7 начина да работим безопасно на студено

Ето че зимата наистина дойде и преминахме към минусови температури. За съжаление, студът носи със себе си рискове, част от които са невидими. Всъщност, те наистина са невидими. С падането на температурите работещите на открито са най-застрашените от т.нар. студов стрес.

Студовият стрес може да бъде фатален. Изложено за по-дълго време на ниски или „замръзващи” температури, тялото бързо губи топлината си, а това може да доведе до мозъчни увреждания и дори смърт.

В тази статия ще разгледаме седем фактора, на които да обърнем внимание по работа на открито  при студено време.

1. Да познаваме симптомите на студовия стрес

Да, всички усещаме, че ни е студено и „замръзваме“, но понякога в опит да довършим за „още малко време“ някаква работа, може да не усетим как внезапно преминаваме в опасно състояние. При работа на открито е най-добре работещите взаимно да се наблюдават.

Една от мерките, които може да предприемете при работа на открито, когато е студено, е обучението на работещите да разпознават знаците и симптомите на студовия стрес и студовите увреждания като хипотермия и измръзване.

Симптоми на хипотермията:
– Студена кожа
– Бавно, неравномерно дишане
– Забавен пулс
– Неконтролирано треперене
– Умора
– Ригидни (вкочанени) мускули
– Дезориентираност
– Неясен говор
– Загуба на памет

Симптоми на измръзване:
– Бледа кожа
– Загуба на чувствителност
– Болка, като болката изчезва, когато тъканите измръзнат
– Втвърдяване на тъканите

2. Не е време за работа сам

Някои от работещите предпочитат да работят сами, но повярвайте ми, това не е времето, когато можете да го разрешите. Не бихте искали в един момент да се налага да размразявате пръсти и тела.

Така че, разпределете работата така, че никой от работещите да не се налага да я върши сам и не забравяйте да им напомните, да се наблюдават взаимно за признаците на хипотермия и измръзване, защото е трудно сам да определяш признаците.

Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места също изисква осигуряване на наблюдение или средства за комуникация за работещите на открито на изолирани работни места.

 

3. Режими на труд и почивка

В студеното време е добре работата на открито да се извършва през „по-топлите” часове на деня. Увеличете броя на почивките за кратко време в затоплени помещения.

4. Как да се обличаме в студа

Тук искам да Ви напомня, че е по-добре да се облекат няколко слоя тънки дрехи под шубата, вместо един пуловер – поне 3 слоя. И нещо важно:

 • За първия слой, най-близо до кожата, е добре да се използват синтетични материи (например полиестер), за да не се „попива” потта. Ако предпочитате естествените материи – нека да е вълната. Но в никакъв случай памук – памукът попива потта и я задържа близо до тялото.
 • Средните слоеве е подходящо да ни „изолират” от студа и все пак да продължават да придвижват влагата навън от тялото (например от поларна материя, отново ълна или синтетика).При физическа работа е подходящо този слой да се съблича. След приключване на работата отново да се облича.
 • Най-външният слой трябва да е ветроустойчив и водоустойчив.

5. Личните предпазни средства

 • Чорапите – отново за предпочитане са два слоя чорапи: вътрешен чифт синтетика или вълна и външен чифт от вълна, например. Външният чифт чорапи не трябва да е стегнат. Ако е възможно, носете резервен чифт чорапи, за да бъдат краката Ви винаги сухи.
 • Обувките – за предпочитане са обувки с подплата, като от особено значение е, подплатата да може да се маха. Материалът е подходящо да е от вълна или от синтетика. Външната част на обувката се съобразява с условията. Най-подходящи са кожените обувки, обработени за водоустойчивост, защото подпомагат „дишането“ на стъпалата. Но, ако трябва да с еработи непрекъснато във вода, то тогава е достатъчно обувките да са водоустойчиви, като е важно да се знае, че при този тип обувки подплатата и чорапите по-бързо се овлажняват.
 • Шапката – важно е да не се забравя защитата на главата, защото се твърди, че около 50% от телесната топлина се губат през главата. Вълнена шапка, която да покрива ушите, а при екстремни условия и врата, съответно подкасник при работа с каска, са достатъчна защита при работа на студено.
 • Ръкавиците – когато не се извършва фина манипулативна работа, е препоръчително да се използват ръкавици при под 4оС при лека работа и под -7оС при средно тежка работа. При под -17оС трябва да се използват ръкавици с 1 пръст.
 • Предпазни очила – очила се използват при екстремни условия. Препоръчително е очилата да са отделно от защитата на лицето, за да се избегне замъгляването при дишане. Когато е необходима защита от ултравиолетовите лъчи, използвайте подходящи очила.

6. Храна и вода при студено време

Трябва да се каже „сбогом“ на горещото кафе, черния чай и горещия шоколад, както и на алкохола.

Кофеиносъдържащите напитки увеличават отделянето на урина и така допринасят за дехидратирането на организма. Освен това кофеинът увеличава кръвния поток през кожата и така може да увеличи отделянето на топлина от тялото.

Алкохолът също предизвиква разширяване на кръвоносните съдове на кожата и така нарушава топлоподдържането на тялото.

При работа при ниски температури тялото хаби повече енергия и е добре да се приемат топли и подсладени напитки, както и висококалорични и топли храни, като например всякакъв вид паста (макаронени изделия), топли месни супи и др.

7. Предотвратяване на изпотяването при работа на студено

За да се избегне изпотяването по време на работа, започнете поетапно „сваляне“ на дрехите по следния ред:

 • първо свалете ръкавиците (освен ако не се работи при сняг и лед) и ако не е достатъчно:
 • свалете шапката и шала и ако не е достатъчно:
 • разкопчейте якето и освободете китките и ако това не е достатъчно:
 • свалете междинния слой от дрехите.

Когато приключите работа, започнете „обличането“ на дрехите в обратен ред.

7+ Работещи със здравни проблеми

Не забравяте, че работещи със здравни проблеми като диабет, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания, са изложени на по-голям риск за здравето и безопасността при работа на открито при ниски температури и това трябва да бъде отразено още в оценката на риска.

Вижте още:

Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА ↓

📙  Ако искате качествена оценка на риска, то нашето подробно Ръководство за оценка на риска при работа на открито ще ви помогне.

📑  За прилагане на всички необходими мерки, използвайте нашия образец на Заповед за прилагане на мерки при работа на открито за строителен обект – студен период.

👌🏻 За да не губите време в чудене откъде да започнете, вижте нашите процедури, чек-листове и образци на документи, свързани с микроклимат и работа на открито.

Източници: www.osha.gov; http://www.ccohs.ca

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 мнение за “7 начина да работим безопасно на студено”

 1. Благодаря ви за навременната статия!
  Беше ми интересно да прочета!
  Приятна работа!

  Отговор