Филмова награда за най-добър филм на тема, свързана с условията на труд

Европейската агенция за безопасни и здравословни условия на труд (EU-OSHA) подкрепя за първи път Филмовата награда Здравословно работно място за най-добър документален филм на тема, свързана с условията на труд. Наградата е на стойност ? 8,000 и се връчва на 52-ия Международен фестивал за документални и анимационни филми в Лайпциг (DOK Leipzig).

Д-р Джукка Такала, директор на EU-OSHA, подчертава колко е важно да направим Европа по-безопасно, здравословно и продуктивно място за работа.

„Всяка година в Европейския Съюз милиони хора претърпяват наранявания или здравето им е сериозно нарушено на работното им място.

Мисията ни е да повишаваме културата на превенция на риска. Затова напълно подкрепям Филмовата награда Здравословно работно място, която привлича вниманието към тази важна тема.”

Филмовата награда се присъжда на документален филм, фокусиран върху хората в променящата се работна среда. Какви са физическите и психосоциалните резултати от промените в икономиката? Как са засегнати правата на работещите от глобализираната икономика? Как светът може да се справи с увеличаващия се брой мигриращи работници?

Номинираните за Филмовата награда Здравословно работно място филми са избрани сред приблизително 1800 документални филма, участващи всяка година във фестивала DOK Leipzig. Фестивалът приема филми, посветени на мира и човешкото достойнство, заявява директорът на фестивала, Клаас Даниелсен, който приветства наградата на EU-OSHA: „Според традицията, фестивалът DOK Leipzig се интересува от филми на социална тематика.

По тази причина темата за „работата” винаги е била на дневен ред. В бързо променящия се глобализиран свят темите, свързани с труда, са особено важни за много режисьори. Радвам се, че наградата на EU-OSHA дава на фестивала DOK Leipzig шанса да покрепи документалното филмопроизводство в тази важна социална област.”

DOK Leipzig, най-големият немски и втори по големи европейски фестивал за документално кино ще стартира 52-то си издание с вълнуваща програма и привлекателни предложения в отделните категории.

Верен на традицията си да е „Прозорец към света”, Международният филмов фестивал за документално и анимационно кино в Лайпциг отново ще представи най-добрите и най-новите анимационни и документални филми от над 50 страни на зрителите си между 26 октомври и 1 ноември 2009. Церемонията по награждаването ще се проведе на 31 октомври 2009 в Лайпциг.

http://osha.europa.eu/en/campaigns/hw2008/Film-Award

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.