България на опашката в ЕС и по условия на труд

Главна инспекция по труда представя на своя сайт резултатите от Общоевропейското проучване на общественото мнение относно здравословни и безопасни условия на труд.
Проучването е извършено в целия Европейски съюз и обхваща население на възраст над 18-годишна възраст, живеещо на територията на страната.

За 85 процента от българите заплатата е най-важният решаващ фактор при избора на ново работно място, безопасността и здравето като фактор за избора имат предвид едва 21 процента от търсещите работа. Малта, Швеция и Италия са страните, в които работещите обръщат най-голямо внимание на осигурените здравословни и безопасни условия на труд.

Избор на нова работа

Почти половината интервюирани българи смятат, че през последните 5 години безопасността и здравето при работа в България са се влошили, а всеки десети българин е на мнение, че условията на труд са се влошили много. С този резултат България дели първото място по влошаване на безопасността и здравето при работа с Гърция.

В дъното на списъка сме по подобряване условията на труд. Едва 14 процента от работещите смятат, че има подобрение в безопасността и здравето на работното място. Пред нас са гърците с двойно по-голям процент доволни от подобренията в областта на здравословните и безопасни условия на труд.

Анкета Подобряване на условията на труд

Впечатление прави големият процент българи, които нямат мнение относно това дали условията на безопасност и здраве при работа могат да се влошат в резултат от икономическата криза. Този процент обаче кореспондира с последното място по информираност на българите относно рисковете за здравето на работното място.

Информираност относно рисковете на работното място

Всички резултати от Общоевропейското проучване на общественото мнение относно здравословни и безопасни условия на труд можете да видите тук.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.