10 съвета за намаляване на натоварването на гърба

№ 1 Работете ЕРГОНОМИЧНО!

В началото може да ви се струва, че вършите работата си за по-дълго време. Но, след известно време човек започва да работи толкова бързо, колкото и преди, само че с разликата, че го прави ПРАВИЛНО! А това си струва!

Факт от Otgovori.Info: Не просто толкова бързо, колкото преди, а дори и по-бързо, спортистите знаят (както и бившите спортисти като инж. Илиева :)

№ 2 Носете дрехи, които не ограничават движенията ви

Независимо дали извършвате много динамична работа или седите – особено в областта на коленете, като напривер тесни панталони, тесни поли и прекалено дълги престилки! Нали си спомняте правилното вдигане на товари и не само товари?

Факт от Otgovori.Info: Изследванията показват също, че редовното носене на тесни дрехи и бельо може да доведе до поява на мигрена, проблеми с кръвното, киселини в стомаха, както и редица други сериозни здравословни проблеми.

№ 3 Носете обувки с ергономична стелка

Разбира се, самите обувки трябва да са съобразени с дейността, която се изпълнява! Е, не носете твърде високи токчета, дами:)

Факт от Otgovori.Info: Резултатите от ново изследване на специалисти от Станфордския университет в САЩ показват, че продължителното носене на обувки с високи токчета крие риск от сериозни усложнения като остеоартрит и дори до необходимост от подмяна на коленните стави.

№ 4 Нека опаковките да са с по-малко тегло!

По-добре за вашия гръб е да се разходите още веднъж.

Факт от Otgovori.Info: Вдигането на тежки предмети може да доведе до проблеми с матката при жените.

№5 Правилна височина

Височините на работните повърхности – бюро, маса, стол, трябва да са съобразени с вашите размери!

Факт от Otgovori.Info: В Норми 5 за физическо натоварване на работниците…  е посочено, че

при работа в седнало положение се препоръчва височина на работната повърхност от 720 до 780 mm, а за работа в право положение – около 910 mm.

Тази височина обаче трябва да се съобразява и с вида на работата.

№ 6 Избягвайте продължителните статични и неудобни пози!

Факт от Otgovori.Info: Една от основните причини за поява на „шипове в гърба“ е статичната поза по време на работа.

№7 Почивки и промяна

Правете чести и кратки почивки или сменяйте работните пози!

Факт от Otgovori.Info: Необходимото време за почивка не се увеличава пропорционално на времето на натоварване. Ако след два часа работа са Ви достатъчни 15 минути почивка, след четири часа ще са Ви необходими не 30, а например 35 минути, за да се възстановите.

№8 Упражнения

Правете упражнения за т.нар мускулен корсет, който държи гърба!

Факт от Otgovori.Info: Гръбнакът се държи от малки и големи мускули, които изграждат така наречения мускулен корсет. Когато той е добре трениран и стегнат, работи правилно, рискът от схващане е по-малък и остаряваме по-бавно :)

№9 Добър матрак

Спете на добър матрак – учените препоръчват от средно твърд до твърд! Вие изберете!

Факт от Otgovori.Info: Когато матракът не подкрепя добре тялото, то се изкривява в лоша поза за сън, което води до натоварване на мускулите и изкривяване на гръбначният стълб.

№ 10 Борете стреса!

Антистрес рецепта от Otgovori.Info: Усмихвайте се (дори когато не ви е до смях), разхождайте се сред природата (а може и да прекпаете градинката) и правете нещо само за себе си от време на време (бъдете егоисти:)

По материали от кампанията „Denk an mich dein Ruecken“

Ергономични стандарти: Оценяване на позите и движенията

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.