6 причини за преобръщане на мотокара

 • Работник на Енерг… почина, след като бе премазан от мотокар в поделението на фирмата в Бобов дол.  Работникът издъхнал притиснат от мотокар в следствие на преобръщане на машината.
 • Рано сутринта на 29.05.2013 г. в района на с. Бъзън, Русенско е загинал Илиян Обрешков, 55-годишен русенски бизнесмен. Причината за смъртта е обръщане на натоварен с цистерна с вода мотокар, с която да се поливат овошките.
 • При тази трудова злополука М.А.С. получил травматични увреждания при работа с мотокар за вземане на ролка хартия от втори ред, при което се скъсва носеща планка на хидравличен цилиндър. Под натиска на издигнатия товар цилиндърът се наклонил и мотокарът се преобърнал. При падане встрани, заедно с мотокара, ищецът получил наранявания: -счупен нос и две ребра; мозъчно сътресение – дифузна травма на главния мозък със загуба на слуха – до степен практическа глухота, придружен с лек дискоординационен сидром на карпалния канал в дясно лека степен. В резултат на стреса получил хронично заболяване „неинсулинов захарен диабет”.

Това са само някои от злополуките с мотокари през последните години. Тези самоходни машини изглеждат лесни за управление, често не се поддържат добре и в края на краищата стават причина за едни от най-често срещащите се злополуки. Кои са шестте причини за преобръщане на мотокара?

1. Необезопасен товар

Неосигурен товар може да се измести и да предивзика преобръщане на мотокара. Трябва да се знае следното:

 • мотокарът не трябва да се движи преди пълното осигуряване на товара.
 • транспортират се само правилно поставени, добре подредени или палетизирани товари.
 • при повдигане на максимална височина товарът може да бъде наклонен напред само в случаите, когато товарът се намира над мястото на разтоварване.
 • при движение с товар, окачен на сменяемо приспособление, се взимат мерки товарът да не се люлее и/или завърта.

2. Претоварени мотокари

Претоварването на мотокара над неговата товароподемност може да предизвика преобръщане. Поради това е необходимо да се спазва следното:

 • Максималната товароносимост на кара се отбелязва върху него трайно и четливо.
 • Транспортират се и се манипулират само товари с тегло, по-малко или равно на номиналната товароподемност и товароносимостта на кара и на сменяемите работни съоръжения.
 • Не се допуска повдигане на затрупани и с неуказано тегло товари.

3. Неподходящ мотокар

Използването на неподходящ мотокар за терена може да предизвика също преобръщане. Убедете се, че работещите зная как да използват например мотокар, предназначен за гладка повърхност на места с неравен терен.

4. Движение или паркиране по наклонени повърхности

Вероятността мотокарът да се преобърне е по-голяма при наклон отколкото на равна повърхност. Необходимо е работещите да знаят следните правила:

 • Преминаване на кара през праг или от едно пътно покритие на друго се извършва с безопасна скорост.
 • При движението на кар-високоповдигач с товар по наклон товарът се ориентира към горната част на наклона.
 • Трябва да се избягват завоите на наклонена повърхност.

5. Промени по мотокара

Промените на мотокара могат да променят неговата товароподемност и характеристики, включително неговата податливост към преобръщане. Работещите трябва да знаят, че не трябва да бъдат правени следните изменения:

 • промяна на относителните позиции на различните части спрямо оригиналните позиции на производителя;
 • добавяне на части, които не са предвидени от производителя;
 • премахване на елементи, които са поставени от производителя;
 • увеличаване на товароподемността на кара-високоповдигач чрез – прибавяне на допълнителна противотежест или по друг начин, освен ако такава възможност не е предвидена в инструкцията за експлоатация от производителя.

6. Лошо маркирани пътища

Мотокарите често се преобръщат или „скачат“ през рампата, товарната площадка и др. необходимо е да се уверим, че има ясно видими маркировки в края на товарната площадка и други области, от които мотокарът може да падне. Възможно е да се предвидят парапети, вериги и др.

Операторите също трябва да са особено внимателни, когато се движат от място с ярка светлина към по-тъмна част на площадката, защото при рязка та смяна може да пропуснат визуалните знаци.

⇒ Опасните за движение места и зони се ограждат или очертават и се означават с установените знаци за безопасност на труда и противопожарна охрана.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 мнения за “6 причини за преобръщане на мотокара”

 1. Какви са правилата когато се работи целогодишно при външни условия ,на 3 смени.

  Отговор
  • Здравейте,
   Няма проблем мотокарът да се движи назад. Даже се препоръчва преди началото на работата първо да се тръгне назад, за да може да види мотокариста, ако има някакви течове. Освен това, при заден ход, е необходимо също да има и звуков сигнал с цел безопасност.

   Ето и едно видео :)

   Отговор