(Не)научени уроци: Злополуки с багери

Провеждането на инструктаж с примери за тежки трудови злополуки е ефективен метод да онагледим защо изискване спазването на определени правила за безопасност.

В тази статия сме събрали няколко примера за злополуки, свързани с багери.

Багер пропада в 300-метрова пропаст

Багер пропада в пропаст

Инцидент е станал при ремонтни дейности на пътя Югово-Лъки през месец март 2021 г.

Докато обрушва камъни, багерът внезапно пропада, като преобръщането му продължило 300 метра.

Багерът е напълно смазан в дерето, а работникът е оцелял по чудо. Той е паднал от багера на 80-100 метра в пропастта, като е получил множество фрактури.

Затиснат от гребло на багер

През месец октомври 2020 г. 47-годишен работник пострада, след като бе затиснат от гребло на комбиниран багер при извършване на изкопни работи.

Резултатът е фрактура на таза и пет счупени ребра. Човекът е оцелял, но последиците от злополуката ще останат до края на живота му.

При подобна злополука през 2014-а година, обаче, работникът загина.

Инцидентът тогава става при извършване на изкопни работи за полагане на битова канализационна мрежа по проект за воден цикъл. В деня на злополуката, пострадалият и неговите колеги трябвало да поправят пръстен, поставен на криво на ревизионна шахта.

Багеристът повдига пръстена, но губи от поглед пострадалия, който трябвало да го насочва. Чува сигнал „Пускай”, след което пуска пръстена.

На повикването му, след това работникът не отговаря. Багеристът слиза от багера и намира пострадалия паднал в изкопа. Заедно с управителя го откарват в „Бърза помощ ”. Работникът получава тежки травми и по-късно почива в болнично заведение.

Инспекция по труда установява:

  1. Допуснат е престой на хора в обсега на действие на багера в нарушение на т.1.25.2 от Приложение №1 към чл.2, ал.2 от Наредба №2 СМР.
  2. Техническият ръководител е допуснал работа в границите на опасната зона, когато машинистът няма достатъчна видимост, без определен към него сигналист, в нарушение на чл.26, т.10 от Наредба №2 СМР.
  3. Допуснато е разполагане на земна маса по ръба на траншеен изкоп за канализация на разстояние по-малко от 1.00 м от горния му ръб, в нарушение на т.1.24 от Приложение №1 към чл.2, ал.2 от Наредба №2 СМР.
  4. Не е оценен рискът, за длъжност „копач канали и изкопи“, от затрупване със земна маса, както и опасностите от падане в изкоп и срутване на откосите, в нарушение на чл.12 от Наредба №5 за оценка на риска.
  5. Не е разработил инструкция по безопасност и здраве при работа с багер, в нарушение на чл.16, т.1, буква „в“ от Наредба №2 СМР.

Затиснат в кабината от кофата на товарача

Тази злополука може да звучи невероятно, но човекът е загинал.

При управление на малък  багер  64-годишен работник е бил притиснат в кабината от кофата на товарача. Починал е на място.

Починалият не е бил на трудов договор, а е дадено обяснение, че е  отишъл с багера да извърши услуга на свой приятел.

Инцидентът е станал през месец април 2022 г., като няма информация как се е стигнало до него.

В тази връзка вижте и това видео с указания за проверки на багера преди работа:

Премазани от багер

Багер прегази работник на ремонта на Цар Борис III в София

През юни 2022 г. при реконструкция на травмайното трасе на Цар Борис III в София 21-годишен работник е прегазен от багер.

Той оцелява, но с тежки травми на таза и краката.

На 30.01.2020 г. в землището на гр. Каблешково, местността „Пъдарска могила“, в пункт за изкупуване на черни и цветни метали, загива 45-годишна жена.

Смъртта е причинена след удар от верижен багер, който е извършвал дейност по разделяне и сортиране на метални отпадъци.

По случая е открито досъдебно производство за престъпление по чл.123, ал.1 от НК – причиняване на смърт, поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

При такива злополуки, освен конкретни обвиняеми за извършване на престъпление по Наказателния кодекс, към работодателя се предявяват и искове за обезщетение.

Пример за такова е Решение № 29.04.2019г. на Старозагорския районен съд, с което се осъжда работодателят да изплати обезщетение от общо 150000 лева обезщетение на наследниците.

Разследването на злополуката установява, че не е спазена технологичната последователност определена в инвестиционния проект и в Плана за безопасност и здраве при разрушаването на стоманобетонния скелет на сграда.

Без преди това да бъде развалена тухлената зидария на фасадните и вътрешни стени на сградата от 3-ия и следващите нагоре етажи чрез използване на верижен багер „Коматцу”, управляван от загиналия, е нарушена целостта на бетона на колоните на сградата, след което със стоманено въже, закачено на багера започват да дърпат една или две от колоните на сградата.

Вследствие на това сградата е рухнала и работещият е бил затрупан от строителни отпадъци и почива на място.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.