Ергономични решения за ръчна работа с тежести

Едно от основните полета на ергономията е намаляването (а защо не и отстраняването) на риска, свързан с мускулно-скелетните смущения и по-специално намаляването на риска при ръчна работа с тежести.

Осигуряването на подходящи технически средства е сред приоритетите, но често се чудим дали има начин за определена дейност да се се осигури такова подходящо техническо средство. Обръщам внимание и на думата подходящо, защото понякога въпросното средство може да затруднява работата вместо да я улеснява или просто да създава други проблеми.

В тази статия съм събрала няколко видео ревюта за оборудване от различни фирми, което подпомага ръчната работа с тежести.

В това видео, подготвено от Humantech, е демонстрирана количка за кашони, с която се манипулира много лесно, както и няма проблеми при придвижване по стълби и неравни повърхности:

Tilt Master съчетава в себе си качествата на палетна количка и оборудване, което повдига контейнерите така, че не се налага навеждането под голям ъгъл и протягането извън зоната на досегаемост, за да се вземат продукти от дъното на контейнера (особено от далечната страна):

Auto-Hite Cart е платформена количка, която увеличава или намалява височината си автоматично при вземане или добавене на материали към платформата, запазвайки материалите на подходяща височина. Често необходимостта ръчно да промениш височината кара работещите да не го правят, за да не губят време.

Ако искате да проверите дали изпълнявате нормативните изисквания, свързани с ръчна работа с тежести, то въпросникът на Инспекция по труда ще ви помогне:

Въпросник на ИТ „Ръчна работа с тежести“

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

4 мнения за “Ергономични решения за ръчна работа с тежести”

  • Здравейте, инж. Станев, за съжаление линкът, който сте дали, не се отваря, изписва „Fehler 403“.

   Лично аз съм виждала фирми, в които има осигурени манипулатори, голям брой, и то не защото става въпрос за непосилни тежести, а за да бъдат улеснени работещите, както и да бъде запазено тяхното здраве.

   Освен това често работодателят има желание да направи необходимото, т.е. би отделил парите, но няма кой да го посъветва и да посочи конкретно какво техническо оборудване ще му свърши работа. Поради тази причина и реших да публикувам тези ревюта и ще продължа да го правя, за да показвам какво има на разположение.
   В тази връзка дори ще кажа, че ако има производител, вносител или дистрибутор, който иска да се похвали с оборудване, което намалява ръчната работа с тежести и може да бъде закупено в България, то аз с най-голямо удоволствие безплатно ще направя ревю на това оборудване.

   Отговор
 1. Колеги, няма защо да се заблуждаваме – все още съществуват доста работни места където ръчният труд не може да бъде облекчен! Става въпрос за места където трудът не е монотонен и движенията не са постоянни. Рекламният клип беше интересен като решение но не забравяйте, че цената на една такава количка е от порядъка на 400 – 500 Евро :-) И все пак смея да твърдя, че малко физическа работа не е навредила никому :-) Според мои наблюдения работата в офис и статичното пренапрежение на опорнодвигателния апарат е нещото, което причинява повече дискомфорт и увреждания отколкото ръчната работа с тежести.
  Успешна седмица желая на всички колеги.

  Отговор
  • Съжалявам, но не споделям мнението Ви ! Защо решихте, че инвестиция от няколко хиляди лв. за улеснение на работниците и запазване на тяхното здраве не са по възможностите на повечето работодатели ? Вие трябва да работите точно в обратната посока на тази, която представяте тук !

   Успех !

   Отговор