30% от хората имат фекални бактерии по ръцете си

В свое проучване д-р Крис ван Тулекан изследва каква мръсотия има по нашите ръце и кой е най-добрият начин за да ги почистим.

Той взема натривки от ръцете на 50 човека в една от метростанциите в Лондон, а микробиологът д-р Рон Кътлър изследва бактериите.

Резултатите за някои хора могат да бъдат доста шокиращи, макар и очаквани за специалистите:

 • Всеки има бактерии по своите ръце.
 • 26% от ръцете са силно замърсени с бактерии – за такова силно замърсяване говорим, когато количеството им е повече от три пъти над средното.
 • Фактически, при 10% от тях има изключително високо замърсяване – от 10 до 50 пъти над средното.
 • 26-30% от хората имат фекални бактерии по ръцете си.

В допълнение на това, средно през деня докосваме лицето си от 2000 до 3000 пъти на ден – това са 2 до 5 пъти в минута!

Ако това число ви изглежда странно, погледнете къде са вашите ръце в момента. Възможно е една от тях да е под брадичката или на бузата, докато четете това изречение?

Как „прихващаме“ бактериите?

Отваряне на врата, натискане на бутон в асансьора, прибиране на обувките, изпращане на смс по нашите телефони … ние автоматично правим тези неща ежедневно и толкова често, че са станали рефлекси.

Това, което обаче не осъзнаваме – или може би просто не искаме да признаем – е, че всеки път, когато докосваме нещо, нашите ръце влизат в контакт с бактерии. Когато докоснем нашите лица след това се предават много бактерии, създавайки пъпки и други несъвършенства на кожата.

Впрочем, изследванията показват, че във всяка клавиатура има над 16 милиона микроби.

Вършат ли работа антибактериалните сапуни

На първо място се оказва, че няма достатъчно доказателства за ефективността на антибактериалните препарати.

След като правят задълбочено проучване относно ефективността на антибактериалните препарати и негативите от използването им, през 2016-а година Американската администрация по храните  и лекарствата (U.S. Food and Drug Administration) забранява рекламирането на антибактериални препарати (течен сапун, пяна, гел, душ за тяло и др.), съдържащи триклозан и триклокарбин.

За други три активни съставки — бензалкониум хлорид, бензетониум хлорид и хлорксиленол, администрацията е дала още време на производителите за проучвания и евентуално намиране на доказателства за безопасността и ефективността им.

Прегледът на наличната публикувана литература и данни показали, че няма достатъчно доказателства за полза за здравето и намаляването на честотата на заболяванията от употребата на антибактериален сапун спрямо ползването на обикновен сапун и вода.

Заплахи от ползването на антибактериални сапуни

Антибактериалните сапуни съдържат химични дезинфектанти, които унищожават бактериите. Наред с болестотворните микроби, обаче,  те унищожават и естествените бактерии по нашата кожа, които ни трябват.

Освен това, честото използване на антибактериален сапун може да повлияе върху развитието на бактериите, които да станат устойчиви на антимикробните агенти и по този начин правим още по-трудно борбата с тях за в бъдеще.

Друг страничен ефект на антибактериалните сапуни може да бъде изсушаването на кожата, което я прави по-уязвима към бактериите впоследствие поради напукване. За да се намалят тези ефекти, в сапуните се добавят глицерин или вазелин.

Как да почистим ръцете си

Измиването на ръцете е най-лесния начин да защитим от инфекция себе си или другите. Честото измиване на ръцете е най-добрият начин да не се разболеем или да не разпространяваме болести.

Но кой е най-добрият начин да почистите ръцете си от бактерии?

Изследванията на д-р Рон Кътлър показват, че почистването не зависи толкова от това какво ползвате, а от начина, по който го използвате.

Физическото действие на измиване на ръцете ви е най-добрият начин да се отървете от бактериите.  Обикновеният сапун и водата могат да надминат скъпите продукти, стига да отделите време за миене на ръцете си правилно.

Спазвайте следните правила:

Намокрете ръцете си с течаща вода – най-добре хладка.

 • Поставете сапуна (или течен сапун, пудра и др.) в едната си ръка, свита като купичка.
 • Разтрийте ръцете си и дланите си. Не забравяйте да изтъркате всички повърхности, включително гърба на ръцете, китките, между пръстите и под ноктите си.
 • Изплакнете добре.
 • Изсушете ръцете си с чиста кърпа.
 • Използвайте кърпата, за да спрете водата.

Използване на почистващо средство на алкохолна основа

В някои случаи, когато нямаме достъп до вода, е приемливо да използваме дезинфектант на алкохолна основа. Ако използвате такъв продукт, уверете се, че той съдържа поне 60% алкохол.

Сложете достатъчно от продукта на дланта си и намокрете ръцете си изцяло. Почистете отново всички повърхности, докато ръцете не станат сухи.

Впрочем, колко пъти докоснахте лицето си, докато четяхте тази статия?


Ако искате да промотирате грижата на ръцете на вашето работно място, то в ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА ще намерите нашите постери (на български език):

 • Техника за измиване на ръцете с вода и сапун (WHO)
 • Техника за почистване на ръце с дезинфектант (WHO)
 • Грижа за ръцете при често измиване или използване на дезинфектанти
 • Ефективно измиване на ръцете (ECDC)

Постери „Грижа за ръцете“ и „Миене на ръце“

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.