Три статии, свързани с проектирането на фасадни скелета

В бр. 105 на Държавен вестник от 11.12.2020 бе обнародвана Наредба № РД-02-20-3 от 2.12.2020 г. за техническите изисквания за проектиране, монтаж, контрол, приемане и експлоатация на скелета. Наредбата влиза в сила шест месеца след обнародването й, т.е. на 12.06.2021 г.

В тази връзка вниманието на колегите както в строителния сектор, така и в производствените предприятия, в които се извършват дейности със скелета, бе завишено и насочено към актуализиране на фирмени документи и преглед на настоящите практики.

С оглед на новата наредба, доц. д-р инж. Лъчезар Хрисчев любезно ни предостави три публикации с негово участие, свързани с фасадни скелета, които биха могли да са интересни за читателите на Otgovori.Info.

Доц. д-р инж. Лъчезар Хрисчев е ръководител катедра „Технология и механизация на строителството“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Освен това, един от неговите лекционни курсове е „Здравословни и безопасни условия на труд“ за специалността Управление в строителството.

Фасадните скелета намират масово приложение при изпълнението на фасадни топлоизолационни системи, изпълнение на окачени фасади, направа на мазилки, бояджийски работи, облицовки и др.

Фасадни скелета, използвани в българската строителна практика

В статията са разгледани някои видове фасадни скелета, използвани в строителната практика в България. Има и подробна информация за различните системи рамкови скелета и скелетата, изпълнени от отделни елементи.

Също така, можете да научите специфичните особености по отношение на компонентите и елементите на:

 • металните тръбни фасадни скелета
 • рамковите фасадни скелета
 • модулните скелета

Направен е анализ на някои системи, предлагани от български и чуждестранни производители.

Прегледайте статията или я изтеглете:

Фасадни скелета, използвани в българската строителна практика by Zbut.Eu on Scribd

Типични конфигурации и композиционни схеми при изпълнението на фасадни скелета

В статията можете да се запознаете с типичните компоненти на система на фасадно скеле и изискванията на действащите стандарти за определени конфигурации на система.

Освен това е направен анализ на някои конфигурации и схеми за анкериране на различни типове фасадни скелета. Налични са коментари относно практическата приложимост на някои препоръки в техническата документация на системите скелета.

Прегледайте статията или я изтеглете:

Типични конфигурации и композиционни схеми при изпълнението на фасадни скелета by Zbut.Eu on Scribd

Технологични и конструктивни решения при изпълнението на фасадното скеле на ТВ кула – София

В статията са представени някои основни моменти, свързани с проектирането и изпълнението на фасадното скеле на телевизионната кула в гр. София. Скелето е предвидено да се използва за извършване на строителните и монтажни работи във връзка с усилването и възстановяването на дефектите на кулата. Дадени са резултатите от проведеното обследване на стоманобетонната конструкция, върху която се предвижда да стъпи скелето.

Дискутира се композиционното решение за скелето в план и по височина и някои специфични особености, продиктувани от естеството на съседните на кулата сгради. Представени са и основни положения във връзка с натоварването, статическото изследване и оразмеряването на елементите на временното съоръжение.

Изискването за използване на винил с по-висока плътност с цел рекламна площ води до усилия, по-големи от допустимите в някои отедлни елементи, което е наложило и разработването на ново конструктивно решение.

Прегледайте статията или я изтеглете:

Технологични и конструктивни решения при изпълнението на фасадно скеле на ТВ кула by Zbut.Eu on Scribd

Въпросник на ИТ „Строителни скелета“

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 мнения за “Три статии, свързани с проектирането на фасадни скелета”

 1. Здравейте,
  На първо място да уточня, че проект се изисква за скеле с височина над 24 m. Имайки предвид изискването на чл. 12 на Наредба № РД-02-20-3 от 2.12.2020 г. за техническите изисквания за проектиране, монтаж, контрол, приемане и експлоатация на скелета , лично моето мнение е, че задължението е на Възложителя.
  Все пак, за да получите отговор, който е меродавен и от орган, който дава указания, Ви препоръчвам да се обърнете с това запитване към Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

  Отговор
 2. Здравейте,
  бих искал да попитам, кой по-точно е отговорен за ИЗГОТВЯНЕТО на проект за скеле над 20 метра: Изпълнителя/Строителя или Инвеститорът, След това е необходимо да бъде ясно документирано в ПБЗ-то?

  Отговор