Прогони стреса с усмивка

Общоизвестно е, че днес животът е много напрегнат. Да се завърши работния ден с главоболие се е превърнало в нещо обичайно за мнозина.

С напрежението, което като че ли ни заобикаля навсякъде около нас и вътре в самите нас, „нещо трябва да се направи“.

В съвременното общество харчим милиони пари по различни лекарства и добавки, за да открием начин да се освободим от стреса. Много често тези лекарства носят само частично и временно облекчение.

Днес ще ви представя една система, която някои ще одобрят, а други вероятно отрекат, но нека погледнем „от другата страна“ на стреса и как на Изток се справят с него.

Лечебното Дао казва „Прогони стреса с усмивка“!

Лечебното Дао е система, която ти позволява да окажеш помощ на себе си и те предпазва от редица заболявания и от стреса, като оказва благотворно влияние върху всички аспекти на твоя живот.

Ключовото й понятие е развиването на жизнената енергия или Ци с помощта на лесни за изпълнение техники и физически упражнения.

Според Дао безпричинният инат може да е причинен от дисбаланса на енергията на сърцето. Зловонната пот може да се дължи на нарушената функция на бъбреците, които са загубили филтриращата си функция, с която отстраняват излишната вода, съдържаща се в телесните течности.

Болките в гърба може да са причинени от дисбаланса на енергиите на бъбреците и пикочния мехур и т.н..

Вътрешната усмивка е много ефикасна при противодействието на стреса в ежедневния живот

Когато си в стресово състояние, прекалено завладян от емоциите или животът ти преминава в гняв и страх, органите се задръстват и нивото на твоята функционалност се снижава.

Изразходва се много енергия и ставаш безчувствен, губиш живостта и игривостта си. Трудно усвояваш новото, а ако се опиташ да учиш, това, което научиш няма да бъде усвоено трайно и няма да го направиш част от себе си.

В даоската система се счита, че нашите органи, сетива и части на тялото вземат участие при ученето.

Когато се усмихваш на органите, сетивата и жлезите, установяваш връзка и общуваш с тях.

Когато си в стресово състояние или уплашен, всички органи и сетива са затворени.

Например, когато не харесваш някого, тялото не иска да приеме индивида и поради това не е способно да възприеме идеите и учението на този човек.

Даоски методи за трансформиране на стреса

Прогони стреса с усмивка! Винаги помни, че трябва да се усмихваш искрено с очите и да изпълваш сърцето си с любов. Това действа като превантивно средство.

Когато си тъжен, ядосан, потиснат, разстроен или нервен, твоите органи секретират отрова; а когато си щастлив и усмихнат, те произвеждат медоподобен, здравословен секрет.

Парадоксалното е, че това, което трябва да се направи, е да не се прави нищо. Когато възникне някаква мъчителна и трудно поносима ситуация, независимо каква може да бъде тя, трябва да се научиш да не бъдеш повличан от нея.

Начинът, да се научиш да го правиш, е да се усмихваш. С този прост акт светът се преобразява и това, което иначе те безпокои и притеснява, никога не се появява.

Най-напред може да се окаже, че е доста трудно да се схванат резултатите от Вътрешната усмивка и да я превърнем в част от нашия нов опит; но с достатъчно практика можеш да я направиш интегрална част от своя живот.

Където и да се намираш – стоейки, ходейки или седейки – не забравяй да се усмихваш и да релаксираш, да пълниш сърцето си с любов и да позволяваш на чувството на любовта да се разпространява по цялото ти тяло. Това е много просто и затова много ефикасно.

Просто се усмихвай и на сърцето ще му олекне.

Защо усмивката върши чудеса?

Опитвали ли сте да държите молив или химикал със зъби? Учените са установили, че това, наглед елементарно действие, ни кара да се почувстваме по-добре. Защото то имитира усмивка.

Независимо дали ни е до усмивки или не, различни изследания показват, че дори само повдигането на ъгълчетата на устните нагоре стимулира отделянето на един от хормоните на щастието – ендорфин.

Освен това, усмивката намалява отделянето на кортизол – хормона на стреса.

Усмивката стимулира имунната система, намаляват риска от сърдечно-съдови болести и повишава способността ни да мислим и анализираме. И всичко това заради ендорфините.

Както е казал Тик Нят Хан, виетнамски будист, монах и учител:

Понякога вашата радост е източникът на вашата усмивка, но понякога вашата усмивка може да бъде източникът на вашата радост.

Бъдете здрави чрез усмивката!

Ръководство за оценка на риска от нервно-психично натоварване

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.