Ергономични изисквания и оценка на риска на работното място

„Изискванията на ергономията като интердисциплинарна наука за труда осигуряват оптимизация и хуманизация на всеки съвременен трудов процес, които са особено актуални днес. Така се гарантират не само здраве и безопасност при работа – задачи на техническата безопасност и управлението на риска, но се създават условия за психофизиологически комфорт, удовлетвореност, спокойствие, мотивираност и активност, трайно желание за професионално развитие. Постига се крайната цел на ергономията за социална и личностна ефективност от всяка трудова дейност.“

Така започва статията „Ергономични изисквания и оценка на риска на работното място“, публикувана в Годишника на университет „Проф. Д-р Асен Златаров“, в която д-р Румяна Стойчева пише за това как ергономията (ергономичните изисквания и основните ергономични фактори) ни дава основата за извършване на реална оценка на риска.

Предлагам Ви да се запознаете със съдържанието на статията, тъй като е едно изключително полезно четиво с материала, предоставен в табличен вид по отношение на ергономичните фактори (опасности на работното място) и съответни възможни последици – вреди и щети.
Накрая бих искала да завърша това представяне с един от изводите на д-р Стойчева – „Спазването на ергономичните изисквания предопределя пренебрежима или допустима степен на риска на работното място“.

Ергономични изисквания и оценка на риска by Deyana Ilieva

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.