Движението ни пази от високо кръвно, инфаркт и диабет

„Движението по своето въздействие е в състояние да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят въздействието на движението“.

Сигурно сте чували, че нашето тяло е създадено, за да се движи. Но напоследък забравяме все по-често за това и се отдаваме на лесните средства за придвижване, които карат нашите мускули да заспиват и да изпадат в амнезия.

В тази статия реших да ви разкажа накратко как движението действа на тялото ни и как ни защитава от болести като високо кръвно, инфаркт, дори Алцхаймер.

Движението е лек

Тук не става въпрос, че нашето ежедневие е забързано. Тук става въпрос да върнем движението в нашето ежедневие. Да го направим част от навиците ни.

Голяма част от хората си мислят, че почивката и лежането лекуват много от болежките. Всъщност, постепенното и бавно обездвижване се натрупва и нанася сериозни вреди на цялото ни тяло.

№ 1 Намалява вероятността от инфаркт

Сърцето е мускул. Като всички останали мускули то работи по-добре, когато се натоварва редовно.

Движението подпомага образуването на нови кръвоносни съдове в сърцето и лекува исхемичната болест. А едно здраво сърце помпа по-добре и по-икономично.

№2 Защитава от високо кръвно налягане

Физическата активност намалява нивото на лошия холестерол (LDL-холестерол) в кръвта, който е една от основните причини за високото кръвно налягане.

Проблемът на лошия холестерол е, че намалява еластичността на кръвоносните съдове. Като намалим неговите нива с движение, не само запазваме, но и увеличаваме еластичността на кръвоносните съдове и така намалява кръвното налягане.

№3 Защитава от раширени вени

При слаба мускулатура кръвта се придвижва трудно нагоре и започва да се събира в съдовете, което води до тяхното отслабване и разширяване. Така се повишава вероятността от образуване на разширени вени и тромбози.

При редовно движение се запазва доброто изпомпване на кръв от крайниците към сърцето.

№ 4 Подобрява снабдяването с кислород

При физическата активност капацитетът на белите дробове се увеличава, благодарение на увеличения адреналин.

Те увеличават обема на поемания въздух, а с това и количеството на кислорода. Повече кислород – по-дълго време млади, жизнени и здрави.

№ 5 Намалява риска от захарен диабет

В съвременния живот сладките изкушения са навсякъде около нас. Наднорменото тегло и затлъстяването са едни от основните рискове за диабета, а диабетът е една от основните причини за смърт в света.

Работещите мускули използват повече захар и така се предотвратява превръщането на захарта в мазнини и натрупването им в тялото.

Движението увеличава ефективността на инсулина, който успява по-добре да си върши работата в доставянето на кръвната захар на клетките. При движение клетките увеличават инсулиновите си рецептори и така взаимодействат по-добре с инсулина. По този начин се намалява риска от захарен диабет и се подобрява лечението му.

Световен ден на диабета – пълнозърнестите храни

№ 6 Намалява риска от остеопороза

Тялото ни не се грижи за частите си, които не използваме. При здравните изследвания на астронавти се оказало, че те са загубили костна плътност и са в някаква степен на остеопороза. В състояние на безтегловност е трудно да правиш физически упражения и да се движиш активно.

Не можеш с хранителни добавки да компенсираш липсата на движение.

Трябва ясно да покажеш на тялото си, че костите ти трябват, като ги използваш, а това става с движение.

№ 7 Поддържа мускулите и ставите еластични

Когато се появи някаква болежка във врата, гърба или кръста, първо посягаме към хаповете и мазилата. Най-лесно и бързо, нали?

Мускулно-скелетните смущения (а впоследствие и увреждания) са едни от първите, които ни показват, че обездвижването ни е дошло малко в повече.

Движението подпомага работата на хормоните, които карат мускулите да абсорбират аминокиселините. Така мускулите остават здрави и запазват своята функция дори, когато започнем да остаряваме.

При движение мускулите и сухожилията стават по-еластични и се удебеляват. Така се стабилизират костите и се намалява значително опасността от травми.

Без движение хрущялите в ставите гладуват. Хрущялите нямат кръвоносни съдове и храненето им зависи единствено от ставното движение.

Определете доколко сте рискови за остеопороза (тест за жени)

№ 8 Намалява вероятността от Алцхаймер

Макар все още да няма конкретни данни какво причинява болестта на Алцхаймер, вече се знае какво може да намали вероятността от появата й.

Започвайки да се движим, сърцето също започва да бие по-бързо и по-силно, а това увеличава кръвния поток и кислорода към мозъка. Подобрява се мозъчната функция, запазва се паметта и мисловната дейност здрава и пъргава.

Чрез движение можем да намалим промените в мозъка и тялото, които водят до  болестта на Алцхаймер.

№ 9 Пази кожата млада

Кожата не остава незасегната от  натрупване на свободни радикали в организма или т.нар. оксидативен стрес. Оксидативният стрес настъпва, когато стествената антиоксидантна защита на тялото няма сили да се бори със свободните радикали.

Трябва да направим разлика между интензивната и изморителна физическа активност, която може да допринесе за оксидативния стрес и умереното редовно движение, което увеличава произвеждането на естествени антиоксиданти в тялото.

Такъв тип движение стимулира кръвния поток и подобрява адаптирането на кожните клетки, което може да забави стареенето на кожата.

№ 10 Повишава хормоните на щастието и ни прави по-умни

Движението може да бъде като енергийна бомба. По време на движение се повишават нивата на хормоните на щастието – серотонин и бета-ендорфин и се намаляват хормоните на стреса.

Редица изследвания показват, че по този начин се подпомага лечението на хроничната умора и някои тежки хронични заболявания като амиотрофична латерална склероза, множествена склероза, хронична обструктивна белодробна болест, рак на дебелото черво, рак на белия дроб и др.

При други изследвания се установява, че редовната двигателна активност води до нарастване на хипокампа, който играе важна роля за паметта и ученето.

Какво е „умерена физическа активност“?

Както забелязахте, тук не говорим за големи спортни постижения и натоварвания. Както и в други случаи, умереността прави лекарството. Ето защо говорим за „умерена физическа активност“.

Това не е спорт, това е ежедневие.

Достатъчно е всеки ден да изминавате пеша по 2-3 km (по-добре 3 km) със скорост около 5 km/h, което означава че изминаването на това ще ви отнеме около 35 минути.  Това можете да правите и с кучето на разходка или с децата на разходка.

Използвайте всяка възможност да се качите и слезете по стълбите пеша.

Танцувайте, докато чистите. Ако не ви болят коленете, клякайте, за да вземете неща от долните рафтове в къщи и в работата.

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

Как да насърчим физическата активност на работното място

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.