Методи на Аюрведа за справяне със стреса

Аюрведа е източна практика, която разглежда човека като едно цяло, състоящо се от тяло, ум и душа. Според Аюрведа болестите са само външни симптоми, които показват, че равновесието и балансът в организма са нарушени.

Според Аюрведа, стресът е в резултат на нездравословно повишени нива на дошите (дошите определят типа тяло), водещи до безпокойство, безсъние, главоболие, напрежение, както и други симптоми.

Много фактори имат отрицателно влияние върху тялото и предизвикват дисбаланс на трите доша, което води до дискомфорт, прерастващ в различни здравни проблеми – ниски стойности на съвкупната енергия на тялото (оджас); работа в неприятелска среда, нередовно и нездравословно хранене; нощен труд, недостатъчна светлина и др.

Течението и ниските температури също могат да се окажат рисков фактор за хора с вата индивидуална конституция. Всеки е строго индивидуален и може да бъде повлиян от комбинация на определени вредни фактори, ако дълго време е изложен на тяхното въздействие.

Аюрведа предвижда някои от най-добрите и най-лесните решения да се върнеш в баланс, както физически, така и психически. Например, ако си скубете косите, когато сте стресирани, това не е проявление на истерия, а подсъзнателно се борите със стреса по методите на аюрведа.
В следващото видео д-р Партап Чаухан говори за това какво се случва с нашето тяло при стрес и как можем с методите на аюрведа да се справим със стреса.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.