толкова много хора, обединени от една идея е невероятно. Да усетиш цялостния дух на такъв форум, да чуеш къде са другите по пътя, който и ти вървиш. Това може само да те вдъхнови.

Дори и не толкова приятните неща, като това, че нямаше нито един официален представител на нашата държава – от Министерство на труда и социалната политика или Главна инспекция по труда, не може да помрачи положителния ефект от преживяването.

България все пак се представи с около 40 посетители, които бяха организирани под егидата на Национално сдружение ЗБУТ, сред които бях и аз. Ето и някои от колегите.

По време на конгреса срещнахме и още няколко самостоятелно организирали се български граждани, както и българи, са напуснали страната ни, които бяха на конгреса от името на чужди организации.

Участие в Конгреса имаха и представители на две български научни институции – от Факултета по обществено здраве на Медицински университет – София и от Националния център по обществено здраве и анализи (поредното име на „Центъра по хигиена“, както си го знаем всички).

По време на конгреса се провеждаха множество събития, което даваше възможност винаги да намериш нещо интересно, което би искал да видиш или чуеш. В някои моменти дори ни се налагаше да избираме. Преглеждайки материалите след завръщането установих, че дори имам някои пропуски, но както се казва – трябва да остане и нещо за следващия път :)
На едно място бяха събрани техническа изложба, международния филмов и мултимедиен фестивал, конференции, симпозиум, технически сесии, постерна сесия и др.

За да усетите духа на конгреса съм приготвила за вас клип с малки откъси от откриващата церемония, която бе удостоена с присъствието на турският премиер Реджеп Ердоган.

Днес успях да кача няколко клипа в канала на Otgovori.Info в YouTube, а ме очакват за обработка още няколко, сред които разговора ни с колегата от македонското сдружение, с представителите на „Хризотиловая ассоциация“, които изказват едно по-различно мнение за азбеста и др.

В рамките на конгреса се провеждаха няколко технически тура, един от които бе с посещение на строящия се тунел под Босфора – проекта Мармарай, който е най-дълбокият тунел в света, изграден по тази технология. Предлагам ви снимка от нашето приключение там, направена точно на 40 метра под Босфора, а видео ще можете да видите утре.

Още много снимки качих в страницата на Otgovori.Info във Facebook, така че заповядайте, станете наш приятел и ги разгледайте.

С това не приключвам темата, а само спирам за днес, защотo със сигурност имам още много да разказвам и показвам.

Сега ви оставям да разглеждате снимките и гледате видеото от Световния конгрес по безопасност и здраве при работа.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.