Ергономични методи за оценка на физическото натоварване

Мускулно-скелетните увреждания са на едно от първите места, когато говорим за влияние на факторите при работа. Такива можем да очакваме не само при ръчна работа с тежести, но и при монотонна работа, заемане на статични пози и др.

Физическата ергономия е тази, която отделя специално внимание на рисковите фактори, които могат да доведат до мускулно-скелетни смущения и тяхната крайна фаза – увреждането. Трите основни фактора, които ергономията разглежда, са:

  • сила
  • повтаряемост
  • поза

Към тях като допълващи можем да добавим контактния стрес и индивидуалните характеристики на работещия.

Разбира се, има още съпътстващи фактори, свързани със средата, честотата, наличното пространство и пр., като те са допълнителни характеристики, които увеличават риска, свързан с влиянието на някои от основните фактори.

Нормативната база на Европейския съюз разглежда основно две от дейностите, свързани с мускулно-скелетните увреждания – ръчната работа с тежести и работата с видеодисплей. Не се разглеждат обаче като цяло ръчните задачи като източник на опасност за мускулно-скелетната система.

За съжаление, предложенията от 2009 година на трипартитната група да се създаде нова единна директива за превенция на мускулно-скелетните смущения така и останаха в застой.

Това създава вакуум в законодателството и съответно недостатъчно мотивация на работодателите да прилагат ергономични методи за оценка на риска за мускулно-скелетните смущения.

Фирмите обаче, където са прозряли, че ергономичната оценка и резултатите, които тя дава, са не само начин да подобриш здравето на хората, но и да повишиш производителността, започват да изпитват нужда от знания и информация за методите, чрез които да направят своя анализ.

Тъй като факторите, които влияят върху резултата (мускулно-скелетните увреждания) са различни, то и съществуват множество различни методи, които изследват един или няколко фактора.  Ето защо подготвихме кратка справка за най-често използваните методи за ергономична оценка.

В следващата таблица сме направили кратка характеристика на най-често използваните ергономични методи за оценка по отношение на тяхната приложимост, анализирани фактори и необходими знания за тяхното прилагане.

Метод Предназначение Необходими знания  Анализ на:
Поза РРТ* Други**
KIM (Метод на ключовите индикатори) Идентификация на нивото на риска при ръчна работа с тежести в три случая:
-повдигане – подддържане-носене
-бутане-дърпане
-ръчна работа с тежести
Основни познания. Има добро ръководство за използване. Х Х
MAC Има три вида оценяване, които могат да се извършат посредством този метод:
– повдигане и сваляне;
– носене;
– работа в екип при ръчните операции с тежести.Методът не е подходящ за ръчни операции с тежести, свързани с бутане и теглене.
Основни познания. Има добро ръководство за използване. Х Х
NIOSH Lifing Equation Метод за идентифициране на приемливата тежест на товара за работещите при ръчна работа с тежести.
Отговаря на въпроса: Каква тежест е безопасна за повдигане в конкретна ситуация или обстоятелства?
Приложим за повтарящи се еднотипни операции на вдигане/поставяне с две ръце.
Неприложим за вдигане/поставяне с една ръка и за бутане/теглене.
Оценката е на принципа – да/не
Изисква знания на основни понятия и принципи.
Изисква изчисления.
Х
RAPP За оценка на риска при бутане и теглене Основни познания. Има добро ръководство за използване. Х Х
Liberty MMH tables (Snook tables) Таблиците дават максималните приемливи стойности на теглото / силата на натиск за конкретни видове задачи.
Приложим за вдигане и поставяме, носене, бутане и теглене.
Използват се по-скоро за справка и планиране.
Основни познания и умения за добро ориентиране в данни с много числа. Х Х
RULA (Rapid Upper Limb Assessment) Анализ на позата и оценка на риска от МСС за горната част на гърба и крайниците Изисква специфични знания и обучение за прилагане на метода Х
REBA (Rapid Entire Body Assessment) Анализ на позата и оценка на риска от МСС за цялото тяло Изисква специфични знания и обучение за прилагане на метода Х
OWAS (Ovako Working Posture Analysing System) Анализ на позата и оценка на риска от МСС за цялото тяло. Изисква експертни знания и обучение за прилагане на метода Х
OCRA (occupational repetitive action) index Оценка на риска за горни крайници Изисква експертни знания и обучение за прилагане Х Х
EAWS (Ergonomic Assessment Worksheet) Скринингов метод, подходящ за дейности, свързани с ръчни задачи с работен цикъл < 5 мин. (прилага се най-често за ергономична оценка при асемблиране в автомобилната индустрия) Изисква знания на основни понятия и принципи. Х Х Х
Quick Exposure Check (QEC) Широко приложение за оценка на риска от МСС при различни дейности. Изисква знания на основни понятия и обучение за прилагане Х Х Х

* РРТ – ръчна работа с тежести
** Анализ на други аспекти – време, пространство, интензивност и пр.

Ето как изглеждат част от бланките за някои от посочените методи:

RULA (Rapid Upper Limb Assessment)

RULA метод за ергономична оценка

 

REBA (Rapid Entire Body Assessment)

REBA метод за ергономична оценка

Snook Tables

Snook Tables

 

↓ Кога се използва методът RULA и подробни указания как да го приложите с примери и бланка ще намерите в нашата статия в ЗБУТ Норми и Практика ↓

Метод за ергономична оценка RULA

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.