EMDR терапия при участници или свидетели на трудови злополуки

ЕМDR е подход в психотерапията, който помага да се намали негативната емоция при травматично събитие. То може да бъде вече преживяно или човек в момента да го изживява, както и ако му предстои труден и важен за него момент.

Абревиатурата EMDR означава „Eye movement desensitization and reprocessing“ или преведено и развито на български „десензетизация и повторна преработка посредством движения на очите“ (десензитизация=обезстрашаване)

Техниката работи добре при страхове и безпокойства, хронични болки, при фобии, панически разстройства, при жертви на престъпления и инциденти, при посттравматично стресово разстройство и много други. Тя се основава на последователното стимулиране на полукълбата на мозъка ни под ръководството на EMDR-терапевт, като се цели преработка, включваща облекчение и осъзнатост за проблема на клиента.

Чрез преработка посредством техниката ЕMDR ефектът е осъзнатост за човека, че този инцидент е единичен, че се е случил в миналото и няма нужда да носи товара от тази емоция всеки път, когато излиза на улицата.

Всеки от нас има много примери в живота си, в които се е случило нещо или се е страхувал от нещо и започва да избягва тези места, хора или ситуации, за да се предпази. Чрез EMDR човекът се самообучава да бъде по-адаптивен и да не ограничава поведението си, в очакване на подобни негативни случки.

EMDR терапията успешно работи при участници или свидетели на трудови злополуки

Методът може да се приложи едновременно на повече хора за намаляване на напрежението и сваляне на нивото на стреса вследствие на преживяна травма в работна ситуация или ставайки свидетел на такава. Целта е адаптивно да преработим даденото събитие и да продължим да функционираме нормално и спокойно в нашето работно ежедневие.

Петя Найденова е магистър-психолог със специализация по Консултативна психология. В допълнение тя е преминала редица курсове и обучения (виж повече в края на статията), както и второ ниво обучение в EMDR психотерапията под ръководството на Ehud (Udi) Oren, Ph.D , президент на EMDR-Europe Association.

Ето какво споделя Петя Найденова за своя опит в EMDR-терапията:

– Методът действа на принципа на преработка на преживяването посредством движение на очите.

Човек, заявявайки проблема си пред мен се „потапя” в емоцията на преживяното. Усещането е, че дори когато разказваме за отминал период от време, емоцията, която ни връхлита е същата, сякаш сега отново се случва събитието. Емоцията се е запазила, фиксирала се е и сега излиза със същата сила и яркост на картината, без значение кое е времето на преживяването.

В този ред на мисли говорим и за емоцията, която ни оцветява при предстоящо събитие, например притеснение за изпит, за кандидатстване за работа, за очакване на предполагаемо неприятно преживяване.

Това е така, защото мозъкът ни не прави разлика между минало, настояще и бъдеще по отношение на емоцията за травматично събитие. То стои неразградено и неадаптирано в някоя част на мозъка ни и всеки път, когато светът ни напомни чрез сигналите си за него, ние изпитваме подобни емоции.

Например за човек, ухапан от куче, ако този спомен е много травмиращ за него, започва да бъде нащрек за всяко куче, започва да избягва улицата, където това се е случило, да се движи напрегнато в очакване на куче отнякъде и въобще си носи емоцията навсякъде, където може да се появи куче.

– Първото нещо, което правя, освен да се запозная с неговия проблем, е, да го обуча на техниката на EMDR.

Това е едно встъпително първо упражнение, което се нарича “безопасно място”, в което го научавам какво представлява билатералната стимулация, показвам му как се движат очите в процеса на преработка, обяснявам му как протича терапията, как да споделя, за какво да следим по време на упражнението.

Аз следя за емоцията, за начина на мислене, за реакциите от тялото, за картините, които излизат по време на това упражнение и записвам всичко, което клиентът ми споделя.

В това упражнение говори клиентът, аз съм си подготвила домашното, обучила съм го и очаквам да науча какво излиза чрез описанията от човека.

Интересното тук е, че клиентите сами се учудват как така и от къде на къде това или онова ми се прииска да ти го кажа, някак си тази или онази картина ме споходиха, мернаха ми се тези или онези хора. И става като на игра, колкото повече продължаваме с упражнението, толкова по-интересно става – забавно за самия човек, информативно за мен.

– Следва същинската част на терапията – работата с проблема.

Вече клиентът е обучен как върви процеса на преработка на информацията чрез билатерално стимулиране посредством движение на очите. Тук техниката е същата, но целите са различни.

В тази част си говорим малко повече за травмата, за нейната история, ако е в миналото или за сегашната проблемна ситуация, или за нейното предстоящо появяване в живота ни. Говорим си за нейната сила, за онзи вътрешен “критик”, който ни казва с думи често неприятни за нас мисли.

Говорейки, както е в същинската психотерапия, се опитваме да съберем пъзела от емоции, които владеят човека и го притесняват всеки път, щом само си помисли за травмата си. При преработката картините, които преминават пред очите на човека, не са особено весели.

Често хората плачат, което е разбираемо от гледна точка на важността на събитието за човека. Аз се срещам с много мъка и с много проблеми и съм винаги много щастлива, когато имам възможност да изпратя човека след сесията усмихнат до вратата, одухотворен и преработил състоянието си, което само до преди минути е било в тъжния регистър на емоциите.

Визитка:
Петя Найденова е завършила магистратура по психология и има специализация по Консултативна психология. Други курсове и обучителни програми, в които е участвала, са:

  • Хипноза /към Българска асоциация по хипноза/
  • Енергийна психология /към Институт по интергрална психология/
  • НЛП – Невро-лингвистично програмиране – нива Практик и Мастър /към Институт по НЛП/
  • Консултиране при психосоматични проблеми
  • EMDR психотерапия, първо и второ ниво обучение
  • Базово ниво по Позитивна психотерапия към Институт по позитивна психотерапия
Вижте още:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.