5-те най-често срещани грешки при оказването на първа помощ

Представете си следното: разхождате се в гората и изведнъж ви ухапва гърмяща змия. Какво ще направите?

Джон Уейн вероятно щеше да извади ножче, да направи разрез на ухапаното място, да изсмуче отровата и след това да направи турникет. Но това е неправилен подход за всеки, с изключение на героя от екрана. Така започва брошурата на Американския червен кръст „Десетте най-често срещани грешки при оказване на първа помощ„.

Често толкова пъти сме чували нещо, че вече го възприемаме като правилно, без да сме проверили доколко наистина е така. Понякога сме го видели по телевизията, друг път приятел ни е разказал как негов приятел се е спасил по този начин. Така се създават митовете. Но за да спасиш живот и да можеш да постъпиш правилно в необходимия момент често не е достатъчно да приложиш нещо, което си чувал. В някои случаи то може да бъде смъртоносно за спасявания.

В брошурата на Американския червен кръст, д-р Holstege, асистент професор по спешна медицина във Вирджинския университет препоръчва правилните действие при някои от митовете при оказването на първа помощ

Мит: Сложете масло на изгореното.

Действителност: Ако намажете с масло или друго вещество при сериозно изгаряне, може да затрудните лечението впоследствие или да увеличите риска от инфекция.

Правилният подход: „Обикновено е достатъчно да се охлади изгореното място със студена вода, но при изгаряния с мехури трявба веднага да се отиде в лечебно заведение. Пазете раната чиста и хлабаво покрита.

Мит: Използвайте турникет, за да спрете кръвотечението.

Действителност: При лошо кръвотечение, някои хора правят грешката с колан или друга връзка да завържат над раната, за да намалят изтичането на кръвта. Това обаче може да причини увреждане на тъканта.

Правилният подход: Поставете парчета марля или друг плат директно върху раната и притиснете. Потърсете лекарска помощ, ако кръвотечението не спре, има замърсяване или е ухапване от животно.

Мит: При навяхване, изкълчване или счупване да се затопли мястото.

Действителност:Топлината ще има противоположен на желания ефект, ще предизвика подуване и ще забави лечението.

Правилният подход: Наложете с лед (върху кърпа, а не директно) върху мястото за десет минути през десет минути при първите 24 до 48 часа от увреждането.

Мит: Ако нещо попадне в окото ти, трябва да го разтъркаш.

Действителност:Ако го направите, може да предизвикате сериозно сълзене или нараняване.

Правилният подход: Промийте окото на течаща струя вода.

Мит: Използвайте гореща вода, за да затоплите измръзнал крайник.

Често при замръзване на ръцете или краката се опитваме да ги стоплим, като ги слагаме в гореща вода.

Действителност: Горещата вода може да причини допълнително увреждане.

Правилният подход: Използвайте само хладка вода или суха топлина.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.