7 интересни факта за липидния статус

Когато имаме проблем със сърдечно-съдовата система, специалистите ни съветват да изследваме липидния си статус или холестерола. В тази статия ще се опитам да обобщя седем факта за липидите в човешкия организъм и връзката им с нашето здраве.

Факт № 1 . Лошият холестерол

За нашето сърце от значение са стойностите на на т. нар. „лош“ холестерол или LDL. Високите му стойности представляват сериозна заплаха за нашето сърце. Лошият холестерол може да запуши артериите и да доведе до сърдечен инфаркт.

Факт № 2. Триглицеридите

Освен холестеролът, за нашето здраве от значение са и триглицеридите. Те са вид „мазнина“.

Нашето тяло си ги набавя от храната и ги използва като енерги, а когато са в повече, ги складира за по-късно. Ако се консумират храни с високо съдържание на захар като бонбони, сладкиши, подсладени напитки, то тогава нивата на триглицеридите в кръвта също ще бъдат високи.

Факт № 3. Преди изследването

Когато ще си правим изследване на липидния статус, е добре да внимаваме, какво хапваме предната вечер, защото стойностите на лошия холестерол и триглицеридите могат буквално да „хвръкнат“ към тавана.

Най-точни резултати можем да получим, ако 10-12 часа преди изследването (по-добре 12 часа) пием само вода.

Факт № 4. Изследването

Когато се изследва само общият холестерол, се получава само приблизителна представа за вероятността да получим сърдечен инфаркт. Но само това не ни разказва цялата история.

Препоръчително е да се се изследват и триглицеридите, и „добрия“ (HDL) холестерол, и „лошия“ (LDL) холестерол.

Факт № 5. Лекарствата

Ако триглицеридите ни са с високи стойности, не е необходимо непременно да приемаме лекарства. Повечето хора могат да нормализират нивата им с подходящ хранителен режим и физическа активност.

Факт № 6. Бекон и кекс?

Бекон или кекс

Бекон или кекс не трябва да ядем при високи нива на триглицериди?

Е, беконът също не е от най-добрите избори за нашето сърце или за стойностите на нашия холестерол, тъй като е богат на наситени мазнини. Но, кексът е богат на захар и рафинирано брашно, от които нашето тяло много бързо произвежда триглицериди.

Факт № 7. Питиетата

А сега да се обърнем и към питиетата, защото те също могат да допринесат за повишените стойности на триглицеридите.

Алкохолните напитки са претъпкани с калории и захар, а както вече споменах – захарта е силен тласък за производството на триглицериди. Но, както споменавах в други статии за алкохола – мярката е правилният подход: едно питие на ден за жените и до две питиета на ден за мъжете.

Един съвет за край

Хапвайте повече фибри и увеличете физическата активност, като не забравяте поне веднъж годишно да проверявате, как са холестерола и триглицеридите в тялото.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.