5 начина, по които диабетът уврежда тялото ни

diabetes-528678_640

Реших да напиша тази статия по повод Световния ден на диабета, който отбелязваме на всяка година на 14 ноември. Въпреки че предпочитам диабетът да се възприема като състояние, а не като болест, в тази статия искам да споделя с Вас, защо диабетът може да бъде много опасен.

Диабет тип 2 засяга хора на всякаква възраст и първоначалните симптоми са невидими. На практика, всеки един на трима души с диабет тип 2 не знае, че е болен.

При диабет нашето тяло не може да използва въглехидратите от храната за енергия. Резултатът е увеличаване на кръвната захар. С течение на времето тази захар увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, от загуба на зрение, от увреждане на нерви и органи и от други сериозни състояния.

Какво уврежда диабетът?

Артериите: статистиката е жестока. Двама от трима диабетици умират от сърдечно-съдови болести. Рискът от инсулт е 2 до 4 пъти по-висок. Възможно е да се развият плаки по кръвоносните съдове, което води до забавяне на кръвния поток и увеличаване на риска от образуването на тромби.

Бъбреците: колкото по-дълго диабетът остане неконтролиран, толкова е по-голям рискът да се появи хронично бъбречно заболяване.

Очите: високата кръвна захар уврежда малките фини кръвоносни съдчета, които хранят ретината. Това е опасната диабетна ретинопатия, която може да доведе до прогресираща, необратима загуба на зрение.

Нервите: след време, неконтролираният диабет и високите нива на кръвна захар създават много висок риск за увреждане на нервите. Симптомите могат да включват изтръпване, скованост, болка и усещания за мравучкания, най-често в пръстите на ръцете, ръцете, пръстите на краката и стъпалата. За съжаление, това увреждане е необратимо, но лечението може да намали болките и неприятните усещания.

Диабетно стъпало: крайният резултат от увреждането на нервите на краката и на артериите намалява кръвоснабдяването на краката. Всичко това може да доведе до тежки възпаления и гангрена, дори от мъничко нараняване. В тежки случаи може да се стигне до ампутация на увредения крак.

Предупрежденията

Естествено, че тялото ни изпраща предупреждаващи сигнали, които да ни накарат да обърнем внимание на здравето си.

Сигнал № 1: жажда

Често хората с диабет тип 2 нямат никакви симптоми. Ако все пак се появят симптоми, то един от първите може да е увеличена жажда.

Тя може да е придружена понякога и от други симптоми – пресъхване на устата, увеличаване на апетита, често ходене по малка нужда (по-често от един път на всеки час) и намаляване или увеличаване на теглото.

Сигнал № 2: главоболие

Когато нивата на кръвната захар не са в норма, могат да се появят и други симптоми като главоболие, нарушено зрение и умора.

Сигнал № 3: инфекции

Сериозно предупреждение е появата на тревожещи инфекции като:

• Одрасквания или охлузвания, които зарастват бавно.
• Поява на гъбични инфекции или инфекции на пикочните пътища.
• Сърбежи, особено в областта на слабините.

Ако забележите тези сигнали, погрижете се за себе си, за да не стигне до уврежданията от диабета.

Подобни статии:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.