Как да се преподава за риска и безопасността на работното място

Фактологична справка с номер 103 на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа дава насоки за обучение на учителите по безопасност и здраве при работа и конкретно за това как да преподават за риска и безопасността на работното място.

В идеалния случай всички учители следва да преминат обучение по БЗР в хода на професионалната си кариера, както и за това как да вместват образованието за риска в ежедневната си работа„, е посланието с което започва документа.

Фактологичната справка се основава на резултатите от доклад, описващ примери за преподаващи и бъдещи учители, които получават обучение по безопасност и здраве при работа (БЗР) или обучение относно това как да преподават за безопасността при работа.

В предишни доклади на EU-OSHA се отбелязва, че за осъществяване на ефективно включване на обучението по БЗР в образованието, е необходимо да бъдат разработени и предоставени в училищата и университетите съответните ресурси за обучение, като например:

  • ресурсни пакети за преподаватели;
  • ресурси за учители за предоставяне на каскадни инструкции и обучение на други учители и
  • материали за самостоятелно обучение за работа с ученици в клас.

Добри практики в други държави

• Подходът на Ireland’s Health and Safety Authority включва: електронно обучение (общо за главни учители и учители, конкретно за учители, преподаващи технологии и науки); летни онлайн курсове за начални учители; ресурси за работа в клас за учители; електронно обучение за ученици; събития и конкурси; и насоки и подкрепа за управление на БЗР в училищата.

• В Дания в изградена мрежа от учители, назначени за отговорници по БЗР в училищата, и се провеждат специализирани курсове за учители на различни образователни нива.

• В Полша се провежда национален творчески конкурс по БЗР.

• В Германия се провежда мултимедийно обучение за преподаватели чрез телеконферентна връзка и партньорства със спортни организации за разработване на обучение за учители по високорискови спортове.

• В Съединените щати е предвиден тричасов семинар за обучение на учители, които да провеждат курс по безопасност и здраве при работа с учениците.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.