Хумор: 10 мита за махмурлука

Преди хилядолетия човекът е открил алкохола, а на следващия ден….махмурлука!

Преди всички да се втурнем да празнуваме – кой с половинка, кой с литър, последна важна информация от нас за вас :)

Мит № 1: Махмурлукът не е голяма работа

Факт: Прекалената консумация на алкохол „стряска“ централната нервна система. Етиловият алкохол взаимодейства с различни рецептори и се стига до главоболие, замайване и гадене. Освен това се активира диурезата, което пък води да дехидратация на организма.

Мит № 2: Махмурлукът е безполов

Факт: Ако мъж и жена изпият еднакво количетво алкохол, жената е по-вероятно да изпита ефектите от препиването. Това е така, защото мъжкият организъм има по-голям процент вода, което помага за „разтварянето“ на алкохола. При женския организъм повече алкохол попада в кръвта.

Мит № 3: Само нередовните пиячи имат махмурлук

Факт: За накои хора и две чаши алкохол могат да предизвикат някои от симптомите на махмурлука. Пиенето на вода или безалкохолна напитка между бирите или твърдия алкохол помага да поддържате тялото хидратирано и да намали ефектите на поемания алкохол.

Мит № 4: Виното е „най-нежният“ избор

Факт: Червеното вино съдържа танини, които са известни като възможен причинител на главоболие при някои хора. Малцовите алкохолни напитки, като уискито, също са известни като по-сериозни махмурлукообразуватели. Ако се притеснявате, как ще се чувствате утре, по-добре консумирайте бира или „чист“ алкохол като водка и джин.

Мит № 5: Твърд алкохол преди бира

Факт: От значение е количеството алкохол, което ще поемете, а не последователността, в която ще го изпиете. Една малка бира, една чаша вино и един шот имат почти еднакво количество алкохол.

Мит № 6: Яжте макаронени изделия преди лягане

Факт: Грешно е поради 2 причини. Първо: Хапването преди лягане (сред като цяла вечер се пили) не помага. Храната трябва да е в стомаха Ви преди и по време на приемането на алкохол. И второ: Храната принципно забавя усвояването на алкохола в организма и мазнините го правят най-добре. Преди лягане е добре да изпиете една-две чаши вода. Така ще се предпазите от обезводняването.

Мит № 7: Вземане на болкоуспокояващи преди лягане

Факт: Популярните болкоуспокояващи достигат своя максимален ефект някъде около четвъртия час след приема, така че няма да Ви спасят от главоболието на сутринта. Така че, по-добре вземете хапчето веднага след отварянето на очите. Не приемайте парацетамол след препиване, тъй като комбинацията може да навреди на черния Ви дроб.

Мит № 8: „Клин клин избива“

Факт: „Но и по-дълбоко го забива“. Приемането на алкохол на сутринта няма да Ви лиши от махмурлука, а само го отлага. Най-лошите симптоми удрят, когато нивото на алкохол в кръвта спадне до нула. Ако сте пийнали едно сутринта, този момент просто ще дойде по-късно през деня.

Мит № 9: Кафето е лечението

Факт: Кафето води до увеличаване на дехидратацията на тялото и може да влоши махмурлука. След буйна алкохолна нощ по-добре пийте вода и изотонични напитки, за да преборите дехидратацията и да възстановите загубените електролити. Особено, ако сте имали и епизоди на повръщане.

Мит № 10: Алкохолът помага за добър сън

Факт: Е, едно малко преди сън може да Ви помогне при задрямването, но по-голямото количество алкохол нарушава качеството на съня. Организмът не преминава през вкички REM цикли и съответно може да се събуди по-рано. Ако сте пили прекалено много алкохол, махмурлукът може да Ви удари в последната част на нощта и да Ви попречи да се наспите.

Тест: Безопасен шофьор ли си?

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подарете си спокойствие със
една година
ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА
Получаваш и 3 безплатни обучения