5 полезни храни по време на настинка

Chicken Soup @ Köln Gaststätte CC BY-SA 2.0
Chicken Soup @ Köln Gaststätte CC BY-SA 2.0

Пак започнаха да ни наобикалят различни микроби, както и болни колеги. В две последователни статии ще посочим няколко начина за борба с настинките и как с храната можем да помогнем на тялото да се пребори.

Някои храни могат да ви направят по-устойчиви и да ви помогнат бързо да се справите с настинката. Ето кои са те:

№ 1 Сандвич с пилешко и пълнозърнесто хлебче

Подходящ начин да дадете необходимата на тялото енергия, за да се бори с болестта – нетлъсто месо и фибри. А ако за вкус му прибавите и сос от червени боровинки, то сандвичът ще стане още по-добър за имунната система.

№ 2 Зеленчуков сок

Ако ви е тръшнал вирус, малко трудно си представяме да си приготвяме салата. По-лесно и за приготвяне, и за поемане на необходимите ни антиоксиданти и витамини, е сокът от зеленчуци. Така пак подпомагаме имунната система.

Ако пък предпочитате сладкия вкус – наздраве със 100% плодов сок.

№ 3 Пилешка супа

Стар, изпитан начин да си набавяте течности, а по този начин подпомагате и лекуването на дихателните пътища. Не забравяйте, че супата се консумира ГОРЕЩА!

Главният борец при дразнене в гърлото и хрема в пилешката сума е цистеина. Той действа срещу възпаленията и отока на лигавицата. Освен това пилешката супа блокира в организма неутрофилите, които се появяват при възпалителни процеси.

За всеки случай да предупредим – хапвайте истинска пилешка супа, сухите „пилешки супи“ пилешко месо много нямат.

№ 4 Чесън

Суровият чесън притежава мощни антибиотични, антивирусни, антигъбични и антимикробни свойства. Богат е на естествени антиоксиданти. Освен това е на едно от първите места в групата на пребиотиците със съдържанието си на необходимите фибри.

Е, добре е винаги да имате подръка по-силна вода за уста или поне 3-4 стръка пресен магданоз.

№ 5 Джинджифил

Един екзотичен корен, познат повече като подправка. Задавали ли сте си въпроса, защо суши се сервира с джинджифил? Историческият фолклор твърди, че качествата на джинджифила го правят добър в предотвратяването на хранителните отравяния.

Този корен в сурово състояние съдържа ненаситени мастни киселини, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк и още, и още… Подпомага храносмилането, намалява стомашния дискомфорт. Една опция за приемане – джинджифилова бира.

Едно наум: Не се препоръчва при камъни в жлъчката и ако пиете лекарства за „разреждане на кръвта“ (антикоагуланти).

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.