Ергономично безопасно шофиране с деца и животни

За какво си мислите, когато кажа „здраве на мозъка“? Твърде вероятно е да си помислите, че ще си говорим за упражнения, физическа активност или режим на хранене.

Този път ще ви разкажа как, ако шофираме безопасно, се грижим за здравето на мозъка си.

Качваме се в колата, за да ходим на работа, да отидем на почивка или да закараме децата на занимания. Всъщност е без значение за какво се качваме в колата, шофирането винаги е голяма отговорност.

Всяка грешна преценка – ваша или на друг шофьор, може да завърши фатално. Безопасното шофиране пази не само здравето на тялото, но и здравето на мозъка.

Безопасно шофиране означава…

Много нощи подред децата са ни държали будни почти през цялата нощ или пък нещо не сме се наспали добре. Всеки може да каже, как дори сутрешното кафе не може да те ободри.

Ето защо, след всяка нощ с недостатъчно сън градският транспорт е за предпочитане пред сядането зад волана. Може да потърсите и други алтернативи пред това да шофирате, пък било и да си мислите, че е само за малко.

Безопасно шофиране означава никога да не шофирате, ако се чувствате:

  • замаяни
  • уморени
  • със замъглено зрение.

Предпазен колан и ергономия в колата

Една история може да ни служи за пример:

Шофьор на товарен автомобил се качва в такси и се обръща към шофьора на таксито с думите: „Ако не си сложите предпазния колан, няма да мога да продължа с това пътуване“.

И на мен ми се е случвало да пътувам с шофьори, които не слагат предпазния колан (не само таксиметрови шофьори).

Когато сме пътници, трябва да се уверим, че шофьорът е сложил предпазния си колан. Нека ви разкажа малко повече за историята на предпазния колан.

Предпазният колан е патентован през 1885 г., като първоначалният му замисъл е бил да предотвратява друсането и местенето на пътуващите.

Коланът е бил обикновен кожен колан с две куки отстрани. И всъщност тогавашният предпазен колан не предпазвал от нищо друго, а само задържал шофьора на седалката.

През 1946 г. д-р Шелдън, невролог от Пасадина, Калифорния забелязва, че повечето черепно-мозъчни травми се дължат на колана от този тип. Затова го подобрил и създал закопчаващите се колани и първите еърбеци. Откритията му са публикувани през 1955 година и правят революция в безопасността на автомобилите.

Съвременният триточков колан е създаден през 1959 г. от шведския инженер Нилс Болин, работещ за Волво.

Той доразвива първоначалната идея на американците Грисуълд и Де Хейвън, които през 1955 г. предлагат колан, който, освен в две точки в таза, държи човек за седалката и през едното рамо.

Въпреки множество изследвания и факти, които доказват необходимостта от използването на предпазния колан, голяма част от хората и днес мислят, че коланите са излишни при движение в градски условия, защото скоростта е ниска.

Интересен факт е, че без колан дори при скорост от 15 км/ч, човек може да се предпази от излитане през стъклото при удар, само ако успее да опре ръцете си на нещо, за да блокира движението на тялото. Колко от нас са с толкова бързи реакции и какво би се случило на ръцете ни при такава реакция?

Ако пътуваме на задната седалка и сме без колан, при удар на автомобила изхвърчаме напред и дори можем да прелетим през предното стъкло. Ударите на телата ни в облегалките на предните седалки могат да са смъртоносни за нас.

Освен това, коланът ни прави предпазливи и по-безопасни шофьори. Когато коланът се постави, мозъкът подсъзнателно се настройва, че става участник във важна и отговорна задача. Така ни предпазва от неоправдани рискови дейности.

Вече се питате къде остана ергономията?

Първо, искам да направя едно уточнение – ергономия означава не само да ни е удобно, но и да е правилно.

С какво е свързана ергономията при шофиране?

Удобството при шофиране е важен елемент на безопасното шофиране. Ако не ни е удобно, то това също ще ни разсейва. Например, докато се опитваме да се наместим в търсене на удобството, то вниманието ни ще е разконцентрирано.

Освен това, коланът пази само когато е плътно прилепнал към тялото и то е облегнато на седалката. Заемането на правилната поза на седалката прави шофирането удобно, ергономично и безопасно.

Камшичен удар при облегалка за главатаДруг елемент на ергономично и безопасно шофиране е наличието на „облегалка“ за главата на предните седалки.

Те са не само за удобството да си облягате главата, но и предотвратяват т. нар. „камшичен удар“, който травмира и дори може да счупи шийни прешлени.

Дори и при рязко спиране пак може да се получи „камшичен удар“. Този удар може да доведе до наранявания на мозъка. Това се случва, защото мозъкът е желатинообразен орган. При достатъчно силно и рязко движение на главата той се тласка напред и се удря в предната част на черепа и след това се връща силно назад и се удря и в задната част на черепа.

На пръв поглед малки инциденти могат да доведат до мозъчно сътресение и/или силни болки във врата, за които е необходимо време и понякога лечение, за да преминат.

С деца и животни в автомобила

Елемент на безопасното шофиране е да се погрижим и за спътниците си.

Децата се возят задължително на задната седалка. В Закона за движение по пътищата е посочено, че децата трябва да бъдат поставени в обезопасителни системи от раждането им до достигането на ръст от 150 см и тегло 36 кг. А не да си мислим, че ако държим детето в скута си, е достатъчно безопасно.

При удар на автомобила детето също се удря в предната седалка и този удар може да е също толкова смъртоносен, както и за нас на задната седалка.

Добре е да помислим с какво ще се забавлява детето при продължително пътуване, защото, в противен случай, има опасност то да стане сериозен и опасен разсейвач на шофьора.

Що се отнася за животните, ако те не са обезопасени, при внезапен удар те се превръщат в снаряд, който може да удари шофьора и така да влоши и без това опасната ситуация.

Съвременните автомобили ни пазят?

Винаги възприемайте автомобила (независимо от марка и размер) като голяма и опасна машина.

Състезателите нямат място на пътя. За високите скорости си има състезателни писти.

Запомнете, че автомобилът е толкова безопасен, колкото шофьора, който го управлява.

Шофирайте безопасно и ергономично и бъдете здрави!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.