Пак за дейностите по ЗБУТ през януари

Всяка година през месец януари пиша статия, свързана с дейностите., свързани със здравословни и безопасни условия на труд, които трябва да извършим, за да отчетем изминалата година и да планираме настоящата. Трябва да си призная, че понякога в изпълнение на работата си, правя справки със собствените си статии и се налага да се ровя в сайта, докато намеря каквото ми трябва. Затова в тази статия систематизирам за вас всичко, което съм писала по темата през предишните години, така че да не се налага да се ровите и вие.

Ето какво сме публикували в Otgovori.Info до момента за задачите по ЗБУТ през януари:

Какво трябва да направим по ЗБУТ през януари – опит за списък на това какво трябва да свърши работодателят, органът по безопасност и здраве и КУТ/ГУТ през месец януари във връзка с изпълнение на нормативните изисквания за осигуряване на безопасност и здраве при работа.

Как да определим места за трудоустрояване – статията е актуализирана с новата Наредба № РД-07-1 от 2 февруари 2012 г. за определяне на работните места, подходящи за трудоустрояване на лица с намалена работоспособност.

Как да направим анализ на дейността и състоянието на ЗБУТ – дава насоки за изготвяне на анализа, който органът по безопасност и здраве при работа е длъжен да изготви за всяка календарна година.

Как да направим програма от мерки за намаляване и ограничаване на риска – няма лошо да има и срокове „постоянен“, но нека понякога документираме, че сме проверили дали се спазва „срока“.

За периодичността на оценката на риска – по-добре стара и пълна, отколкото нова и недостатъчна…

Периодичност на измерванията на фактори на работната среда – дали през тази година не трябва да се прави нещо?

Периодичност на измерванията по електробезопасност – няма как, планирайте заземителната уредба.

Нека не забравяме Комитетите и Групите по условия на труд и да си припомним статията Организация и документиране на дейността на Комитетите и Групите по условия на труд. Впрочем, една от следващите ми задачи е да продължа тази статия с още нормативни изсквания, свързани с теми и дейности, които се обсъждат от КУТ/ГУТ.

Накрая, ако все още не сте го направили, планирайте и обученията по безопасност и здраве при работа. Ако Ви трябват по-интересни теми или колегите да чуят и външно  мнение – Вижте нашето предложение за вътрешнофирмено обучение по ЗБУТ.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

4 мнения за “Пак за дейностите по ЗБУТ през януари”

 1. Здравейте,
  не Ви е необходимо обслужване по трудова медицина, няма за кого да пишете и правилник за вътрешния трудов ред. При проверка има законово право да Ви се изискат измерванията на факторите на работната среда и по електробезопасност, оценка на риска (за дейностите, които Вие извършвате), инструкции за безопасна работа и информационни листове за безопасност на използваните от Вас химикали. Има и други документи, които могат да бъдат поискани.

  Инспекция по труда има приемна, където можете да отидете на място да зададете въпроса си, както може и по телефона – данните за контакт са посочени в официалния сайт на инспекция по труда – http://www.gli.government.bg/
  Препоръчвам Ви за такъв въпрос да отидете на място в приемната.

  Отговор
 2. Здравейте! Не знаех къде да поставя въпроса си, затова ще попитам тук как мога да се свържа с инспекцията по труда, защото искам да ги попитам какви документи са ми необходими за фирма, която няма работници, при евентуална проверка от ИТ. До тук научих, че искат ревизионна книга, която по закон не ми трябва. Собственикът (аз) е самоосигуряващо се лице, работата ми е свързана с азотни киселини, бих искала да ги попитам трябва ли да има фирмата договор със служба по трудова медицина, трябва ли да има инструкции за безопасност с тези киселини, вътрешен трудов ред и т.н. За това се сещам в момента. Ако можете да искажете мнение, ще съм ви благодарна!

  Отговор
 3. Здравейте, Инж. Илиева!

  Поздравления и благодарности за чудесната страница с интересна, актуална и много полезна информация.

  Желая здраве и все по-голям успех на Вас и екипа на otgovori.info !

  Отговор