Световен ден на сърцето 2010

Тази година за десети път се отбеляза Световния ден на сърцето.

На Световния ден на сърцето, Световната федерация на сърцето призовава всички да поемат отговорност за здравето на собственото си сърце здраве и да кажат „Аз работя със сърце“.

Направете поне една от тези 10 прости стъпки в живота и на работното място, за да подобрите здравето си.

За подобряване начина на живот

1. Здравословни храни – яжте най-малко пет порции плодове и зеленчуци на ден и избягвайте наситени мазнини. Пазете се от преработени храни, които често съдържат високи нива на сол.

2. Бъдете активни, спортувайте – дори и на 30 минути от дейност може да помогне за предотвратяване на инфаркт и инсулт.

3. Кажете не на тютюна – риска от коронарна болест на сърцето ще намалее наполовина в рамките на една година и ще се върне към нормалното ниво с течение на времето.

4. Поддържайте здравословно тегло – по-малкото тегло, по-специално заедно с намален прием на сол, води до понижаване на кръвното налягане. Високото кръвно налягане е номер едно рисков фактор за инсулт и един от основните фактори за около половината от всички сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

5. Познавайте вашето състояние – посещавайте медицински специалист, който може да се измери кръвното налягане, холестерол и нивата на глюкоза, както и индекса на телесна маса. След като знаете общия риск, можете да се разработи конкретен план за действие за подобряване на здравето на сърцето.

6. Ограничете приема на алкохол – оограничете количеството алкохолни напитки, които консумираме. Прекомерният прием на алкохол може да доведе до покачване на кръвното налягане и теглото ви да се увеличи.

Идеи как можете да направите Вашето работно място по-здравословно

7. Настоявайте за околна среда без тютюнев дим – осигурете си работното място, което е 100% без тютюнев дим. Подкрепете тези, които искат да се откажат от тютюна.

8. Правете упражнения на работното място – включете физическа активност в работния си график – качете се пос тълбите до офиса, разходете се по време на обедната почивка, както и насърчавайте и другите да го правят.

9. Изберете здравословната храна – попитайте за здравословна храна в стола или намерете близките кафенета или ресторанти, в които можете да се храните здравословно.

10. Намалете стреса – въпрек, че не е доказано, че пряко влияят върху сърцето, факт, че стресът е свързан с тютюнопушенето, прекомерното пиене и нездравословен начин на хранене, които са рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Излезте на обяд далеч от работното място и поемете глътка свеж въздух.

Правете редовни почивки през деня – опитайте стречинг или упражнения по 5 минути два пъти на ден.

Най-добрият подарък за сърцето

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.