Да разберем разликите между медицинската маска и филтриращата маска

Знаете ли каква е разликата между медицинската маска и респираторa за еднократна употреба (филтрираща полумаска)?

Вижте тази сравнителна таблица:

Медицинска маска

Медицинска маска

Респиратор за еднократна употреба

Филтрираща маска

Тестване и одобрение БДС EN 14683:2019
Медицински маски за лице. Изисквания и методи за изпитване.
БДС EN 149:2001+A1:2009
Средства за защита на дихателните органи. Филтриращи полумаски за защита от частици. Изисквания, изпитвания, маркировка.
Предназначение и цел Предназначени да ограничат предаването на инфекциозни агенти от персонала на пациентите. Намалява отделянето на инфекциозни агенти от носа и устата на потребителя. Намалява излагането на потребителя на малки частици
(включително аерозоли) и големи капки.
Прилягане към лицето Свободно, отпуснато Плътно
Изисквания за фит тест (тестване на изолиращите свойства) Не Да
Проверка за правилно поставяне Не Всеки път след поставяне
Филтриране Тази маска НЕ ОСИГУРЯВА защита от малки частици и не е предназначена изключително за лична защита на персонала. Маската с висока ефективност FFFP3 филтрира 99 % от твърдите и течни частици по време на процедурата на изпитание.
Уплътнение/Пропускане Пропускането става около ръба на маската, когато потребителят вдишва. При правилно поставяне може да има минимално пропускане около ръбовете на респиратора, когато потребителят вдишва.
Ограничения при използване За еднократна употреба. Изхвърлете след всеки контакт с пациент. В идеалния случай трябва да се изхвърля след всеки
контакт с пациент и след аерозолгенериращи процедури. Би трябвало
също се изхвърля, когато се повреди или деформира; не
уплътнява добре на лицето;
става мокра или видимо мръсна; дишането става затрудно.

Остава и още един въпрос:

Дали всяка филтрираща маска, която изгледа като такава, наистина е такава?

Отговорът е – НЕ. Както за всяко друго лично предпазно средство и филтриращата маска трябва да премине през изпитване и одобрение. Резултатът е поставянето на специална маркировка, която показва съответствие със стандарта и нивото на защита – P1, P2 или P3:

 • FFP1 – ниска ефективност (филтрира 80 % от твърдите и течни частици).
 • FFP2 – средна ефективност (филтрира 94 % от твърдите и течни частици).
 • FFP3 – висока ефективност (филтрира 99 % от твърдите и течни частици).

↓ Ако искате да научите всичко за средставата за дихателна защита, коио стандарти за приложими и какви са маркировките, то ще намерите информацията в тази статия ↓

Филтриращи средства за защита на дихателните органи

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

17 мнения за “Да разберем разликите между медицинската маска и филтриращата маска”

 1. Здравейте,

  Искам да Ви задам въпроса относно стандарта на респираторни маски ffp2. Европейската стандартизация е FFP2, a на пазара се продават KN95 – Китайски стандарт, N 95, Това законно ли е да се продават продукти с друг стандарт, а не европейски. При техния стандарт да ли се тестват същите параметри какво при европейския стандарт.

  Отговор
  • Здравейте,
   KN95 показва, че това е маска, която отговаря на американския стандарт N95, но е сертифицирана в Китай. Специално заради Ковид бе направено изключение и американците позволяват сертифицирането да е от орган в Китай, а не в САЩ.

   На практика маските по американският стандарт N95 съответстват на маските FFP2 по европейския стандарт.

   В Препоръка (ЕС) 2020/403 на Комисията от 13 март 2020 година относно процедурите за оценяване на съответствието и за надзор на пазара в контекста на заплахата от COVID-19 бе дадена възможност само за защита, свързана с Ковид да органите по надзора (в България ДАМТН) да извършват оценка и да дават одобрение за пускане на пазара на ЛПС без нанесена маркировка „СЕ“.

   Трябва да се отбележи, че тези ЛПС могат да се използват само за защита, свързана с Ковид, и не се допуска да се използват на работни места, където се изисква използване на респираторна прахова маска за защита от опасни химични агенти.

   Линк към препоръката: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2020:079I:FULL&from=EN
   Линк към

   Отговор
 2. Добър ден!

