Как да подберем наистина ергономични ръчни инструменти

Удобството при работа е в голяма степен субективно. Понякога даден инструмент е ергономичен за един човек, а за друг – не.

Защо се получава така? На първо място

Не всички инструменти, на чиито етикети е обозначено, че са ергономични, са наистина такива.

Няма стандарт, в който е описано какви конкретни размери и вид трябва да имат инструментите, за да са ергономични, затова трябва да се изпробват много различни инструменти, за да се намери този, който е най-подходящ за конкретния работник и конкретната работа.

Освен това, един инструмент може да е подходящ при извършване на дадена работа, но при друга да води до изкривяване на позата, китката, рамото и от там – до болки.

В тази статия ще намерите няколко характеристики, които различават ергономичните от не толкова ергономичните.

Ръкохватка

Основно правило: нито много оребрено, нито много гладко!

Виждате ръкохватка с добре оформени вдлъбнатини за пръстите. Ергономична? Не съвсем.

Или може би да, но само за някои ръце и пръсти с конкретна големина.

Дълбоките оребрявания или вдлъбнатини могат да предизвикат неудобство или ръката да се умори бързо. А и трябва да бъдете сигурни, че вдлъбнатините пасват точно на вашата ръка.

Избягвайте дълбоки оребрявания и вдлъбнатини по повърхността на ръкохватката, които предизвикват натрупване на напрежение в точките на контакта с ръката.

Гладката и хлъзгава повърхност няма да ви даде възможност за сигурно хващане.

Какво да изберем?

Ръкохватки, покрити с полупластични (не прекалено твърди или не прекалено меки) материали могат да редуцират напрежението и изолират вибрациите.

Те също така действат като топлоизолация и предпазват ръката от студената повърхност на инструмента, продължителният контакт с която намалява кръвообращението в ръката.

За оптимално и удобно използване на инструмента, пръстите на работещия трябва леко да се извиват навътре, не принудително да са напълно изправени или силно извити.

Манипулацията с инструмента не трябва да предизвиква в китката продължително напрежение, породено от извиване към палеца или малкия пръст.

Най-голямо удобство при работа се постига, когато китката е в една линия с предмишницата.

правилен избор на инструмент спрямо пространството

Дължината на ръкохватката трябва да бъде достатъчно голяма, за да има възможност работещият да ползва захват на затворен юмрук, оформен от всички пръсти и палеца (така наречения силов захват).

Правилна дължина на дръжката

Ръкохватката не трябва да е по-къса от ширината на дланта, или от 12.5 до 15 сантиметра. Ако дръжката е прекалено къса, ще притиска дланта и може да причини увреждане.

Когато се работи с ръкавици, трябва да се предвиди толеранс 1-2 сантиметра от тази стойност.

Дръжки

Избягвайте остри или незаоблени краища!

Доказано е, че овални или заоблени краища в дръжки с правоъгълна форма са по-удобни, отколкото кръглите.

Избягвайте дръжки с ръбове, които разделят пръстите. За отвертките избирайте кръгли или заоблени краища с шестоъгълна форма.

При инструментите за ползване с една ръка, като например чукове, гаечни и тръбни ключове, отвертки и триони, дръжките трябва да позволяват на палеца да застъпва показалеца с около половин сантиметър, за да се гарантира сигурен захват.

При инструменти, които се ползват с две ръце (като някои видове клещи, ножици за ламарина и други), максималната сила и удобство се постига, когато обхватът на ръката върху дръжката е между 5 и 10cm.

Изберете инструменти с удобен захват и избягвайте такива, които карат китката при работа да е в неудобно положение или подберете правилно позицията си:

Improve your work posture

Наклон или възможност за нагласяне на ъгъла между дръжките и приложната точка на инструмента също може да помогне много за това, китката да остане стабилна.

Способност за ползване с ръка по избор:

Ако инструментът може да бъде използван и с двете ръце, работникът ще може да разменя ръцете си, за да осигури на по-силната ръка и китка почивка.

Дръжка за двете ръце
Избирайте дръжка, която позволява използване на инструмента както с дясна, така и с лява ръка.

По тази причина инструменти, които предполагат използване само от едната ръка (например само дясна), е редно да се избягват.

Вижте още и:

Изисквания при проектиране на ръкохватки за силов захват с цяла длан

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.