Петъчна ергономия

Ергономията е наука, чиято цел е да направи нашата работа по-производителна, по-безопасна и здравословна и дори по-удовлетворителна. Понякога обаче сме свидетели на странни ергономични или по-скоро антиергономични решения.

Ето някои от тях:

На пръв поглед това е нормален коридор, но обърнете внимание: nяма обозначение относно отварянето на вратите.

Какво ще ви се случи, ако решите да преминете през този коридор:

Бутате лявото крило на първата врата и влизате. Когато стигнете до следващата врата обаче тази стратегия няма да подейства – оказва се, че през следващата врата се преминава през дясното крило и не само това – трябва да дръпнете вратата, за да я отворите, а не да я бутнете.

При липсата на обозначения и лошото ергономично решение, най-много да се окажете заклещен между двете врати.

Откъде да мина?

Опитвате се да влезете в учреждение и виждате три еднакви врати с новата технология за лесно отваряне.

Оказва се обаче,че отново са забравени указателните табели и колкото повече бързате, толкова по-вероятно е да се опитате да натиснете от неправилната страна.

Колко пъти сте улучвали неправилната страна на отваряне на вратата? От лявата страна ли трябва да бутнете или от дясната?

Къде е бутонът?

Признавам, че често ми се случва в хотели и заведения да се боря с дизайнерските решения за пускането на водата от чешмата.

Ето още един пример за нестандартно дизайнерско решение – ако опитвате да намерите бутон или ръчка за пускането на водата на традиционните места, ще сгрешите. Пускането става с вградения в пода бутон.

Къде е аварийният изход?

В сградата гори пожар, трябва бързо да излезете от нея – къде е аварийния изход? Погледнете още веднъж – може би ще забележите малката табелка горе вдясно, която указва авариен изход, който само че е маскиран като изкуство.

Използвани са снимки от сайта на Human Factors and Ergonomics Society Europe Chapter и http://www.baddesigns.com.

ВИЖТЕ ОЩЕ И:

Въпросник на ИТ „Ергономия“

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 мнения за “Петъчна ергономия”

 1. Втората снимка май е изход, а не вход :-). Това са паник брави – където и да ги натиснете ще се отворят. Проектирани са срещу натрупване на човешка „маса“ така щото първият до вратата да не остане притиснат от тълпата – при натиск се отваря и отключва. Ако са сложили такъв механизъм от външната страна би трябвало да се дърпа нагоре и вратата да се отваря навън. Много тъпо наистина.

  Отговор
 2. Спомням си, когато за пръв път навлязоха чешмите в фотоклетка – при първия ми сблъсък какви ли не техники опитах и къде ли не бутнах да проверя дали се върти, за да си пусна водата, но без резултат. Голяма излагация :))

  Не знам защо, но имам чувството, че колкото от по-висок клас е заведението или хотела, толкова по-изчанчени дизайнерски решения има и наистина се чувстваш като пещерен човек, опитвайки се да схванеш как да извършиш такава уж елементарна дейност.

  Отговор
 3. Това с вратите и с пускането на водата и на мен понякога ми е създавало трудности. Не само, че те бавят, ако човек бърза, но те и карат да се чувстваш като пещерен човек, който за пръв път борави с такива „технологии“.

  Отговор