Как да разберем дали използваме годна каска

Знаете ли, че е възможно новата каска, която сте закупили за вас или вашите работници вече да е неизползваема или съвсем скоро да се наложи да закупите отново такава?

За разлика от други предпазни средства, срокът за годност на каските започва да тече още от момента, в който са произведени.

Може да виждате нова и здрава каска, но на практика тя да не осигурява нужната защита, а вие да сте в нарушение, тъй като не сте осигурили годно защитно средство.

Погледнете печата на вашата каска – може да бъдете изненадани!

Обикновено месеца и годината на производство на всяка каса са отпечатани на вътрешната част на козирката.

Въпреки, че има известни различия в препоръките на производителите, най-често в случаи на продължителна работа на открито, в агресивни среди при крайно неблагоприятни условия, указанията са каската да бъде сменена три години след датата на производство.

В общия случай изричното изискване е каската да не се използва повече от пет години от датата на производство, но не трябва да забравяме, че вече има модерни каски с по 10 години гаранция.

На картинката виждате два от най-често използваните начини за обозначаване на датата на производство.

На картинката вляво стрелката посочва сочи към месеца на производство, а около нея е изписана годината. В случая сочещата към 09 стрелка и числото 04 указват, че каската е произведена през месец септември 2004 г., т.е. нейният срок на годност е изтекъл през септември 2009 г.

На втората картинка вдясно 07 означава 2007 година. Имаме четири сегмента – два над годината и два под годината, които показват, че тя е разделена на четири периода.

Виждате, че в случая има точки в двата горни сегмента, което означава, че каската е произведена във втората четвъртина на годината или с други думи между април и юни 2007 г., съответно тази каска е годна за употреба до същия период през 2012 г.

Друг интересен факт, който ми сподели колега, е че вече и самите клиенти изискват на каската да е маркирана не датата на производство, а датата, до която е годно изделието от стареещи материали (в случая каска).

Това изискване в Наредбата за съответствие на ЛПС е дадено „ако е възможно“, т.е. не е задължително да го има, така както е задължително да има маркировка с датата на производство, но потребителите предпочитат да виждат крайната дата, а не изходната.

Има и още нещо – освен на самата каска, е необходима маркировка за дата на производство и на отделните елементи от каската (например околожката на каската), в случаите когато те подлежат на подмяна и са сменяеми.

Накрая бих искала да напомня за изискването работещите да бъдат запознавани с инструкцията за употреба на личното предпазно средство, както и за това, че е необходима инструкция от работодателя.

Инструкции за безопасна работа

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.