Ергономични стандарти за работа с компютър – осветлението

Част шеста на стандарта БДС EN ISO 9241-6:2000 Ергономични изисквания при работа в офис с видеотерминали (ВТ) дава препоръки при определяне на условията на заобикалящата среда, които влияят върху комфорта и изпълнението на работата от работещия. Характеристиките, които се разглеждат са свързани с:
– осветлението;
– шума;
– вибрациите;
– електромагнитните полета и статичното електричество;
– топлинния комфорт;
– организация на пространството и работното място.

В тази статия ще се спра малко по-подробно на ергономичните изисквания и указания за осветлението и най-вече за контрола на заслепяването, посочени в Приложение А.3 на стандарта.

Какво може да води до заслепяване?

Заслепяването може да бъде директно или от отразена светлина. Източници на директно заслепяване са осветителните тела, слънце, близки сгради с отразяващи стъклени повърхности.

Средствата за защита от директно заслепяване от дневна светлина са завеси, щори, сенници и др., които намаляват дневната светлина, но те трябва да могат да се контролират от работещите. Не трябва да се забравят и прозорци, които са на покрива.

Директното заслепяване от изкуствено осветление се причинява от осветителни тела или осветени повърхности с висока яркост. Важно е да се обърне внимание на източниците на заслепяване, когато работата е разпределена между компютър и друг обект, например при работа на гише.

Повече информация относно начините за контрол на заслепяването от осветителни тела има в стандарта БДС EN 12464-1:2011 “Светлина и осветление. Осветление на работни места. Част 1: Работни места на закрито”. В него като пример за избягване на директното заслепяване е посочено екранирането на лампите и са дадени конкретни стойности за минималните защитни ъгли за осветители в зрителното поле.

Заслепяването от отразена светлина може да е причинено от насочено отражение или разсеяно отражение с висока яркост. В БДС EN 12464-1:2011 е въведен термина „воалиращи отражения“ и са посочени четири мерки:

– подреждане на работните места спрямо осветителите;
– използване на матирани повърхности;
– ограничаване на яркостта на осветителите и
– светъл таван и стени на помещението.

Ергономичният стандарт БДС EN ISO 9241-6:2000 се спира малко по-подробно като дава алгориъм относно възможностите от мерки за контрол на заслепяването от отразена светлина.

Например при използване на мярка, свързана с промяна на местоположението, има два избора – чрез промяна на местоположението на дисплея и чрез промяна на местоположението на работното място, съответно промяната на местоположението на дисплея може да включва обръщане, накланяне, регулиране на височината или преместваne на дисплея.

По подобен начин са посочени варианти и за контрол на заслепяването чрез характеристиките на екрана и чрез промени в осветлението.

Стандартът посочва, че в някои случа може да е необходима комбинация от мерки, например, ако заслепяването от отразена светлина е причинено от огледално отражение от елементи с огънати повърхности като клавиши например или при работа с табла за управление с няколко видеодисплея.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.