Тази статия дава отговор на много въпроси, които съм получавала от читатели на Otgovori.Info, свързани с правото на явяване на ТЕЛК и необходимите документи за това. Тя е подготвена благодарение на публикация в сайта на Регионална здравна инспекция – Стара Загора, на която попаднах случайно. Лично аз познавам добре тези процедури само в обхвата им, свързан с действия на работодателя при трудоустрояване на работещ, но се надявам разработката на специалисти да помогне на интересуващите се.

Ако искате да се явите пред Трудово-експертна лекарска комисия (ТЕЛК) за определяне на процент намалена работоспособност, то мястото където трябва да подадете документите е Региналната картотека на медицинската експертиза (РКМЕ).

В РКМЕ се подават документи за явяване пред ТЕЛК по следните поводи:

 • Първично освидетелстване за определяне процента на трайно намалена работоспособност / вид и степен на увреждане.
 • Редовно преосвидетелстване, когато, служебно повикано, лицето не се е явило в ТЕЛК.
 • Преосвидетелстване, когато се иска промяна на датата на инвалидизирането, срока на инвалидизирането, противопоказаните условия на труд или причинната връзка.
 • Предсрочно преосвидетелстване по повод влошено или подобрено здравословно състояние.
 • Преосвидетелстване по повод ползване на социални придобивки и други поводи, предвидени в нормативни актове.
 • Освидетелстване и преосвидетелстване на деца до 16 годишна възраст.
 • Освидетелстване по повод продължаване на временна неработоспособност.
 • Подаване на жалба срещу експертно решение на ТЕЛК пред НЕЛК в законоустановения 14 дневен срок (срокът започва да тече от датата на получаване на експертно решение на ТЕЛК!).

Необходими документи за освидетелстване на лицето от ТЕЛК

(на освидетелстване подлежат лицата, които за първи път се явяват на ТЕЛК за оценка на работоспособността/ вид и степен на увреждане или се явяват след изтичането на определеният им с постановено експертно решение на ТЕЛК срок на инвалидността!):

1. Насочването на пациента към ТЕЛК се извършва от личния лекар или ЛКК при следните обстоятелства:

– Личният лекар насочва пациента към ТЕЛК, когато приеме, че е налице трайно намалена работоспособност / вид и степен на увреждане, която не е предшествана от временна неработоспособност. Насочването се извършва чрез “Медицинско направление за ТЕЛК”, като в РКМЕ се предоставя оригинал. (Бележка: това дава отговор на въпроса дали имате право да се явите пред ТЕЛК, ако не сте ползвали болнични преди това.)

– ЛКК насочва пациента към ТЕЛК с “Медицински протокол на ЛКК” при предхождаща временна неработоспособност, като в РКМЕ се предоставя оригинал.

Лицата, които по медицински показания не са в състояние да се явят в ТЕЛК, се освидетелстват на място (в дома, в болнично или друго заведение), като това обстоятелство задължително се вписва в медицинския протокол от ЛКК или се доказва с медицинско удостоверение от личния лекар (бланка № 119/ МЗ).

2. Етапна епикриза от личния лекар – оригинал.
3. Актуални лабораторни изследвания и консултации със специалисти, доказващи наличните заболявания и усложнения.
4. Ксерокопие на епикризи от болнични заведения.
5. Rо-графии, КАТ на съответните органи, ЯМР – изискват се само при определени заболявания.
6. Молба-декларация (по образец на МЗ – попълва се в РКМЕ) и Декларация за съхраняване и обработка на лични данни.
7. Ксерокопие от Акт за раждане при освидетелстване на деца до 16 годишна възраст.

Необходими документи за преосвидетелстване от ТЕЛК поради влошено здравословно състояние на лицето и/ или по повод социални придобивки:

1. Етапна епикриза от общо практикуващия лекар (личния лекар), отразяваща настъпилите промени в състоянието на болния – оригинал
2. Актуални лабораторни изследвания и консултации със специалисти, доказващи новопоявило се заболяване или влошаване на предишно
3. Ксерокопие на нови епикризи, след последното явяване на лицето на ТЕЛК, доказващи влошаване на състоянието на болния
4. Молба-декларация (по образец на МЗ – попълва се в РКМЕ) и Декларация за съхраняване и обработка на лични данни

Лицата, които по медицински показания не са в състояние да се явят в ТЕЛК, се освидетелстват на място (в дома, в болнично или друго заведение), като това обстоятелство задължително се доказва с медицинско удостоверение от личния лекар (бланка № 119/ МЗ).

