Ергономични методи за оценка на физическото натоварване

Мускулно-скелетните увреждания са на едно от първите места, когато говорим за влияние на факторите при работа. Такива можем да очакваме не само при ръчна работа с тежести, но и при монотонна работа, заемане на статични пози и др.

Физическата ергономия е тази, която отделя специално внимание на рисковите фактори, които могат да доведат до мускулно-скелетни смущения и тяхната крайна фаза – увреждането. Трите основни фактора, които ергономията разглежда, са:

  • сила
  • повтаряемост
  • поза

Към тях като допълващи можем да добавим контактния стрес и индивидуалните характеристики на работещия.

Разбира се, има още съпътстващи фактори, свързани със средата, честотата, наличното пространство и пр., като те са допълнителни характеристики, които увеличават риска, свързан с влиянието на някои от основните фактори.

Нормативната база на Европейския съюз разглежда основно две от дейностите, свързани с мускулно-скелетните увреждания – ръчната работа с тежести и работата с видеодисплей. Не се разглеждат обаче като цяло ръчните задачи като източник на опасност за мускулно-скелетната система.

За съжаление, предложенията от 2009 година на трипартитната група да се създаде нова единна директива за превенция на мускулно-скелетните смущения така и останаха в застой.

Това създава вакуум в законодателството и съответно недостатъчно мотивация на работодателите да прилагат ергономични методи за оценка на риска за мускулно-скелетните смущения.

Фирмите обаче, където са прозряли, че ергономичната оценка и резултатите, които тя дава, са не само начин да подобриш здравето на хората, но и да повишиш производителността, започват да изпитват нужда от знания и информация за методите, чрез които да направят своя анализ.

Тъй като факторите, които влияят върху резултата (мускулно-скелетните увреждания) са различни, то и съществуват множество различни методи, които изследват един или няколко фактора.  Ето защо подготвихме кратка справка за най-често използваните методи за ергономична оценка.

В следващата таблица сме направили кратка характеристика на най-често използваните ергономични методи за оценка по отношение на тяхната приложимост, анализирани фактори и необходими знания за тяхното прилагане.

МетодПредназначениеНеобходими знания Анализ на:
ПозаРРТ*Други**
KIM (Метод на ключовите индикатори)Идентификация на нивото на риска при ръчна работа с тежести в три случая:
-повдигане – подддържане-носене
-бутане-дърпане
-ръчна работа с тежести
Основни познания. Има добро ръководство за използване.ХХ
MACИма три вида оценяване, които могат да се извършат посредством този метод:
– повдигане и сваляне;
– носене;
– работа в екип при ръчните операции с тежести.Методът не е подходящ за ръчни операции с тежести, свързани с бутане и теглене.
Основни познания. Има добро ръководство за използване.ХХ
NIOSH Lifing EquationМетод за идентифициране на приемливата тежест на товара за работещите при ръчна работа с тежести.
Отговаря на въпроса: Каква тежест е безопасна за повдигане в конкретна ситуация или обстоятелства?
Приложим за повтарящи се еднотипни операции на вдигане/поставяне с две ръце.
Неприложим за вдигане/поставяне с една ръка и за бутане/теглене.
Оценката е на принципа – да/не
Изисква знания на основни понятия и принципи.
Изисква изчисления.
Х
RAPPЗа оценка на риска при бутане и тегленеОсновни познания. Има добро ръководство за използване.ХХ
Liberty MMH tables (Snook tables)Таблиците дават максималните приемливи стойности на теглото / силата на натиск за конкретни видове задачи.
Приложим за вдигане и поставяме, носене, бутане и теглене.
Използват се по-скоро за справка и планиране.
Основни познания и умения за добро ориентиране в данни с много числа.ХХ
RULA (Rapid Upper Limb Assessment)Анализ на позата и оценка на риска от МСС за горната част на гърба и крайницитеИзисква специфични знания и обучение за прилагане на методаХ
REBA (Rapid Entire Body Assessment)Анализ на позата и оценка на риска от МСС за цялото тялоИзисква специфични знания и обучение за прилагане на методаХ
OWAS (Ovako Working Posture Analysing System)Анализ на позата и оценка на риска от МСС за цялото тяло.Изисква експертни знания и обучение за прилагане на методаХ
OCRA (occupational repetitive action) indexОценка на риска за горни крайнициИзисква експертни знания и обучение за прилаганеХХ
EAWS (Ergonomic Assessment Worksheet)Скринингов метод, подходящ за дейности, свързани с ръчни задачи с работен цикъл < 5 мин. (прилага се най-често за ергономична оценка при асемблиране в автомобилната индустрия)Изисква знания на основни понятия и принципи.ХХХ
Quick Exposure Check (QEC)Широко приложение за оценка на риска от МСС при различни дейности.Изисква знания на основни понятия и обучение за прилаганеХХХ

* РРТ – ръчна работа с тежести
** Анализ на други аспекти – време, пространство, интензивност и пр.

Ето как изглеждат част от бланките за някои от посочените методи:

RULA (Rapid Upper Limb Assessment)

RULA метод за ергономична оценка

 

REBA (Rapid Entire Body Assessment)

REBA метод за ергономична оценка

Snook Tables

Snook Tables

 

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.