5 начина, по които диабетът уврежда тялото ни

Реших да напиша тази статия по повод Световния ден на диабета, който отбелязваме на всяка година на 14 ноември. Въпреки че предпочитам диабетът да се възприема като състояние, а не като болест, в тази статия искам да споделя с Вас, защо диабетът може да бъде много опасен.

Диабет тип 2 засяга хора на всякаква възраст и първоначалните симптоми са невидими. На практика, всеки един на трима души с диабет тип 2 не знае, че е болен.

При диабет нашето тяло не може да използва въглехидратите от храната за енергия. Резултатът е увеличаване на кръвната захар. С течение на времето тази захар увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, от загуба на зрение, от увреждане на нерви и органи и от други сериозни състояния.

Какво уврежда диабетът?

Артериите: статистиката е жестока. Двама от трима диабетици умират от сърдечно-съдови болести. Рискът от инсулт е 2 до 4 пъти по-висок. Възможно е да се развият плаки по кръвоносните съдове, което води до забавяне на кръвния поток и увеличаване на риска от образуването на тромби.

Бъбреците: колкото по-дълго диабетът остане неконтролиран, толкова е по-голям рискът да се появи хронично бъбречно заболяване.

Очите: високата кръвна захар уврежда малките фини кръвоносни съдчета, които хранят ретината. Това е опасната диабетна ретинопатия, която може да доведе до прогресираща, необратима загуба на зрение.

Нервите: след време, неконтролираният диабет и високите нива на кръвна захар създават много висок риск за увреждане на нервите. Симптомите могат да включват изтръпване, скованост, болка и усещания за мравучкания, най-често в пръстите на ръцете, ръцете, пръстите на краката и стъпалата. За съжаление, това увреждане е необратимо, но лечението може да намали болките и неприятните усещания.

Диабетно стъпало: крайният резултат от увреждането на нервите на краката и на артериите намалява кръвоснабдяването на краката. Всичко това може да доведе до тежки възпаления и гангрена, дори от мъничко нараняване. В тежки случаи може да се стигне до ампутация на увредения крак.

Предупрежденията

Естествено, че тялото ни изпраща предупреждаващи сигнали, които да ни накарат да обърнем внимание на здравето си.

Сигнал № 1: жажда

Често хората с диабет тип 2 нямат никакви симптоми. Ако все пак се появят симптоми, то един от първите може да е увеличена жажда.

Тя може да е придружена понякога и от други симптоми – пресъхване на устата, увеличаване на апетита, често ходене по малка нужда (по-често от един път на всеки час) и намаляване или увеличаване на теглото.

Сигнал № 2: главоболие

Когато нивата на кръвната захар не са в норма, могат да се появят и други симптоми като главоболие, нарушено зрение и умора.

Сигнал № 3: инфекции

Сериозно предупреждение е появата на тревожещи инфекции като:

  • Одрасквания или охлузвания, които зарастват бавно.
  • Поява на гъбични инфекции или инфекции на пикочните пътища.
  • Сърбежи, особено в областта на слабините.

Ако забележите тези сигнали, погрижете се за себе си, за да не стигне до уврежданията от диабета.

Вижте още:

Световен ден на диабета Световен ден на диабета Световен ден на диабета Световен ден на диабета - ако не сега, кога

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.