Документи за ТЕЛК се подават в РКМЕ лично от лицето или от законните му представители, с представяне на документи за самоличност – за справка на място.

Освидетелстването и преосвидетелстването на лицата се извършват от ТЕЛК по района на постоянния им адрес или по настоящия им адрес, ако са регистрирани на този адрес най-малко 3 месеца преди подаване на заявленията в РКМЕ. Първият вариант се доказва с документ за самоличност, а втория – с удостоверение от общината.

При неспазване на посочените изисквания РКМЕ връща документите за допълване на изискуемата документация.

Ето и още една статия на РЗИ – Ловеч за ПРИЕМАНЕ НА МОЛБИ В РКМЕ ЗА ОСВИДЕТЕЛСТВУВАНЕ И ПРЕОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ ОТ ТЕЛК , както и полезна информация за работата на ТЕЛК от МБАЛ – Кюстендил.

10 коментари

 1. elena
  elena 11.06.2013 at 11:25 |

  zdraveite!iskam da vi popitam v kolko dneven srok idvat pismata ot telk?

 2. Деяна Илиева
  Деяна Илиева 23.03.2013 at 14:43 |

  Здравейте, госпожо Цанкова,
  за съжаление не познавам толкова добре здравната система в България, тъй като не съм специалист в тази област и не мога да отговоря на въпроса Ви.

 3. Galina Tzankova
  Galina Tzankova 23.03.2013 at 0:30 |

  Bolna sam ot shizofrenija i jiveeh v chujbina. Imam TELK 70% uvrejdane po dokumenti do 2014 godina. Penisijata mi Obshto zaboljavane e pojiznena. Iskam da polucha v Balgaria epikriza, no ne jelaja da postapja v Psihiatrichna bolniza. Hodja na chasten psyhiatar. Kak da polucha epikriza, kojato moje bi shte mi bade neobhodima za sledvashto povikvane za preosvidetelstvane ot TELK bez da leja v Psyhiatrija? A moje bi njama da me vikat otnovo na TELK?. Blagodarja vi predvaritelno za otgovora. Galina

 4. Nuset
  Nuset 28.05.2012 at 16:09 |

  Благодаря за отговора! :)

 5. nuset@abv.bg
  nuset@abv.bg 27.05.2012 at 12:22 |

  Здравейте инж.Деяна Илиева! Mного моля за съвет. Става дума за преосвидетлестване пред ТЕЛК, получила съм писмо, но тъй като в момента съм в чужбина, ще пропусна датата за явяването ми.Как се процедира при такъв случай.Какво да правя сега? И още един въпрос епикризи от лечение в чужбина мога ли да представя при явяването ми в ТЕЛК.Пловдив.Може ли да се поиска нова дата за явяване по телефона или трябва да се отиде на място. Благодаря Ви предварително.Сърдечни поздравии!

 6. ЛВ
  ЛВ 17.05.2012 at 18:01 |

  Искам да обжалвам решение за пожизнена пенсия? Как може да стане това и къде? В момента е пенсиониран пожезнено, а много хора който имат нужда наистина от такава пенсия чакат.. къде да пусна жалба?

 7. M. Radeva
  M. Radeva 23.04.2012 at 10:00 |

  Здравейте!
  Позволявам си едно допълнение. В наредба 40/2004 за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, приложение 7 съдържа пакета дейности за медицински консултации, изследвания и документи, необходими за трудово-лекарската експертиза при лица над 18 години, а приложение 6 – Пакет дейности за медицински консултации, изследвания и документи, необходими за експертиза при деца.

  Механизмът за изчисляване на оценката на трайно намалената работоспособност, както и Методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност в проценти се съдържат в Наредбата за медицинската експертиза. Точно тази методика подлежи на проверка в случай на оспорване решението на ТЕЛК и на НЕЛК в последствие.

  П.П. Поздравления за сайта!

Коментарите са затворени, но trackbacks и pingbacks са ОК.