Как да разберем дали използваме годна каска

Знаете ли, че е възможно новата каска, която сте закупили за вас или вашите работници вече да е неизползваема или съвсем скоро да се наложи да закупите отново такава?

За разлика от други предпазни средства, срокът за годност на каските започва да тече още от момента, в който са произведени.

Може да виждате нова и здрава каска, но на практика тя да не осигурява нужната защита, а вие да сте в нарушение, тъй като не сте осигурили годно защитно средство.

Погледнете печата на вашата каска – може да бъдете изненадани!

Обикновено месеца и годината на производство на всяка каса са отпечатани на вътрешната част на козирката.

Въпреки, че има известни различия в препоръките на производителите, най-често в случаи на продължителна работа на открито, в агресивни среди при крайно неблагоприятни условия, указанията са каската да бъде сменена три години след датата на производство.

В общия случай изричното изискване е каската да не се използва повече от пет години от датата на производство, но не трябва да забравяме, че вече има модерни каски с по 10 години гаранция.

На картинката виждате два от най-често използваните начини за обозначаване на датата на производство.

На картинката вляво стрелката посочва сочи към месеца на производство, а около нея е изписана годината. В случая сочещата към 09 стрелка и числото 04 указват, че каската е произведена през месец септември 2004 г., т.е. нейният срок на годност е изтекъл през септември 2009 г.

На втората картинка вдясно 07 означава 2007 година. Имаме четири сегмента – два над годината и два под годината, които показват, че тя е разделена на четири периода.

Виждате, че в случая има точки в двата горни сегмента, което означава, че каската е произведена във втората четвъртина на годината или с други думи между април и юни 2007 г., съответно тази каска е годна за употреба до същия период през 2012 г.

Друг интересен факт, който ми сподели колега, е че вече и самите клиенти изискват на каската да е маркирана не датата на производство, а датата, до която е годно изделието от стареещи материали (в случая каска).

Това изискване в Наредбата за съответствие на ЛПС е дадено „ако е възможно“, т.е. не е задължително да го има, така както е задължително да има маркировка с датата на производство, но потребителите предпочитат да виждат крайната дата, а не изходната.

Има и още нещо – освен на самата каска, е необходима маркировка за дата на производство и на отделните елементи от каската (например околожката на каската), в случаите когато те подлежат на подмяна и са сменяеми.

Накрая бих искала да напомня за изискването работещите да бъдат запознавани с инструкцията за употреба на личното предпазно средство, както и за това, че е необходима инструкция от работодателя.

Инструкции за безопасна работа

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подарете си спокойствие със
една година
ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА
Получаваш и 3 безплатни обучения