Колко чисти са нашите ръце

Знаете ли, че средно през деня докосваме лицето си от 2000 до 3000 пъти на ден – това са 2 до 5 пъти в минута!

Ако това число ви изглежда странно, погледнете къде са вашите ръце в момента. Възможно е една от тях да е под брадичката или на бузата, докато четете това изречение?

Просто почувствахте  сърбеж и трябва да почешете носа си?

Отваряне на врата, натискане на бутон в асансьора, прибиране на обувките, изпращане на смс по нашите телефони … ние автоматично правим тези неща ежедневно и толкова често, че са станали рефлекси.

Това, което обаче не осъзнаваме – или може би просто не искаме да признаем – е, че всеки път, когато докосваме нещо, нашите ръце влизат в контакт с бактерии. Когато докоснем нашите лица след това се предават много бактерии, създавайки пъпки и други несъвършенства на кожата.

Възможно е обаче това да са опасни химикали, с които работим или болестни бактерии от контактите в нашата работа.

Колко мръсни са ръцете ни?

В свое проучване д-р Крис ван Тулекан изследва каква мръсотия има по нашите ръце и кой е най-добрият начин за да ги почистим.

Той взема натривки от ръцете на 50 човека в една от метростанциите в Лондон, а микробиологът д-р Рон Кътлър изследва бактериите.

Резултатите за някои хора могат да бъдат доста шокиращи, макар и очаквани за специалистите:

 • Всеки има бактерии по своите ръце.
 • 26% от ръцете са силно замърсени с бактерии – за такова силно замърсяване говорим, когато количеството им е повече от три пъти над средното.
 • Фактически, при 10% от тях има изключително високо замърсяване – от 10 до 50 пъти над средното.
 • 26-30% от хората имат фекални бактерии по ръцете си.

Лесният начин за превенция

Измиването на ръцете е най-лесния начин да защитим от инфекция себе си или другите. Честото измиване на ръцете е най-добрият начин да не се разболеем или да не разпространяваме болести.

Кога да мием ръцете си

Когато докосвате хора, повърхности или предмети през деня, вие „събирате“ микроби върху ръцете си.

Можете да се инфектирате сами като докосвате очите си, носа или устата или да ги разпространявате сред другите

Въпреки че не е възможно да поддържаме ръцете си без никакви бактерии по тях, то честото измиване може да намали разпространението на бактерии, вируси и други микроби.

Винаги измивайте ръцете си преди:

 • Приготвяне на храна или ядене.
 • Обработване на рани или грижа за болен човек.
 • Поставяне или махане на контактни лещи.

Винаги измивайте ръцете си след:

 • Приготвяне на храна.
 • Използване на тоалетна или смяна на кърпите за ръце.
 • Докосване на животни, животинска храна или отпадъци.
 • Издухване на носа, кашляне или кихане.
 • Обработване на рани или грижа за болен човек.
 • Носене на боклук.

Разбира се, измивайте ръцете си и ако очевидно са мръсни.

От какво ни предпазва измиването на ръцете?

 • По време на грипния сезон ще намалите риска от „прихващане“ или разпространение на настинка или грип.
 • Измиването преди, по време и след приготвяне на храна намалява риска от заразяване или разпространяване на бактерии, които причиняват хранително отравяне. Бъдете особено внимателно при приготвяне на пиле, сурови яйца, месо или морски храни.
 • Измиването след ходене до тоалетна и смяна на кърпи ще намали риска от заразяване и разпространяване на инфекциозни заболявания като салмонела и хепатит А.

Забравете са антибактериалните сапуни

На първо място се оказва, че няма достатъчно доказателства за ефективността на антибактериалните препарати.

След като правят задълбочено проучване относно ефективността на антибактериалните препарати и негативите от използването им, през 2016-а година Американската администрация по храните  и лекарствата (U.S. Food and Drug Administration) забранява рекламирането на антибактериални препарати (течен сапун, пяна, гел, душ за тяло и др.), съдържащи триклозан и триклокарбин.

За други три активни съставки — бензалкониум хлорид, бензетониум хлорид и хлорксиленол, администрацията е дала още време на производителите за проучвания и евентуално намиране на доказателства за безопасността и ефективността им.

Прегледът на наличната публикувана литература и данни показали, че няма достатъчно доказателства за полза за здравето и намаляването на честотата на заболяванията от употребата на антибактериален сапун спрямо ползването на обикновен сапун и вода.

Заплахи от ползването на антибактериални сапуни

Антибактериалните сапуни съдържат химични дезинфектанти, които унищожават бактериите. Наред с болестотворните микроби, обаче,  те унищожават и естествените бактерии по нашата кожа, които ни трябват.

Любопитен факт: Много учени смятат, че стремителното увеличение на алергиите в наши дни е последица от увеличението на ражданията чрез цезарово сечение.

Когато раждащото се бебе преминава през женското влагалище, то получава от майката множество съдържащи се там микроорганизми, които играят важна роля в по-нататъшното му развитие.

Освен това, честото използване на антибактериален сапун може да повлияе върху развитието на бактериите, които да станат устойчиви на антимикробните агенти и по този начин правим още по-трудно борбата с тях за в бъдеще.

Друг страничен ефект на антибактериалните сапуни може да бъде изсушаването на кожата, което я прави по-уязвима към бактериите впоследствие поради напукване. За да се намалят тези ефекти, в сапуните се добавят глицерин или вазелин.

Как да мием ръцете си

Стана ясно, че измиването на ръцете ни дава голяма възможност за предотвратяване на заболяванията. Приемането на този навик може да играе важна роля в защитата на вашето здраве.

Но кой е най-добрият начин да почистите ръцете си от бактерии?

Изследванията на д-р Рон Кътлър показват, че почистването не зависи толкова от това какво ползвате, а от начина, по който го използвате.

Физическото действие на измиване на ръцете ви е най-добрият начин да се отървете от бактериите.  Обикновеният сапун и водата могат да надминат скъпите продукти, стига да отделите време за миене на ръцете си правилно.

Спазвайте следните правила:

Намокрете ръцете си с течаща вода – най-добре хладка.

 • Поставете сапуна (или течен сапун, пудра и др.) в едната си ръка, свита като купичка.
 • Разтрийте ръцете си и дланите си. Не забравяйте да изтъркате всички повърхности, включително гърба на ръцете, китките, между пръстите и под ноктите си.
 • Изплакнете добре.
 • Изсушете ръцете си с чиста кърпа.
 • Използвайте кърпата, за да спрете водата.

 Използване на почистващо средство на алкохолна основа

В някои случаи, когато нямаме достъп до вода, е приемливо да използваме дезинфектант на алкохолна основа. Ако използвате такъв продукт, уверете се, че той съдържа поне 60% алкохол.

Сложете достатъчно от продукта на дланта си и намокрете ръцете си изцяло. Почистете отново всички повърхности, докато ръцете не станат сухи.

Впрочем, колко пъти докоснахте лицето си, докато четяхте тази статия?

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.