5 отрицателни ефекта на лошата поза

Обикновено, когато се заговори за лоша поза, си казваме: Ето, пак ще си говорим за неправилно седене и болки в гърба. И няма да сбъркаме. Само че, освен болки в гърба, лошата поза при седене може да има още няколко отрицателни ефекта, за които сигурно не подозирате – например…лошо настроение и напълняване.

Лошата поза влошава депресията и стреса

Нашето тяло е създадено да се движи, а не да седи продължително време на стола. Когато тялото седи твърде дълго, всички вътрешни процеси се забавят. Резултатът е – намаляване на енергийните нива, поява на раздразнителност, умора или отегчение.

bad-sitting-postureОтпусната поза при седене кара сърцето и белите дробове да работят по-усилено, за да се изтрасква кръвта и да се доставя кислород. Това, от своя страна, стресира вътрешните органи и мускулите.

Лошата поза влошава храносмилането

Отпуснатата поза притеснява не само сърцето и белите дробове. Тя притиска и червата. Това може да да влоши храносмилането и да доведе до множество проблеми.

Лошата поза винаги се е свързвала с киселинния рефлукс. Освен това може да доведе до появата на коремче, от което жените се ужасяват. Това коремче се появява и при слабите жени и може да се вмени на лошите навици при продължителното седене.

Лошата поза влошава дишането

Вече споменахме за предизвикателството пред белите дробове при седенето. Защото белите дробове функционират добре, когато диафрагмата е гръдният кош се разширяват правилно.

За да видите как се отразява лошата поза на дишането, направете следното:
Седнете на стола във възможно най-отпуснатата си поза. Издишайте и задръжте дъха си. Сега, изправете си и продължете да задържате дъха си. Ще получите усещане като от лек вакуум, което може да ви даде представа, колко „дишащо” пространство се губи, когато се седи прегърбен и отпуснат на стола.

Лошата поза предизвиква болки във врата, раменете и кръста

Е, това са ефектите, които са най-бързо и най-лесно се забелязват. С времето някои от мускулите се „втърдяват”, други мускули се „отпускат”. Ставите също са подложени на напрежение и също болят.

Дисковата херния също е резултат от продължително и неправилно седене. Най-често това се случва в кръстцовия отдел на гръбнака. Хернииралият диск дразни гръбначномозъчните нерви, причинявайки болки в кръста и краката.

Лошата поза причинява главоболие

Главоболието при неправилна седяща поза е от тензионен тип – схващане на мускулите на врата и скалпа. Наднорменото тегло, мускулният тонус, обувките и бременността могат да ви направят по-уязвими към тензионното главоболие.

Така че, слушайте, когато майка ви казва, че трябва да се седи изправен – лошата поза разболява!

10 съвета за намаляване на натоварването на гърба

По материали на www.spine-health.com и posturebly.com

Снимка: Yun Huang Yong – Andrei’s ergonomic posture, CC BY 2.0

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.