7 факта за витамините

Знаете ли, че наименованието „витамин“ произлиза от думите „витален“ и „аминен“? Днес, с правилно хранене, ние можем да си набавим 13 основни витамина, които са от значение за нашето здраве.

Тялото има нужда от витамините, за да расте, за правилно храносмилане и за функционирането на нервите. Витамините идват от растителната и животинската храна. Познати са като букви от латинската азбука: А, В, С, D, Е и К.

За нашето здраве от значение са и минералите. Те подпомагат работата на клетките и също така помагат на различни части от нашето тяло да си вършат работата. Калцият, например, гради костите и подпомага кръвосъсирванет, а желязото помага на кръвта да доставя кислород.

При различни състояния на организма може да се наложи да приемаме допълнително витамини или минерали. Например при бременност и кърмене често се налага да се приемат допълнителни хранителни добавки.

Някои болестни състояния също могат да станат причина за недостиг на витамини и минерали – възпалителни промени на червата; при чест прием на аспирин; при приемане на лекарства за стомашни киселини; лечение на епилепсия и др.

Факт № 1 Витамините и минералите не са безопасни

Често пъти се приема, че витамините и минералите са безопасни дори, ако се приемат във високи дози. Това не е така. Предозиране на витамин А предизвиква гадене, повръщане, чернодробни нарушения. Предозиране на витамин D може да предизвика обърканост, слабост, проблеми със сърдечния ритъм.

Нашият организъм има навик да складира витамините А, D, Е и К, както и желязо, излишъкът от тях може да се натрупа в органите и тъканите и да доведе до увреждане на бъбреците и черния дроб.

Факт № 2 Витамин А е „витамин на растежа“

Витамин А е от групата на мастноразтворимите витамини и се нарича още „витамин на растежа“ и „антиинфекциозен витамин“. От значение е за доброто ни зрение, повлиява растежа на зъбите и костите, участва в строежа на клетъчната мембрана, от значение е за имунната ни система и др.

Богати на витамин А храни са червените сладки чушки, телешкият дроб, морковите, магданозът, доматите и др.

Факт №3  Витамин B не е само един

Тиамин, рибофлавин, ниацин, пиридоксин, кобаламин всъщност са от групата на витамин В. Тази група витамини също участва в много от физиологичните процеси в тялото, но от особено значение е, че те подпомагат превръщането на храната в енергия.

Ядките, пълнозърнестите храни, яйцата, месото и рибата са добър източник на различните видове витамин В, но витамин В12 се среща основно в храни с животински произход.

Ето защо, при спазване на хранителен режим, изключващ продукти от животински произход, е необходимо да се приема допълнително витамин В12.

От този витамин нашето тяло се нуждае в най-малки количества, но затова пък дори лекото му намаляване може да предизвика анемия, хронична умора. При по-продължителен дефицит резултатите могат да са пагубни за сърдечносъдовата система и централната нервна система.

Факт № 4 Витамин С не ни пази от настинка

За най-известния от витамините, витамин С, обикновено се приема, че може да ни предпази от настинка. Само че, учените са установили, че дори мегадози от този витамин няма да предпазят повечето хора от настинката, но пък помага да премине по-бързо.

Най-известният източник на витамин С са цитрусовите плодове.

Но пък най-богатият източник са… сладките червени чушки, дори и изсушени.

Факт № 5 Витамин Д е „слънчевия“ витамин

Стигнахме и до витамин D, който често се нарича „слънчев“ витамин, защото нашата кожа произвежда този витамин, когато се изложи на слънце. Най-известната полза на витамин D са за здравето на нашите кости. Но не сам по себе си, а в комбинация с калций.

Освен това, нови изследвания показват, че за здравето на нашите кости са от значение и магнезият, калият и витамин К. При някои обстоятелства може да се наложи да се приема допълнително витамин D: ако сме с по-тъмна кожа; имаме чувствителност към излагането на пряка слънчева светлина или сме редразположени към рак на кожата и др.

Факт № 6 Витамин К поддържа костите ни здрави

Тъй като при витамин D споменахме витамин К, ще прескочим направо на него. Този витамин заслужава сериозно внимание, защото е от значение при съсирването на кръвта и поддържането на костите ни здрави. И при него има като добавка цифри, но най-важните са К1 и К2.

Източници на К1 са зеленолистните зеленчуци с водещи спанак, броколи, аспержи и брюкселско зеле. От подправките, дори сушени, особен овнимание заслужават мащерката и босилека.

Магданозът и суров, и сушен, все е богат на витамин К1. К2 се приема в малки количества от яйцата и месото.

Факт № 7 Витамин Е – най-мощният оксидант

Стигнахме и до последния витамин – Е. Този витамин е най-мощният антиоксидант в семейството на витамините. От него зависи репродуктивната функция на организма; подобрява използването на белтъците и на витамин А; нормализира кръвосъсирването; понижава кръвното налягане и т.н.

Най-богати източници на този витамин са различните видове олио – соево, сълнчогледово, маслиново, оризово. Източници също са бадемите, слънчогледовото семе, лешници и колкото и странно да звучи – млян лют червен пипер.

Да пием ли витамини на хапчета?

Няма универсален съвет относно приемането на синтетични витамини. Учените се разделят дори при приемането на мултивитаминни препарати.

Затова, преди да посегнете към хапчетата, е препоръчително да си направите изследвания и да се консултирате с лекар, за да не се окаже, че имате най-скъпата урина на света, тъй като витамините са минали транзит през организма.

Източници: The Vegan Society; www.nlm.nih.gov; WebMD 2015; www.lekar.bg; http://www.bb-team.org

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подарете си спокойствие със
една година
ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА
Получаваш и 3 безплатни обучения