Отзиви от обучението “Безопасност и здраве при работа на практика” – 26.02.2013 г.

На 26.02.2013 г. проведохме поредното обучение „Безопасност и здраве при работа на практика“ в гр. София, в което се включиха длъжностни лица по безопасност и здраве при работа и провеждащи инструктажи от седем фирми.

Имайки предвид предложенията за подобрения от участници в наши предишни обучения този път оптимизирахме програмата така, че да има повече време за обсъждане (по време на нашите обучения сме отворени за всякакви въпроси и понякога излизаме извън рамката на конкретната тема от програмата) и увеличихме практическите задачи (най-добрият начин да научиш нещо е да ти се наложи да го приложиш в реална ситуация, така че измислихме още ситуационни игри и практически казуси).

Представихме и обсъдихме следните теми:

  • Актуална нормативна база по здравословни и безопасни условия на труд. Права, задължения и отговорности. Наказателна и административно-наказателна отговорност на работодателя, длъжностните лица и работещите.
  • Фирмена документация по безопасност и здраве при работа. Какво задължително трябва да има във всеки обект на една фирма. Организация на дейността – практически аспекти. Изисквания за взаимно информиране, съгласно чл. 18 от ЗЗБУТ.
  • Организация на дейността на Комитетите и Групите по условия на труд. Какво задължително трябва да присъства в дневния ред на един КУТ/ГУТ. Как да напишем протокол от заседание. Как Комитетът и Групата по условия на труд да бъдат действащи?
  • Организация и документиране на дейностите по обучение и инструктажи в предприятието – изпълнение изискванията на Наредба РД-07-2/16.12.2009 г. Коментари на казуси, практически задачи, решения.
  • Безплатно работно облекло и специално работно облекло – общи елементи и различия. Осигуряване на лични предпазни средства – задължения на работодателя и работещите. Изготвяне на списък, определяне на сроковете за износване.
  • Задължения на работодателя при специфични условия на труд – безплатна храна, допълнителен платен годишен отпуск, намалено работно време, медицински прегледи.

Ето какво казаха участниците за проведеното обучение:

„Изключително полезно. Може да се добави темата за трудовите злополуки“. Мая Спасова

„Със сигурност не скучно, допада ми съчетаването с примери от практиката, както и стегнатия вид на изложението. Елементът на дискутиране между участващите също не е за подценяване“. Татяна Русенова

„Професионално, много добре подготвено“. Жени Пеевска

„За времето на обучение ни бе предоставена изчерпателна и полезна информация“. Иванка Колева.

„Като за първи път посещаващ такова обучение, съм доволен. Занапред ще имам база за сравнение. Беше ползотворно, конкретно и приятно. Благодаря ви.“ Борислав Минков

„Ясна и точна информация, достъпно и синтезирано предадена за директна употреба и приложение“.Катя Тофик

„Добре поднесени теми с примери от практиката. Дискусия с практическа насоченост“.

Ние можем да направим специално за Вас фирмено обучение по безопасност и здраве при работа – за лицата провеждащи инструктажи и за членовете на КУТ. Вижте повече >>

 

Подобни статии:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.