5 съвета за справяне с жегите

Съвет № 1: Водата

Вече говорихме, че правилната хидратация лекува. Но когато дойдат горещините, водата от необходимост се превръща в задължителност. В Наредба № 7 от 1999 г. е записано „На работещите се осигурява достатъчно количество питейна вода…”, съответно и се осигурява.

Но колко вода да се приема, когато се работи на горещо?

Тук няма единно мнение дори в света на учените. Защото загубата на телесната вода се определя от много фактори – колко пот се отделя и какво е работното облекло?

Започне ли да се усеща жажда, това означава, че е загубен 1% от телесната вода. Загубата на 2% води до усещане на умора и дори до проблеми със сърдечносъдовата система.

Поради това е препоръчително е да се изпиват около 300-400 ml вода на всеки час при работа на открито.

Добре е да се изпият 200-300 ml преди започване на работата на открито.

Нека не забравяме, че принципно и други течности допринасят за оводняването на организма – сокове, мляко, супи, чай. Ако хапвате пресни зеленчуци и плодове, те също допринасят за доброто оводняване на организма.

Съвет № 2: Алкохолът

Алкохолът и жегите са убийствена комбинация. Алкохолът е диуретик, т.е. провокира отделянето на вода, и така пречи на способността на тялото да регулира собствената си температура.

Алкохолът нарушава координацията и правилната преценка.

При високите температури се получава същият ефект. Освен това, приемът на алкохол може да затрудни индивидуалната преценка за това, дали тялото е прегряло и колко.

Съвет № 3: Кафето

Британски учени са провели изследване, според което приемът на умерено количество кафе не повлиява особено много дехидратацията на организма, защото диуретичното му въздействие не е силно и се компенсира от водата в кафето.

Все пак, нашият съвет към вас е да ограничите приема на кафе при работа на открито по време на жегите, защото кофеинът повишава кръвното налягане и киселиността в стомаха.

Съвет № 4: Чаят

Всичко казано за кафето се отнася и за черния чай. В някои видове чай се съдържа почти същото количество кофеин (наричан теин), колкото и в кафето.

Но пък билковите чайове се препоръчват.

Съвет № 5 Храната

При изпотяване тялото губи не само вода, но и натрий, калий и други минерали.

При работа на открито при високи температури намалете мазните храни и обърнете повече внимание на зеленчуците.

Опитайте да се храните поне три пъти на ден като включите и съвсем леки междинни приемания на лека храна – пак зеленчуци и плодове.

Преглед и коментар на нормативни изисквания при работа на открито. Чек-лист от мерки.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.