10 абсурдни коледни забрани в името на здраве и безопасност

В Англия здраве и безопасност е на високо ниво, но понякога се стига и до абсурдни ситуации, когато се налагат забрани в името на „безопасност и здраве при работа“.

В тази връзка Health and Safety Executive публикува списък на случаи, в които са наложени забрани или изисквания във връзка с празнуването на коледните и новогодишни празници, които могат да ви се сторят забавни, но и поучителни как не бива да се прекалява със здраве и безопасност.

№ 1 Забрана за поставяне на празнична декорация

„Глупости!“ – възкликват от агенцията.

Всяка година се докладва за случаи, в които фирми забраняват на служителите си да поставят коледна украса в своите офиси във връзка със „здраве и безопасност“ или се поставят изисквания това да се свърши от „квалифицирано“ лице.

„Повечето организации, включително и ние, поставят своите декорации в чест на Коледа, без да се вдига много шум“ – казват от Агенцията.

Разумно е обаче е да се предоставят на персонала подходящи стълби, за да се поставят декорациите, вместо да се оставят хората да балансират на офисните столове.

№ 2 Коледните лампички за вътрешна украса трябва да се тестват всяка година

Много фирми в Англия харчат пари, защото са убедени, че коледните лампички трябва да се тестват годишно. Други въобще не ги поставят, за всеки случай.

Разумно е да се направи оглед за видими повреди и всяко работно място може да бъде украсено.

№ 3 Забрана за хвърляне на бонбони по време на парти

Използвайки правилата за здраве и безопасност, в някои фирми забраняват хвърлянето на бонбони сред празнуващите по време на парти. Притесненията идват от възможни обезщетения, които ще трябва да бъдат изплащани, ако някой пострада.

Реално, ако някой подхвърли бонбони, шансовете някой сериозно да бъде наранен са невероятно ниски. От агенцията изрично дават своето становище: „Можеш!“ Давай!“

№ 4 Дядо Коледа с обезопасителен колан в шейната си

В случай, описан през 2007 г., се казва, че на Дядо Коледа е поставено изискването да постави „обезопасителен колан“, докато е в шейната си. Health and Safety Executeve декларира, че не са поставяни такива изисквания към Дядо Коледа :)

№ 5 Забрана употребявани играчки да бъдат дарявани

През 2012 г. организаторите на дарителска кампания отправят запитване към Агенцията дали има забрана за даряване на употребявани играчки.

Разумно е играчките да бъдат прегледани за видими повреди, но няма нормативни изисквания по здраве и безопасност, които да забраняват даряването на употребявани играчки.

№ 6 По-малка коледна елха

Някои търговски центрове оправдават по-скромната си коледна украса, като например по-мъничка елка или замяната й с алтернативи поради изисквания за здраве и безопасност.

„Традиционната коледна елха вероятно ще струва малко повече и може би това е един от истинските причини за решението. Изискванията за здраве и безопасност са за да се попречи хората да бъдат сериозно наранени, а не за да се „пресече“ празничния дух!“ – казват от Агенцията.

HSE - Health and safety myths
HSE – Health and safety myths

№ 7 Забрана за децата да хвърлят снежни топки

Всяка година в Агенцията постъпват доклади за наложени забрани към децата да хвърлят снежни топки поради причини, свързани със здраве и безопасност.

Трябва да се съсредоточим върху намирането на начини нещата да се случват, а не поводи да ги спрем – разумният подход за управление на риска се фокусира върху практически действия за справяне с рисковете, които предизвикват истинска вреда и страдание.

Ако твърде много се съсредоточим на тривиалните рискове, то има голям шанс да пропуснем най-важните.

Представете си да забраним скачането за кръста в ледените води на Йордановден заради здраве и безопасност?!

№ 8 Пеенето на песни като риск за здравето и безопасността

Някои застрахователи отиват далеч в името на здраве и безопасност и препоръчват преди да запеете коледни песни (коледарски песни) пред някоя къща, да поискате разрешение.

Добри съвети като „не пейте на пътя“ и „не носете големи суми в себе си“ са проява на здрав разум, но не са нормативни изисквания за здраве и безопасност.

№ 9 Махане на местата за сядане в моловете

Оправданието за това действие е, че има нормативно изискване при голяма натовареност седалките да се махат, тъй като могат да създадат затруднение и да доведат до спъване, сблъсък и други наранявания.

Всъщност точно в този момент, когато лавиращ в тълпата, търчейки за подаръци и покупки, имаш най-много нужда просто да поседнеш за малко и местата за сядане са от важна необходимост.

№ 10 Забрана за поставяне на монети в празничната баница

В Англия традицията е поставянето на монети в празничния пудинг и някои съветници препоръчват да не се поставят такива от съображения за здраве и безопасност.

„Не убивайте празника“ – съветват от Health and Safety Executive.

Вижте още:

Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА ↓

📙  Над 500 инструкции за безопасна работа

📑 Постери, брошури и промоматериали за здраве и безопасност, с които да ангажирате повече вашите колеги.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.