Лидерство и благосъстояние в БЗР – добри практики от Вистеон България

Много фирми в България създават или въвеждат добри практики по безопасност и здраве при работа. За съжаление успяваме да „откраднем“ опит от тях само по време на редките конференции у нас. За сметка на това редовно четем за лоши практики.

Поради тази причина с д-р Евстатиева страшно много се зарадвахме, когато една редовна участничка в нашите обучения се съгласи да сподели хубавите неща, които правят за своите работещи.

Госпожа Мая Спасова отговаря за здравето и безопасността във Вистеон България – най-големият развоен център на американският производител на кокпит (cockpit) електроника и технологии за свързаната кола (connected car).

В българския клон на фирмата повече от 700 служители работят по над 30 софтуерни, хардуерни и механични проекти за автомобилната електронна индустрия.

Фирмата се разраства бързо – само през 2016 г. са наети над 100 човека, а амбициите са до три години те да станат повече от 1000.

Такова бързо разрастване създава предизвикателства за всеки колега, който работи в областта на ЗБУТ. Ние обаче видяхме, че когато управителят на фирмата разбира важността на осигуряването на добри условия за работа, а длъжностното лице възприема своята работа сериозно, има какво да споделиш с всеки, който желае да научи повече за добрите практики в нашата област.

Капките, които правят вир…

Когато говорим за добри практики, не е необходимо да става въпрос за чудеса от храброст или някакви огромни проекти. Вистеон България са пример как стъпка по стъпка, капка по капка, е създадена атмосфера, в която хората там да се чувстват комфортно и да работят с удоволствие.

Обмяна на опит и правилни коригиращи действия

Възможността да обменяш информация е един от важните фактори за добрата работа на всеки колега в областта на ЗБУТ. В глобалната система на Вистеон има форма за оповестяване на инциденти (не само злополуки, но и инциденти, които не са довели до нараняване). Тази информация и мерките, които са предприети след това достига до всеки един клон на фирмата.

Имах възможността да се запозная с един от докладваните случаи. Това, което ми направи впечатление е нещо, което често се коментира по време на одити, но рядко го виждам – предприемането не просто на някакво коригиращо действие само за момента, но планиране и изпълнение на поредица от действия – както такива, които веднага да задействат, така и такива, които да гарантират, че в бъдеще няма да се повтори същия инцидент.

Спорт

За спорт заговорихме, когато видях поставените спечелени купи от турнири. Оказа се, че в България имаме IT футболна лига, а отборът на Вистеон е винаги…втори. Отборът на фирмата тренира усилено, за да спечели най-накрая заветното първо място, а междувременно се провеждат и вътрешни турнири.

В залата за почивка видяхме, че турнири се провеждат и по тенис на масаи изпробвахме джагата.

За тези, които желаят индивидуално да спортуват, има велоергометър, а ако поискаш да поддържаш изправена поза по време на работа, можеш да замениш ергономичния стол с топка.

Здравословно хранене

Работата в офис често е свързвана с хапване на различни не чак толкова здравословни храни. Работещите във Вистеон обаче имат възможност да направят специална поръчка за здравословна храна и да хапнат от осигурените им плодове.

Мотивация

Начините да мотивираш един работещ, не са свързани само с пари. Персоналното внимание и усещането, че си важна част от екипа също играят съществена роля.

Работещите във фирмата получават специален сертификат и подарък при продължителен стаж – за 5 и 10 години. Видяхме, че те с удоволствие ги поставят на видно място.

За рождениците също има хубави изненади.

Там, където има безопасност и здраве, винаги се мисли и за околната среда. Всеки новопостъпил получава лична чаша, която да използва, а кафе машините не работят с пластмасови чаши.

Месец на безопасността

Въпреки че през цялото време се мисли за здраве и безопасност, в годината един от месеците е с акцент на безопасността. В този месец се провеждат периодичните медицински прегледи, организират се лекции на различни теми, свързани със здравето, провежда се обучение по първа долекарска помощ, в което може да участва всеки желаещ.
През този месец се качват и информационни материали в специалната секция за здраве и безопасност в интранет системата на фирмата.

Вентилацията в големия офис

Един от често срещаните проблеми в отворените офиси, е свързан с различните предпочитания за температура на помещението и проблеми на работните места, които са разположени близо до вентилационните или климатизационни отвори.

В офиса на Вистеон е приложено решение, от което можете да се възползвате и вие. За таванните климатици са изработени по поръчка специални решетки, които намаляват „течението“ за работещите. В зависимост от предпочитанията, те могат да бъдат отворени повече или по-малко.

Отворена решетка
Затворена решетка
Затворена решетка

Чист въздух при запояване

В тестова лаборатория също имаше нещо, което веднага ни направи впечатление – локалната смукателна вентилация, която се използва при запояване.

Виждала съм различни системи – някой над главата на човека, други стационарни, които донякъде ограничават възможността за самостоятелно определяне на позата при работа, както и такива, които са подвижни, но неправилно монтирани и работниците предпочитаха да ги отместят встрани и да не ги ползват.

В този случай обаче, веднага си харесахме установката и я снимахме за вас.

В края на нашето посещение във Вистеон България се запознахме и с управителя – г-н Иван Михайлов, който потвърди нашите впечатления – мисълта за осигуряване на здравословна и безопасна среда е част от работата на целия мениджърски екип, а благосъстоянието в безопасност и здраве при работа върви рамо до рамо с лидерството.

За мен и д-р Евстатиева беше удовлетворително и полезно да посетим една от бързоразвиващите се IT фирми в България. Ще завърша с благодарност за поканата на г-н Михайлов и г-жа Спасова, които споделиха с нас и вас своите добри практики в здравословни и безопасни условия на труд.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 мнения за “Лидерство и благосъстояние в БЗР – добри практики от Вистеон България”

 1. Извинявам се, коментара ми не е насочен към Вас и организацията, която представлявате. Изказах се, по-мащабно.
  Успех, ще следя обученията и като стигнете до Пловдив ще се възползвам.

  Отговор
 2. Безплатни обучения, клубове на спец. по безопасен труд, обучения вдъхващи самочуствие на хора / не на 100%/ които не знаят какво работят и т. н. проформи! Реалността в Пловдив област е за няколко месеца двама мъртви работници навряни в цистерна и оставени без кислород и днес инцидент в КЦМ. Не ви обвинявам в нищо, но за тази фалшива ситуация трябва да се говори!
  Благодаря!

  Отговор
  • Здравейте, господин Любенов,
   Виждам, че обединявате в едно различни инициативи, аз мога да отговоря само за безплатните обучения, които правим, тъй като клубовете на специалиста по БЗР не са част от Otgovori.Info.

   Не знам защо смятате, че безплатните обучения са проформа – не са по някакъв проект и не получаваме пари за тях. В тази връзка няма никакъв смисъл да ги правим проформа, а и идеята е не е да вдъхваме самочувствие, а напротив – хората да осъзнаят какво всъщност е т. нар. ЗБУТ. Обученията не са само за избрани, така че заповядайте на някое от следващите, ще се радвам да чуя Вашия отзив за качеството.

   Ако прочетете и други статии тук, ще видите, че говорим и за това, на което обръщате внимание – само през последните два месеца има поредица статии за злополуки и причините за тях, както и преглед на статистиката на злополуките. От друга страна обаче смятам, че трябва да се говори и за добрите практики, за да се вижда, че е възможно и другото и да се вижда кои са факторите да го има това другото – мениджъри, които осъзнават важността на ЗБУТ.

   Отговор