Ергономични решения за земеделски работници

Болките в гърба, раменете, ръцете и дланите са най-често срещания здравен проблем при работниците в селското стопанство. Една от най-често срещаните причини за отсъствие от работа са разтеженията и болестните състояния, свързани с гърба.

Понякога съществуват прости ергономични решения, които могат сериозно да намалят риска от тези болки, причините за които са необходимостта от прекалено сиелн захват, вдигане, навеждане, усукване, работата клекнал или на колене.

Тези прости решения са свързани с избора на подходящи инструменти, промяна на начина, по който изглежда работното място или промяна на начина, по който се извършва задачата.

Когато инструментите и задачите са съобразени с ергономията, не е необходимо да се използва принципа на моркова и тоягата, за да накарате някого да работи безопасно. Това се случва естествено – нараняванията са възпрепятствани като естествен резултат от подобряването на работата поза, необходимостта от прилагане на по-малко сила или по-малко повторения.

Не трябва да забравяме обаче, че не винаги „удобното е здравословно“ и ергономичните подобрения трябва да се събпровождат с обучение на работниците.

Ръчните инструменти

Когато инструментът изисква прилагането на сила, трябва дръжката да бъде с такъв диаметър, че да позволи да бъде обхваната изцяло с леко припокриване напалеца и показалеца.

Дръжката трябва да бъде покрита с противоплъзгаща материя (но не с дълбоки грапавини или вдлъбнатини за пръстите – не всички пръсти и ръце са еднакви). Инструментите с две дръжки (например ножици) трябва да имат дръжки с достатъчна дължина, така че да не се получава натиска в дланта.

dryjki

Вдигане на тежести

Най-добре е тежестта да е на нивото между височината на ръцете и раменете и да се избягва вдигане от пода или над нивото на раменете.

Намаляване на риска ще се постигне с осигуряване на дръжки на контейнерите и осигуряване на такива контейнери, които ще позволят при вдигане и носене да бъдат по-близо до тялото. Осигуряването на колички ще подпомогне дейностите, при които трябва да се носят повече контейнери или за по-дълго разстояние.

Да не забравяме и че имаме действащи норми за максималната тежест, която може да бъде вдигана и носена от мъже и жени (Наредба 16 от 31 май 1999 г. за физиологични норми и правила за ръчни работи с тежести).

tejesti-dryjki

Дръжки за вдигане и носене на саксии

Използването на специални дръжки за вдигане и носене на саксии или кръгли контейнери също намалява натоварването.

dryjki-2

Дръжките осигуряват възможност за „силов захват“, който е по-безопасен от захвата с пръсти, намаляват навеждането и времето в статична поза.

Те също намаляват риска от вдигане и дори могат да подобрят производителността.

Количка за разсад
kolichka

Когато растенията се държат на земята, работещите трябва да стоят постоянно силно наведени напред.

Едно от решенията може да бъде използването на количка. Тя ще трябва да бъде бутана, за да се премести, но смяната на позицията е по-добре от продължителната статична поза.

Количката трябва да бъде близо до работника, за да се намали напрежението от протягането.

Още решения можете да видите в разработката на Националния институт по безопасност и здраве при работа (NIOSH): Simple Solutions: Ergonomics for Farm Workers.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подарете си спокойствие със
една година
ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА
Получаваш и 3 безплатни обучения