10 стъпки за по-силно сърце

На Световния ден на сърцето, Световната федерация на сърцето призовава всички да поемат отговорност за здравето на собственото си сърце здраве и да кажат „Аз работя със сърце“.

Направете поне една от тези 10 прости стъпки в живота и на работното място, за да подобрите здравето си.

За подобряване начина на живот

1. Здравословни храни – яжте най-малко пет порции плодове и зеленчуци на ден и избягвайте наситени мазнини. Пазете се от преработени храни, които често съдържат високи нива на сол.

2. Бъдете активни, спортувайте – дори и на 30 минути от дейност може да помогне за предотвратяване на инфаркт и инсулт.

3. Кажете не на тютюна – риска от коронарна болест на сърцето ще намалее наполовина в рамките на една година и ще се върне към нормалното ниво с течение на времето.

4. Поддържайте здравословно тегло – по-малкото тегло, по-специално заедно с намален прием на сол, води до понижаване на кръвното налягане. Високото кръвно налягане е номер едно рисков фактор за инсулт и един от основните фактори за около половината от всички сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

5. Познавайте вашето състояние – посещавайте медицински специалист, който може да се измери кръвното налягане, холестерол и нивата на глюкоза, както и индекса на телесна маса. След като знаете общия риск, можете да се разработи конкретен план за действие за подобряване на здравето на сърцето.

6. Ограничете приема на алкохол – оограничете количеството алкохолни напитки, които консумираме. Прекомерният прием на алкохол може да доведе до покачване на кръвното налягане и теглото ви да се увеличи.

Идеи как можете да направите Вашето работно място по-здравословно

7. Настоявайте за околна среда без тютюнев дим – осигурете си работното място, което е 100% без тютюнев дим. Подкрепете тези, които искат да се откажат от тютюна.

8. Правете упражнения на работното място – включете физическа активност в работния си график – качете се по стълбите до офиса, разходете се по време на обедната почивка, както и насърчавайте и другите да го правят.

9. Изберете здравословната храна – попитайте за здравословна храна в стола или намерете близките кафенета или ресторанти, в които можете да се храните здравословно.

10. Намалете стреса – факт е, че стресът е свързан с тютюнопушенето, прекомерното пиене и нездравословен начин на хранене, които са рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Излезте на обяд далеч от работното място и поемете глътка свеж въздух.

Правете редовни почивки през деня – опитайте стречинг или упражнения по 5 минути два пъти на ден.


Още по темата:

А ако искате вие да направите фирмена кампания, която да насърчи здравословния живот за здраво сърце, ви помагаме с няколко постера, които можете да използвате за вашата кампания – кликнете тук.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.