  Искам да вметна и малко информация относно медицинските маски Type I, Type II, Type IIR. Много хора не обръщат внимание, но ако проучите технически показатели на тези типове маски, също би било от ползва за медицинските лица.
  Знаете ли как се класифицират медицинските маски?
  Хирургическите маски се тестват при издишване (отвътре навън). Тестовете отчитат ефективността на бактериалната филтрация. Според регламент (ЕС) 2017/745 (БДС EN 14683:2019) медицинските маски се класифицират на Type I и Type II. Тип I е с ефективност на бактериалната филтрация над 95%, а тип II – над 98%. От своя страна Type II е разделена на Type II и Type IIR, което показва дали маската има защита от пръски или не. “R” означава, че маската има защита от пръски (кръв и други телесни течности).
  Според Европейския регламент, който се базира на Световната здравна организация медицински маски от Type I трябва да се използват от пациенти, за да се предотвратява разпространението на инфекции. Маските от тип Type II и Type IIR трябва да се използват от медицински лица.

  Източник: https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/md_sector/docs/md_guidance-reg-req-med-face-masks.pdf?fbclid=IwAR2R9M_jRIxUZXG1qVJKoCoSCARaGftsXEkyAdxk7pi101FkllURBLYBNk0

  Източник: https://www.ifc.org/wps/wcm/connect/8d19623e-8b4e-46bc-b12a-bb68b7d9ecd3/Presentation+by+WHO.pdf?MOD=AJPERES&CVID=n85udMl&fbclid=IwAR36HLEUycXLRaCmBlvcLlYfoTaUbFciIeDSfVR8E2gqxRk8mtUW0FTq_fg

  Отговор
 3. Здравейте,
  Имам цяла маска за лице, тип противогаз
  С нея имам 2 филтъра PD EN 143 и
  DRAGER GAS FILTER 900 A2B2
  Въпроса ми е те помагат ли за защита от COVID-19 и коя от двете?
  Благодаря

  Отговор
  • Здравейте,
   Отговорът е „може би“, но ако желаете можете да зададете Вашия въпрос в РЗИ, тъй като те са компетентния орган за консултации по въпроси, свързани с COVID-19.

   Не забравяйте, че за да пази един респиратор, е необходимо да знаем как да го поставим и как да го махнем. Съответно след това и как да го почистим, защото ако го напипаме с голи ръце отпред, а после и лицето, без да ги измием, вече работата е объркана.

   П.п. Идеята на ползването на маските е по-скоро в посока да защитаваме другите от нас, а не нас.

   Отговор
 4. Здравейте,
  какво е нивото на защита на маски с означение Ν95 и PΜ2.5? Гарантират ли предпазване от COVID 19? Търговци си спестяват конкретизиране на информацията,а тя е най-важна.
  Не са трудни за намиране в Китай и могат да се поръчат единични бройки ,но доставките са бавни предвид на ситуацията.

  Отговор
  • Здравейте,
   Ето тук (на английски) можете да прочетете повече за N95 (европейската алтернативна маркировка на респиратор за еднократна употреба е FFP2):

   https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/respirator-use-faq.html

   П.п. Идеята на ползването на маските е по-скоро в посока да защитаваме другите от нас, а не нас.

   Отговор
   • Мисля, че е редно да се придържаме към европейския стандарт, а не N 95 и KN 95. Не е ли опасно да се използват маски с стандарт KN 95, след като няма европейска стандарттизация?

    Отговор
 5. Единственото ,което ме интерисува е как да си намеря маска,която ме предпазва от евентуално заразени пациенти и то на нормална цена

  Отговор
  • Здравейте,

   Ето тук си пазарувам маски. ВВМ-М ООД. Не им помня сайта, но цените им са много добри. Имат всички модели маски на 3M.

   Отговор
 6. Здравейте,
  бихте ли ми казали къде трябва да се обърна за да сертифицирам производство на маски. Ако е възможно някакви координати. Благодаря.

  Отговор
 7. Кой е органът който изпитва и сертифицира медицинските маски?

  Отговор
  • Изпитването и сертификацията на оборудване, лични предпазни средства, както и медицински маски се извършва от нотифицирани органи. Всеки нотифициран орган си има уникален идентификационен номер в Европейския съюз.

   Вижте повече тук: http://e.my.contact.bg/17.htm

   Отговор
 8. FFP3 са единствено ефикасни в случая.Въпросът ми е -такива маски намират ли се?

  Отговор
  • Всъщност, ако говорим за защита, според указанията на СЗО към медицинска лица ефективни са както P2, така и P3 маските. Стига да знаете как да си ги сложите, защото през последните седмици наблюдавам какви ли не неща. Особено хората, които не са свикнали постоянно си попитват лицето, наместват и т.н., като по този начин рискът се увеличава, вместо да се намалява.

   Източник: https://apps.who.int/iris/handle/10665/331215

   Конкретно на въпроса Ви: Такива маски по принцип се предлагат в магазините за лични предпазни средства. Не знам дали има налични или не, защото не съм търсила.

   Отговор