7 мита за сезонните алергии

Свикнали сме да свързваме пролетта с полените и алергиите. Ако разгледаме, обаче, поленовия календар, ще видим, че те не спират през лятото, а ги има дори и през есента.

Световната Здравна Организация класифицира алергичните заболявания на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Поне 30 – 40% от европейците са алергични, което е почти двойно увеличение през последните 20 години.

Мит № 1. „Сухият“ климат лекува алергии

Не бързайте да опаковате багажа си и да се местите, за да избягате от алергията. Полените ги има почти навсякъде. Промяната на климата може да обуздае симптомите, но облекчението може да бъде кратко. Не след дълго вашият организъм може да реагира на алергените на новото място.

Мит №2. Откъснатите цветя предизвикват алергии

Много малко хора проявяват алергична реакция към букет от откъснати цветя. Обикновено виновниците са полените на дърветата, тревите и плевелите.

Мит № 3. Няма полени на плажа

Да, плажът може да е приятно местенце за почивка за хора с алерии. Плажовете, обикновено, са с по-нисък „поленов“ потенциал, но полените могат да се срещнат и на стотици километри навътре в морето.

Мит № 4. Медът бори сезонните алергии

Някои хора вярват, че медът е природно лекарство срещу сезонните алергии. За съжаление, точно срещу сезонните алергии медът не помага и няма да подобри симптомите на алергията.

Мит № 5. Ще надраснете алергиите

Повечето деца няма да надраснат алергиите, особено, ако става въпрос за сенната хрема. В Швеция в една болница са проследили 82 души със сенна хрема в продължение на 12 години. 99% от тях все още са я имали, но 39% от тях са казали, че имат известно подобрение.

Мит № 6. Алергията към плесен се проявява само в затворени помещения

Плесенни спори ги има навсякъде. Те се развиват върху почвата, изгнили листа и изгнило дърво, особено при влажно време. По-вероятно е да получите реакция през лятото, отколкото през зимата, тъй като през зимата повечето видове плесен не се развиват.

Все пак, защо не огледате помещенията, в които работите. Плесента е един от виновниците за т.нар. „синдром на болната сграда“ – една от темите, които сме разработили за вътрешнофирмените ни обучения по безопасност и здраве при работа.

Мит № 7. Не сте имали алергии през детството? Значи няма за какво да се тревожите!

Е, повечето алергии се появяват през детството, но можете да ги „получите“ и след порастването. Могат да се проявят при промяна на жилището или мястото за живеене, защото се „срещате“ с нови алергени – дори и да си мислите, че сте „надраснали“ детската алергия, някои от симптомите могат да се появят отново.

Източник: American College of Allergy, Asthma & Immunology, Българско дружество по алергология, Асоциация на българите, боледуващи от астма

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.