Електромагнитните полета вече признати за също толкова възможен канцероген, колкото кафето

IARC - Международна агенция по изследване на ракаНа 31 май 2011 г. Световната здравна организация, съвместно с Международната агенция по изследване на рака (IARC) в Лион, Франция, класифицира радиочестотните електромагнитни полета като „възможен“ канцероген за човека (клас 2В).

Това решение е основано на по-високия риск за глиома, малигнен тип на мозъчен тумор, свързан с ползването на безжични телефони. По този начин електромагнитните полета попадат в една група с кафето, класифицирано като „възможен канцероген“ още през 1991 г.

До това класифициране се стигна, след като в периода 24-31 май 2011 г., работна група от 14 страни се срещна в Лион, Франция, с цел да направи оценка на потенциалната опасност от рак под въздействие на радиочестотните електромагнитни вълни.

На основата на факта, че през 2008 г. са установени нови 237913 случая на мозъчни тумори (всички типове в комбинация) в света, от които глиомите представляват 2/3 от тях, работната група е взема решение да включи радиочестотните електромагнитни полета в категорията на факторите, за които има „ограничени доказателство за канцерогенеза“.

Това означава „положителна връзка между фактора и ракови заболявания, на която може да се вярва, въпреки че няма ясни потвърждения за този факт„.

Освен някаква евентуална връзка между радиочестотните електромагнитни лъчения и глиома и акустична неврома,

не е открита адекватна връзка с всякакви други видове рак при човека.

Работната група не оцени възможния риск, поради недостатъчната адекватност на доказателствата от научните изследвания и недостатъчния им период от време.

По IARC агентите могат да бъдат класифицирани в следните пет групи

Група 1 Канцероген за хората
Група 2A Положителен канцероген за хората
Група 2B Възможен канцероген за хората
Група 3 Недостатъчно данни за канцерогенен ефект
Група 4 Положително без канцерогенен ефект

За тези, които не знаят, изгорелите автомобилни газове от дизелови двигатели са в по-сериозната категория 2А „Положително канцерогенни за хората“.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.