Етеричните масла – бойци срещу вирусите и бактериите

Когато работата ни е сред хора и с хора, вероятността да се заразим с някой микроб е по-голяма.

Използването на дезинфектанти за ръце на спиртна основа не е полезно за кожата. Използването на дезинфектанти за повърхности често е свързано с неприятни миризми, пък и не е сигурно, че убиват всички микроби.

В тази статия насочваме вашето внимание към природни средства, които могат да се борят с различни видове микроби, както във въздуха, така и по повърхностите.

Статията беше провокирана от добра практика, която колеги използват и споделиха с нас, за превенция на въздушно-капковите инфекции – използването на етерични масла.

Какво представляват етеричните масла?

Етеричните масла са сложни летливи съединения, които се синтезират по естествен път в различни части на растенията.

Някои от етеричните масла са познати от векове. Те могат да се извличат от цветове, семена, кора или корени.

Етеричните масла имат ароматна природа поради смес от многообразни химични вещества, принадлежащи към различни химични семейства – терпени, алдехиди, алкохоли, естери, феноли, етери и кетони.

Изброените химични вещества притежават антимикробни свойства, което означава, че етеричните масла са ефективни срещу разнообразна гама от патогенни микроорганизми – вируси, бактерии и гъбички.

Как употребяваме етеричните масла?

Етеричните масла обикновено се използват в ароматерапията, като съставки на различни козметични средства или просто като ароматизатори на въздуха.

Те най-често се използват като лечебни средства при проблеми с кожата или скалпа или за инхалационни процедури.

Аз, лично, използвах до този момент етеричните масла основно като ароматизатори на въздуха и се наслаждавах на аромата им, без особено да отдавам значение на допълнителните ползи.

Оказва се, че все повече учени обръщат поглед към етеричните масла като средство не само за лечение, но и за превенция на въздушно-капковите инфекции.

Вирусите и въздуха

Традиционно, когато времето застудее, вирусите се развихрят.

От една страна, това се дължи на факта, че при спадане на температурата на носната лигавица под 37 градуса вирусите на грипа и настинката много добре се размножават. Освен това, имунната ни система влиза в по-бавен режим при по-ниски температури и произвежда по-малко от белтъците, с които бори атакуващите ни микроорганизми.

Самите ние започваме да стоим по-дълго в затоплени и със сух въздух помещения, с което допълнително намаляваме секрецията на носната лигавица и дихателните пътища.

От друга страна, грипните вируси много обичат студено и сухо време. Тяхната обвивка става по-компактна, по-жилава и по-устойчива.

Така те стават по-издръжливи и когато кихаме и кашляме, аерозолите, съдържащи вируси, остават във въздуха за по-дълго време и в резултат на това е по-вероятно да се заразим.

Комбинацията на тези две неща води до увеличаване на вероятността да се заразим с вируси.

Всички ли етерични масла се борят с настинки и грип?

Всеки, който използва етерични масла за различни цели, вероятно има своите фаворити сред тях в сезона на настинките и грипа.

След запознаване със свойствата на много видове етерични масла подбрах три от тях, които притежават способността да се борят с микроорганизмите още във въздуха.

Поради своите антисептични свойства могат да се използват и за дезинфекция на ръце и повърхности.

Етерично масло от карамфил

Признавам си, че при споменаването на карамфил, се сещам повече за подправката, отколкото за етерично масло.

След като прочетох още малко за качествата на карамфила, се сетих, че преди време една позната ми го препоръча като средство за облекчаване на зъбобол, докато стигна до зъболекаря.

Оказва се, че маслото от зрънцата на карамфила притежава мощни антисептични свойства, т.е. свойства да спира или забавя деленето на микроорганизмите. Поради тази причина доста отдавна се използва като дезинфектант в денталната практика.

Благодарение на своята основна съставка – евгенол (между 70-95% в зависимост от чистотата на маслото), маслото от карамфил има научнодоказано противовирусно, антибактериално и антигъбично действие.

Етерично масло от канела

Още една подправка, чието масло е много активен боец с причинителите на настинката и грипа.

Канеленото масло е участвало в проучване на комбинацията му с още три етерични масла през 2017 г. като средство за борба с вируси и бактерии в отговор на нарастващата резистентност на различни микроорганизми към конвенционални антимикробни средства. Резултатите показват добро справяне с бактериите и вирусите.

Тези качества маслото от канела дължи на съставките си евгенол, евгенол ацетат и на канелния алдехид (цинамалдехид).

Масло от чаено дърво

Това е моят фаворит, който за малко да бъде изместен от канеленото масло. Това е и маслото, което колегите споделиха като добра практика за употреба при вирусни епидемии.

Маслото от чаено дърво традиционно се използва в лечението на различни кожни заболявания и отдавна е познато със своите мощни противовъзпалителни и антимикробиални свойства.

Това масло съдържа редица съединения, включително терпинен-4-ол, за който е доказано, че убива бактерии, вируси и гъбички, в това число E. coli, S. pneumoniae и H. Influenzae. Това определя неговите силни антисептично и противовъзпалително действия.

Тестването на препарати за измиване на ръце, съдържащи масло от чаено дърво, показва добра активност срещу патогенни микроорганизми.

Още примери ще намерите и в статията Antiviral Essential Oils – Do essential oils work for fighting the flu?

Как да използваме етерично масло за превенция на инфекциите на работа?

Най-лесният начин, споделен от колегите, е смесването на 10-15 капки от маслото с половин литър вода и два-три пъти на смяна да се впръсква във въздуха на работната среда.

Ръчен дифузер за вода
Photo by form PxHere

Това е особено важно да се прави два-три пъти дневно в помещения с повече работещи хора (например работни места тип „отворен офис“), преди заседания, срещи, обучения и други събития.

Ако работното помещение позволява и ароматът на етеричното масло не дразни работещите, може да се използват и дифузери, по-известни като дифузери за ароматерапия.

дифузер за етерично масло

Кой точно дифузер ще е подходящ за дезинфекция на въздуха на вашите работни помещения се определя от поносимостта на работещите към аромата на използваното масло и големината на помещението.

Достатъчно е дифузерът да се включва два пъти на ден или смяна за около 15-20 минути, за да може маслото да се пребори с вирусите.

Важно: Както всяко друго нещо, когато прекалиш ефектът може да е неблагоприятен. Не нанасяйте етерични масла неразредени върху кожата, не правете концентрирани разтвори и не прекалявайте с пръскането.

Виждате, че етеричните масла не са приоритет само на ароматерапията и козметиката.

С тези природни средства и с простото на вид действие „често измиване на ръцете с най-обикновена вода и сапун“ можем да подпомогнем предотвратяването на разпространението на вирусните и бактериалните инфекции на работното място.

Това, разбира се,  не отменя всички други мерки, които биха могли да се наложат в една или друга ситуация.

Но нека не забравяме, че най-добрата превенция е да не допускаме болни работещи на работа (в това число и себе си:).

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 мнения за “Етеричните масла – бойци срещу вирусите и бактериите”

  1. Лимон, мащерка , евкалипти, риганът е естествен антибиотик, но с неприятен аромат. Но при всички положения етеричните масла са добър вариант и за дезинфектант, и за коннцентрация! Маслата имат противовирусни, антибактериални и пр.

    Отговор
  2. Аз препоръчвам също и мента, евкалипт. Може с това, което пръскаме във въздуха да си почистим бюрата в офиса

    Отговор