Как да избегнем Wash-in ефекта с Дифотерин

За всяко от нашите вътрешнофирмени обучения за работа с химични агенти ние се подготвяме специално – използваме данни за конкретните химикали, които се използват във фирмата, правим оглед на работните места и се запознаваме с начина на работа.

Обученията във фирми с високи критерии за безопасност винаги поставят предизвикателства пред нас, а понякога и ние научаваме нещо. Ето как научихме и за дифотерин.

В тази статия ще споделя с вас нещо, което научихме, докато обучаваме – има и по-добро средство от водата за първа помощ при контакт с киселини. И – не, не става въпрос за разтвор на сода бикорбонат. Ще ви представя нов вид препарат, който предпазва от тежките ефекти на изгарянето и получаването на белези.

Wash-in ефекта

Водата се така си остава като най-евтиното и достъпно средство за първа помощ при контакт с киселини. Разбира се, тя трябва да се приложи в големи количества, за да се намали ефекта от отделянето на топлина при разреждането на киселината. Освен това, тя е приложима при повечето опассни химични агенти – действието е механично и е основна характеристика при измиването.

От друга страна, обаче, трябва да се има предвид т. нар. „wash-in ефект“ – освен, че отмива, тя съдейства за проникването на химичните агенти в тъканите. Това става поради по-ниското осмотично налягане от кожата и очите.

Осмотичното налягане е това, което спира преминаването на водни молекули от разтвор с по-висока концентрация към разтвор с по-ниска концентрация. Следователно, част от използваната за измиване вода преминава в тъканта, носейки със себе си малка част от химичния агент, който предизвиква нарушения и изгаряния.

Още при контакта с киселината, тя започва да прониква през кожата. При измиването с вода, ние отмиваме киселината, която не е проникнала, но не можем да повлияем на вече проникналата. Поради това, имаме много малко време, за да реагираме и да започнем промиването.

Например, Американският национален институт за стандарти препоръчва измиването с вода на очите да започне до 10 секунди от попадането на киселината в очите.

Дифотерин или има ли по-добро от водата?

Първите данни за препарата Дифотерин (Diphotérine®) се появяват още в осемдесетте години, но трябва да си призная, че до момента не го бяхме срещали във фирмите, с които сме работили и не бяхме чували за него. Но…никога не е късно да научиш нещо и да го споделиш.

Дифотеринът е патентован разтвор, поради което не мога да ви кажа нещо повече за съдържанието му. Установено е обаче, е той може да проявява киселинни или основни химични свойства, в зависимост от характера на опасния химичен агент.

С други думи, той може да бъде използван и е ефективен както при нежелан контакт с киселини, така и помага при контакт с основи, оксидиращи агенти, разтворители и др.

Дифотеринът е с по-високо осмотично налягане от това на кожата и очите и така е възможно да ограничи проникването на химичния агент в тъканите.

Освен това той не реагира с химичния агент, като този начин предотвратява реакцията му с биологичните компоненти на тъканите. По този начин се позволява по-бързо възстановяване на тъканите до физиологичното им състояние.

Самите работещи, които са използвали дифотерин при изпръскване със сярна киселина, споделиха, че ако веднага се приложи измиване с този разтвор, няма никаква последваща реакция на кожата.

Изчетохме и няколко публикации, в които са извършвани проследявания на работещи, пострадали от изпръсквания с киселини или основи, в които са цитирани значими по-добри резултати при прилагане на дифотерин след контакт с корозивни агенти в сравнение с водата.

Дифотеринът е ефективен срещу повече от 1200 химични агенти. Единствено е ограничен в действието си срещу флуороводородната киселина (известна още като флуороводород) или нейните производни с киселинен характер, тъй като успява да взаимодейства само с водородния йон. Ето защо, само в този случай, се препоръчва да се използва Хексафлуорин.

Вижте и видеото, което представя продукта и неговите свойства:

Вижте още и:

Пет наредби с изисквания за обучение при работа с химични агенти

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.