Очни проблеми при работа с компютър (Computer Vision Sydrome)

От какво най-често се оплакваме при работа с компютър?

  • Чувствам очите си изморени.
  • При продължителна работа ми се замъглява текста, понякога получавам двойни образи.
  • Боли ме главата.
  • Усещам сухота в очите. Често ми се зачервяват, сърбят ме. На моменти ме дразни светлината.
  • След работа с компютър ме боли врата и гърба.

Компютърът често се обвинява, че причинява зрителни проблеми. Установено е, че това не се дължи на вредни лъчения от видеотерминалите. При спазване на ергономични условия на работа с компютър оплакванията най-често се дължат на незабелязани до момента рефракционни аномалии или дисбаланс между двете очи.

Какво става пред компютъра?

Няма значителни еволюционни промени в човешкото око, но за последните 100 години естеството на работата ни коренно се е променило. Днес използваме очите си непропорционално повече при работа наблизо.

Образите на компютърния екран не са така контрастни както напечатаните върху лист хартия и окото непрекъснато се опитва да ги фокусира добре. Усилие за получаване на ясен образ има и при периодичното преместването на погледа от екрана върху печатен текст и обратно.

Прекалено ниското или високо разполагане на екрана поставя очите в принудително уморително положение.

Отблясъците от екрана затрудняват контраста на образа. Пред компютъра човек мига много по-рядко отколкото в ежедневието си, а мигането е необходимо за поддържане яснотата на образа. Умората при работа с компютър зависи от продължителността, респективно от ергономичните условия, рефракцията на потребителя и добрия мускулен баланс

Какви проблеми имат пред компютъра хората с контактни лещи?

Най-често сухота, зачервяване и дразнене в очите.

При работа с компютър мигането се намалява с около 70 % от нормалната честота. При монитори, разположени над нивото на погледа, взирането е по-голямо и очите са по-широко отворени.

Всичко това води до по-бързо изсъхване на слъзния филм, който е изключително важен за ясното виждане и комфорта при носенето на контактни лещи. Това налага по-често волево мигане или използването допълнително на изкуствени сълзи.

Внимание: Не е желателно използването на очни капки с вазоконстриктор – свиването на съдовете още повече задълбочава сухотата в окото. Климатичните инсталации също допринасят за по-бързото изсъхване на слъзния филм.

Какво да направим за да намалим оплакванията при работа с компютър?

Мониторите трябва да се разполагат на разстояние 50-60 см от очите и около 20° под нивото на очите (горният ръб да е на нивото на очите).

По време на работа с компютър е необходимо да се прави зрителна почивка – отклоняване на погледа в далечината на половинчасови интервали за 30-60 сек. за отпускане на акомодацията. Редуването на различни дейности в офиса е добро решение за намаляване на зрителната умора.

Желателно е да се мига по-често, а при по-сериозни проблеми, след консултация с очен лекар, да се използват изкуствени сълзи.

Рефракционните аномалии и дисбаланса между двете очи могат да се коригират след очен преглед. Той изключва и наличието на други очни заболявявания, симптомите на които можем да отдаваме на работата с компютър.

Как да намалим отблясъците и отраженията при работа с компютър

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мнения за “Очни проблеми при работа с компютър (Computer Vision Sydrome)”

  1. Не знам откъде се е взело това вярване, че очила с антирефлексно покритие намаляват отблясъците от монитора. Който и физик или оптик да попитате ще ви кажат, че няма такова физично обяснение. Напротив, антирефлексното покритие на лещите се прави за намаляване на загубата на светлина от отраженията в повърхностите на лещите и връщането й обратно към източника. През очила с антирефлексно покритие до очите достига повече светлина (в т.ч. и отраженията от монитора), отколкото през очила с обикновени стъкла. Отраженията от монитора могат да се погасят от поляризационни очила с подходящ ъгъл на поляризация.

    Отговор