Как да изберем ръкавици с по-добри защитни свойства

Една от възможностите на процедура „Безопасен труд“, по която малките и средни предприятия имат възможност да получат 100 % финансиране, е закупуването от работодателя на специално работно облекло и лични предпазни средства.

Най-често закупуваните ръкавици са тези, свързани със защита от механични рискове – пробождане, срязване, продупчване, одиране.

Достатъчно е да попитате в магазина за „работни ръкавици“ и ще ви по кажат различни модели и цени. Ако попитате кои са по-добри, ще ви отговорят, че всички предпазват от едно и също нещо – механични рискове.

В онлайн магазините и представителните сайтове на различните фирми пък информацията, която ще намерите е, че работните ръкавици отговарят на европейските стандарти EN 420 – Общи изисквания за защитните ръкавици и EN 388 – Механични рискове. Но отново имате възможност да избирате от различни модели с различни цени, без повече информация.

Дали моделите с по-висока цена са не само по-красиви и по-удобни, но имат и по-добри защитни свойства?

Стандартът EN 388:2003, на който обикновено пише, че отговарят работните ръкавици за защита от механични рискове, дава указания за обозначаване нивото на експлоатационни качества.

Защитата срещу механични рискове е обозначена чрез пиктограма, след която има четири цифри (нива на експлоатационни качества), всяка от които показва изпробваните експлоатационни качества срещу конкретна опасност.

a. Устойчивост на изтъркване – въз основа на броя цикли, необходими за изтъркване на тестваната ръкавица.

b. Устойчивост на срязване с острие – въз основа на броя цикли, необходими за срязване на тестваната ръкавица при постоянна скорост.

c. Устойчивост на скъсване – въз основа на количеството сила, необходимо за скъсване на тестваната ръкавица.

d. Устойчивост на продупчване – въз основа на количеството сила, необходимо за продупчване на тестваната ръкавица с острие с нормален размер.

С други думи, колкото по-високо е числото, толкова по-добри експлоатационни и защитни свойства ще имат ръкавиците. Най-ниското ниво при всички случаи е „0“.

В стандарта EN 388:2003 можете да намерите конкретните стойности, отговарящи на всяко ниво на експлоатационни качества.

EN 374-1: 2016. Ръкавици за защита от химикали

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мнения за “Как да изберем ръкавици с по-добри защитни свойства”

 1. Благодаря Ви за допълнителната предоставена информация.
  И, разбира се, никой не твърди, че стандартите са само два – затова и съм обещала следващи статии пак за ръкавици :)

  Отговор
 2. Много обширна тема. Ръкавиците има за почти всяка професия.Ще добавя, че ръкавиците имат и размери. В България фирмите не го посочват. Просто защото могат да ви пробутат най малкия размер.
  Ето ви най разпространените размери http://it.wikipedia.org/wiki/File:Glove_Sizing_Chart.jpg, има и друго http://www.evo.com/dakine-glove-mitten-sizing-chart.aspx. Освен това важи дали е за мъж, жена или дете. Ето ви размерите според кабелас за мъж http://www.cabelas.com/custserv/custserv_popup.jsp?pageName=SizingChartsMenGlove, за жена http://www.cabelas.com/custserv/custserv_popup.jsp?pageName=SizingChartsWomenGlove, и за дете http://www.cabelas.com/custserv/custserv_popup.jsp?pageName=SizingChartsKidsGlove.
  Накрая ще уточня само – стандартите за ръкавици не са два, а десет. Защото не може да сравнявате ръкавиците на строителя с диелектричните ръкавици на електромонтьора или латексовите на работниците от хранителната промишленост.
  поздрави
  вижте в сайта на БИСА

  Отговор