Длъжности с риск от нападение

Предлагам ви списък, макар и непълен, на видове работа и длъжности, при които може да се очаква насилие на работното място от външни лица – клиенти или престъпници.

Списъкът е изготвен от Световната здравна организация и може да бъде в помощ на лицата, които извършват оценка на риска и на работодателите, които да предвидят средства/начини за защита на лицата, работещи в посочените условия.

Видове длъжности / работа, при които има риск за насилие на работното място:

 • Работни места в опасни и изолирани райони или райони с лоши условия;
 • Хората, които работят сами. Например: работещи нощем, занимаващите сe с поддръжка на домовете, обществени работници, работещи в малки магазини, в бензиностанции или павилиони, таксиметрови и автобусни шофьори, полицейските служители, журналистите (особено разследващите репортери), пощенски служители, служители по чистотата, персонал по поддръжка и ремонт.
 • Работещи с граждани; такива например са работещите като персонал в хотели и ресторанти, работещите в спешни услуги, полицейските служители, работещите в социалните услуги, отново журналистите, персонала на лечебни заведения (болници, медицински центрове), продавачите в магазини, транспортните работници.
 • Работещи със скъпоценни предмети или пари като касиери, банкови служители, служители в пощите, работещите занимаващи се с разпределянето и съхранението на лекарства, продаващите или транспортиращите скъпоценности, полицейските служители, персонала по сигурността.
 • Работещите с хората в беда, така например: персонала на лечебните заведения, работещите в спешна помощ, пожарникари, работещите в психиатричните заведения, полицейските служители, социалните работници, работещите със стари хора и неизлечимо болни, занимаващите се с рехабилитация на наркомани.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 мнения за “Длъжности с риск от нападение”

 1. Здравейте, имам питане! Синът ми работи във фирма доставяща авточасти. По време на изпълнение на служебни задължения е нападнат от 2 човека с цел грабеж и е насочено срещу него хладно оръжие и упражнено насилие. Какви са му правата?

  Отговор
 2. Здравейте, г-н Коларов,
  всъщност и в националното законодателство има изисквания относно стреса, даже в началото на 2009 г. имаше кампания, която бе интерепретирана като „5000 лв. глоба за стрес на работното място“
  В същото време в. Сега публикува статия по темата под заглавие “ Как се мери стрес по документи?“, с която можете да се запознаете тук:

  http://archive.gli.government.bg/bg/pubs/357

  Отговор
 3. Здравейте, мисля, че може да допълните статията „Длъжности с риск от нападение“ в графата „Работещи с граждани….“ шофьорите на ТИР. Те са отделна категория и не може да се причислят към „транспортните работници“.
  Статиите са полезни за мен, в националното законодателство думата „стрес“ все още я няма, въпреки че е всекидневно явление и че в европейските директиви се среща още в края на 90-те на миналия век.

  Отговор
 4. Здравейте!

  Има ли някакви нормативно указани разлики в задълженията на работодателите, към работниците на такива длъжности с повишен риск от нападение, сравнено с длъжностите, където рискът не е повишен ?

  Защото иначе необходимите допълнителни мерки, средства и начини за защита, които следва да се приложат от работодателите, биха били с коледно-пожелателен характер и този списък би бил просто за сведение на съвестните работодатели, а не всички са такива.

  Отговор
 5. Специално за Венета, която е коментирала в страницата на otgovori.info във Facebook и понеже е съвсем права, допълвам списъка с длъжностите, при които има риск от нападение с работата на застрахователите – при недоволни клиенти, при афектирани от ПТП клиенти, при пътуване до мястото на произшествие.
  Да минат през курс за самозащита задължително :)

  Отговор