5 отрицателни ефекта на лошата поза

Обикновено, когато се заговори за лоша поза, си казваме: Ето, пак ще си говорим за неправилно седене и болки в гърба. И няма да сбъркаме. Само че, освен болки в гърба, лошата поза при седене може да има още няколко отрицателни ефекта, за които сигурно не подозирате – например…лошо настроение и напълняване.

Лошата поза влошава депресията и стреса

Нашето тяло е създадено да се движи, а не да седи продължително време на стола. Когато тялото седи твърде дълго, всички вътрешни процеси се забавят. Резултатът е – намаляване на енергийните нива, поява на раздразнителност, умора или отегчение.

bad-sitting-postureОтпусната поза при седене кара сърцето и белите дробове да работят по-усилено, за да се изтрасква кръвта и да се доставя кислород. Това, от своя страна, стресира вътрешните органи и мускулите.

Лошата поза влошава храносмилането

Отпуснатата поза притеснява не само сърцето и белите дробове. Тя притиска и червата. Това може да да влоши храносмилането и да доведе до множество проблеми.

Лошата поза винаги се е свързвала с киселинния рефлукс. Освен това може да доведе до появата на коремче, от което жените се ужасяват. Това коремче се появява и при слабите жени и може да се вмени на лошите навици при продължителното седене.

Лошата поза влошава дишането

Вече споменахме за предизвикателството пред белите дробове при седенето. Защото белите дробове функционират добре, когато диафрагмата е гръдният кош се разширяват правилно.

За да видите как се отразява лошата поза на дишането, направете следното:
Седнете на стола във възможно най-отпуснатата си поза. Издишайте и задръжте дъха си. Сега, изправете си и продължете да задържате дъха си. Ще получите усещане като от лек вакуум, което може да ви даде представа, колко „дишащо” пространство се губи, когато се седи прегърбен и отпуснат на стола.

Лошата поза предизвиква болки във врата, раменете и кръста

Е, това са ефектите, които са най-бързо и най-лесно се забелязват. С времето някои от мускулите се „втърдяват”, други мускули се „отпускат”. Ставите също са подложени на напрежение и също болят.

Дисковата херния също е резултат от продължително и неправилно седене. Най-често това се случва в кръстцовия отдел на гръбнака. Хернииралият диск дразни гръбначномозъчните нерви, причинявайки болки в кръста и краката.

Лошата поза причинява главоболие

Главоболието при неправилна седяща поза е от тензионен тип – схващане на мускулите на врата и скалпа. Наднорменото тегло, мускулният тонус, обувките и бременността могат да ви направят по-уязвими към тензионното главоболие.

Така че, слушайте, когато майка ви казва, че трябва да се седи изправен – лошата поза разболява!

10 съвета за намаляване на натоварването на гърба

По материали на www.spine-health.com и posturebly.com

Снимка: Yun Huang Yong – Andrei’s ergonomic posture, CC BY 2.0

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подарете си спокойствие със
една година
ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА
Получаваш и 3 безплатни обучения