14 септември – Професионален празник на българските пожарникари

14 септември е обявен за професионален празник на служителите от Главна Дирекция „Пожарна безопасност и спасяване“ с решение на Министерски съвет № 385/13.09.1995 г. Този празник е продължение на традицията, чието начало е положено на 14 септември през 1905 г. в гр. София.

Официалната програма за отбелязване на 14 септември в столицата е следната:

09.30 ч .– Тържествено-траурна церемония за поднасяне на венци и цветя на Паметника на Незнайния воин

10.30 ч. – Поднасяне на венци и цветя В ГДПБС на Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари

10.50 ч. – Тържествено събрание на служителите от ГДПБС – МВР и гости ветерани пожарникари с награждаване на служители и представяне нова книга за доброволното противопожарно движение в България на о.з. полковник Жеко Симеонов.

На 15 септември в София структурите ПБС при СДВР и домакините 07 РУПБС и Детския развлекателен център “Палавници” в жк „Младост 3” отново канят малките столичани да се включат в образователните игри и викторини с противопожарна тематика с водещ бате Енчо.

На 16.09. пожарните служби при СДВР ще проведат представително демонстративно занятие в Специализираната болница за лечение на деца с церебрална парализа, включващо действия на персонала на болницата по изготвен авариен план при гасене на пожар, „възникнал” в кухнята за пациенти (на втория етаж на сградата).
В демонстрацията ще участва и екип на „Гражданска защита” за замерване на вредните вещества при задимяването.

На 15, 16 и 17 септември се предвиждат посещения в пожарните служби (РУПБС) на деца от детските градини, а някъде те ще очакват гости с пожарни автомобили. Заедно с това ще се проведат практически действия с наличната пожарогасителна техника и  инструктажи на персонала от териториалния инструктор от ПБС за пожаробезопасните мерки.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.