Аклиматизация или свикване с жегата

Задавали ли сте си въпроса: Може ли човешкото тяло да се аклиматизира към жегата?

Мислите, че не може?

Тук грешите. Човешкото тяло може да се адаптира до известна степен към високите температури. Тази физиологична адаптация се нарича аклиматизация.

Какво представлява аклиматизацията

Аклиматизацията представлява физиологична промяна, която позволява на тялото да създаде толеранс към високите температури. Този процес се случва чрез постепенно увеличаване на работните натоварвания и при високи температури и чести почивки на сянка и приемане на вода.

Обикновено процесът продължава от 5 до 7 дни. Пълна аклиматизация може да се постигне след 14 и повече дни, тъй като тя е зависима от много индивидуални фактори – прием на някои медикаменти или здравословно състояние.

Какво се случва при работа на високи температури?

През първия ден при работа на високи температури телесната температура и пулсът се покачват. Покачва се телесната температура. Тялото започва да отделя много пот. Но това не води до поддържане на нормална телесна температура.

Ако организмът не е адаптиран да работи при високи температури, могат да се появят сериозни здравословни проблеми и дори да се стигне до смърт.

КОГАТО СЕ ЗАПОЧВА РАБОТА ПРИ ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ, Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ НАПРАВИ ПРОГРАМА ЗА АКЛИМАТИЗАЦИЯ.

Защо е необходима аклиматизацията?

Правилната програма за аклиматизация на работещите намалява риска от поява на свързани с жегата заболявания, работещите се справят по-лесно с работата с по-малко напрежение и по-малко стрес, а на тялото дава възможност да се справи с топлинния стрес.

Топлинните разстройства е по-вероятно да се появят при работещи, на които не е дадена възможност за адаптиране към работа в жегите. Те могат да се появят както при работещи, които никога не са работили при такива условия, така и при работещи, които известно време не са работили при такива условия.

При наличието на такива работещи е необходимо да им се даде възможност да аклиматизират към условията.

Как да се аклиматизираме

Една правилно проектирана програма за аклиматизация е свързана с постепенно увеличаване на работата при високи температури.

Още през 1986 г. NIOSH препоръчва за работещи, които имат опит при работа в такива условия, но са имали прекъсване, режимът на работа да е следния:

  • 50% работа при високи температури през първия ден.
  • 60% през следващите 2 дни.
  • 80% за 3 дни.
  • 100% за 4 дни.

При работещи без никакъв опит в гореща среда и за такива с продължително прекъсване препоръката е за 20% работа през първия ден и постепенно увеличаване с не повече от 20% за всеки следващ период.

Накрая, нека не забравяме, че някои здравословни състояния могат да поставят работещите под сериозен риск за здравето при работа на високи температури – диабет, бъбречни заболявания, заболявания на сърцето, бременни жени и наднормено тегло.

Преглед и коментар на нормативни изисквания при работа на открито. Чек-лист от мерки.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.