Диабет – можем ли да се предпазим?

Независимо от напредъка на медицината, диабетът все още нарушава качеството на живот на милиони хора в световен мащаб.

Датата 14.11. е избрана за Световен ден за борба с диабета в чест на д-р Фредерик Бантинг, канадски лекар, който открива инсулина и така през 1922 г. за първи е спасен човешки живот на болен от диабет.

Диабетът е често срещано и продължаващо през целия живот състояние. Наричам го състояние, а не болест, защото при правилен начин на живот диабетът не е страшен.

За разлика обаче от други хронични състояния диабетът не може да отмине. Необходими са много усилия и осъзнаване, защото той е нов начин на живот.

Диабетът се разделя на два основни типа – тип 1 и тип 2.

Диабет тип 1 може да се развие във всяка възраст, но обикновено се появява преди 40-годишна възраст, особено през детството.

За съжаление, към момента учените още не са открили начин за превенция на този тип диабет, при който тялото не е способно да произвежда никакъв инсулин, тъй като инсулинпроизвеждащите клетки са напълно разрушени и по този начин не може да използва глюкозата.

Диабет тип 2 може да бъде предотвратен

Но, за диабет тип 2 новините са добри. Той е предотвратим.

Тъй като той се развива или поради неспособност на инсулин произвеждащите клетки да произвеждат инсулин, или поради невъзможност на инсулина да си свърши работата, промяната на начина на живот може да бъде огромна стъпка към предотвратяването на този тип диабет.

Същите стъпки към промяна могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. И никога не е късно да се започне!

Станете малко повече физически активни!

Има много ползи от физическата активност, когато е редовна.

Но най-вече – работещите мускули увеличават способността си да използват инсулина и така да усвоята глюкозата, а това пък намалява стреса на инсулинпродуциращите клетки.

Не е необходимо да се подлагате на дълги, тежки и изпотяващи упражнения. Ежедневната, малко по-енергична разходка за около 30 минути намалява риска за диабет тип 2 с 30%.

Виждате, как с едно малко усилие се постига голям резултат. Още повече, това ще позволи да намалите и теглото си. Наднорменото тегло увеличава риска от появата на диабет тип2 почти седем пъти.

Малко промяна и във вида на храната също е добра превенция на диабет тип 2.

Първо, защато помага в контрола на теглото, второ – защото намалява и риска от поява на сърдечно-съдови заболявания болести.

Увеличете количеството на фибри в храната, т.е. повече сурови плодове и зеленчуци, бобови храни, ядки, овесени трици. Те държат здраво юздите на глюкозата в кръвта и не ѝ позволяват да се разхожда нагоре-надолу.

В цифри – два пъти на ден от тези храни намалява риска от поява на диабет тип 2 с около 20%.

Избягвайте храни и напитки със захар, изберете „добрите“ мазнини!

  • „Добрите“ мазнини са ненаситените мазнини. Намират се в растителните масла, ядките и пълнозърнестите храни.
  • „Лошите“ мазнини са в маргарините, пакетираните готови храни и всяка храна, на която пише „частично хидрогенирано растително масло“.

Полиненаситените мазнини в рибата, познати като „омега 3 полиненаситени мастни киселини“ не допринасят толкова за предпазване от поява на диабет тип 2, колкото за презпазване от поява на сърдечно-съдови заболявания.

Намаляване на консумацията на „червено“ месо (т.е. свинско, телешко, агнешко) и на обработено такова (бекон, салами, деликатесни меса) до пълното изключване от менюто, също е добро начало в превенцията на диабет тип 2. Яжте повече пиле, риба, пълнозърнести храни!

За тютюнопушенето?

Е, трябва да се спрат цигарите!

А какво казват специалистите за алкохола?

Все повече доказателства свързват умерената консумация на алкохол с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Това може да важи и за диабет тип 2!

До едно питие на ден за жените и до две питиета на ден за мъжете увеличава способността на инсулина да достави глюкозата в клетките, но нека това не е алкохол със захар!

Ако консумирате алкохол, ключът към намаляване на риска от диабет тип 2 е, консумацията да е умерена. Големите количества алкохол увеличават риска от появата на диабета.

Ако не пиете алкохол, не е необходимо да започвате! Изброените досега неща са достатъчни за превенция на диабет тип 2.

И накрая, нека не забравяме, че е добре и от време на време да проверяваме нивото на кръвната си захар!

Вижте още:

Световен ден на диабета Световен ден на диабета Световен ден на диабета Световен ден на диабета - ако не сега, кога

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 мнение за “Диабет – можем ли да се предпазим?”